27 лютого, 2020

СКУ рішуче засуджує „Дванадцять кроків“

Заява Світового Конґресу Українців видана 18 лютого.

 

Скандальний текст заяви „Дванадцять кроків для більшої безпеки України та евроатлантичного реґіону“, опублікований під час Мюнхенської конференції з питань безпеки, одразу спричинив бурхливе обговорення в Україні та поза її межами, а також викликав справедливу критику з боку українських та міжнародних експертів і політиків.

Даний документ вчергове викривляє реальність та відверто просуває російську позицію‚ почи­наючи вже з перших слів – конфлікт „в та навколо України“. Світовий Конґрес Українців (СКУ) знов хотів би нагадати, що саме Росія вторгнулася в український Крим та східні українські землі. Немає „конфлікту в та навколо України” – є війна, яку Росія веде проти України.

Одіозний текст „Дванадцять кроків“ має на меті нав’язати ґльобальній авдиторії бачення „гро­мадянської війни в Україні“ та „внутрішньоукра­їнського конфлікту“, створити перешкоди на шляху реалізації евроатлантичних прагнень України та сприяти зняттю санкцій з Росії.

Російська пропаґандистська машина знову намагається переконати світ у тому, що Росія не є стороною аґресії, – тепер з допомогою політиків, колишніх дипломатів та експертів різного рівня.

Хоча всі пункти документу мають чітку проро­сійську спрямованість та були підготовлені з повним іґноруванням інтересів України, особливе обурення викликає заява про необхід­ність діялогу про національну ідентичність України з Росією. Мова, історія, національна ідентичність та пам’ять – основи існування українського народу та української держави – основи, які Російська імперія, Радянський Союз й тепер путінська Росія, – послідовно намагаються знищити впродовж століть.

Документ „Дванадцять кроків“ став ще однією зухвалою спробою Росії диктувати свої політичні умови, втручатися у внутрішні справи української держави та надалі дестабілізувати ситуацію в Україні та регіоні.

„Дванадцять кроків“ позиціонується як „текст до дискусії“ та „приватна ініціятива групи полі­тиків та експертів“. Однак сам факт обговорення таких одіозних тез на рівні Мюнхенської кон­ференції та поява очільника цієї конференції Вольфґанґа Ішинґера серед підписантів викликає неабияке занепокоєння – особливо враховуючи той факт, що в офіційному звіті Конференції Україна згадується лише вісім разів.

СКУ рішуче засуджує ключові положення даного документу як спробу зробити поступки країні-аґресорові. СКУ вчергове закликає світову спільноту не йти на компроміси країні аґресорові та визнати відповідальність Росії за окупацію Криму та аґресію на Донбасі, посиливши санкційний тиск. СКУ наголошує, що шлях до миру та до безпеки в Европі лежить виключно через відновлення територіяльної цілісности та суверенітету Украї­ни, деокупацію Донбасу й Криму Росією та повне відшкодування збитків країною-аґресором.

„Антиукраїнський плян „Дванадцять кроків“ – ще один приклад гібридної аґресії Росії, чергова спроба нав’язати російську позицію всьому світу. Ми рішуче засуджуємо будь-які намагання відвернути увагу світу від справжнього чинника аґресії, розмити відповідальність за заподіяні збитки та піти на компроміси з аґресором. Єдино можливий шлях до миру й безпеки в Україні та в реґіоні – це повернення українських територій Криму та Донбасу, повне відновлення української контролі над державним кордоном та державний суверенітет по всій території вільної, єдиної та неподільної України. І світова українська спіль­нота щодня продовжує наполегливо працювати заради цього.

Коментарі закриті.