27 лютого, 2020

Вшанували пам’ять „Небесної сотні“

Учасники Панахиди у Пармі, Огайо (зліва): оо. Святослав Дітчук, Михайло Гонтарук, Ігор Касіян, Роман Яцьків, Іван Наконечний, Владика Роберт Москаль, оо. Дмитро Гановський, Михайло Дроздовський, Роман Загурський. (Фото: Олександр Федорчук)

 

ПАРМА‚ Огайо

 

22 лютого люди поспішали до Українського православного храму св. Володимира. О 6-ій год. вечора на все „Українське село“ пролунав тривожний бій дзвонів, який зворушив у пам’яті трагічну подію в столиці України, де шість років тому за наказом злочинного уряду були розстріляні мирні активісти Майдану. Пролилася кров тих, хто мріяв про краще життя й прийшов відстоювати гідність й свободу своєї батьківщини, ціною чого стали понад 100 життів в ім’я вищих ідеалів.

На вшанування героїв „Небесної сотні“, під звуки дзвону, в храмі розпочалася Панахида, ініціятором якої стала Асоціяція „Клівленд Майдан’’.

Молебень очолив Епископ-емерит Української Католицької Церкви (УКЦ) Роберт Москаль. Владиці співслужили настоятель парафії св. Воло­ди­мира протоєрей Іван Наконечний, його сотрудник протоєрей Михайло Гонтарук, парох УКЦ Покрови Пресвятої Богородиці в Пармі протоєрей Михайло Дроздовський, настоятель храму св. Трійці Православної Церкви України в Норт Роял­тоні‚ Огайо‚ протоєрей Роман Загурський, парох УКЦ св. Андрія в Пармі протоєрей Ігор Касіян, помічник пароха Катедри УКЦ св. Йосафата в Пармі Святослав Дітчук, парох УКЦ свв. Петра й Павла в Клівленді протоєрей Дмитро Гановський та протоєрей УПЦ в США Роман Яцьків.

У своїй промові під час Панахиди о. Р. Загурський сказав, що справжній патріот той, хто має любов до ближніх. І прикладом найбільшої любови, для нас є вчинок героїв „Небесної сотні“, які віддали своє життя за кращу долю людства. Коли ворог зазіхнув на наші цінності, на нашу віру, нашу волю, незалежність і соборність, вони, не думаючи про своє життя, протистояли ворогові. Їхній подвиг на завжди закарбований у нашу пам’ять! Але пам’ять повинна бути живою. Ми повинні продовжувати наші благородні християнські початки милосердя, жертовности, молитовної підтримки, навчитися бачити позитив, а не шукати приводів для руйнації нашої єдности.

Після Молебеня протоєрей І. Наконечний подякував Владиці Робертові, духовенству, хористам й реґентові Маркіянові Комічаку та усім присутнім за те, що долучилися до спільної молитви.

Олександр Федорчук

 

Панахиду у Сомерсеті, Ню-Джерзі, відслужив митрофорний протоєрей о. Юрій Сівко разом з іншими священиками. (Фото: Левко Хмельков­сь­кий)

 

СОМЕРСЕТ‚ Ню-Джерзі

 

У ротонді Констисторії Української Православ­ної Церкви США 22 лютого було відслужено Панахиду в пам’ять „Небесної сотні“. Головними учасниками події стали учні та вчителі Школи українознавства при Українській православній церкві св. Андрія Первозваного у Савт Бавнд Бруку, Ню-Джерзі. Панахиду відслужив настоятель церкви митрофорний протоєрей о. Юрій Сівко. З ним служили оо. Василь Пасакас, Василь Шак, Юрій Бобко, Святослав Готь, іподиякон Ярослав Білоган, студенти семінарії Павло Висоцький, Максим Журав­ський, Андрій Ватрич. Були проголошені прізвища полеглих.

У ротонді було встановлено експонат у пам’ять полеглих. Діти тримали портрети з жит­тєписами героїв. Апо­столами ХХІ ст. назвав їх о. В. Паскас, який звернувся до присутніх з проповіддю. Жалобний вірш прочитала Аня Гакало. Слово мала директор школи Яро­слава Данищук. Пролунала пісня „Пливе кача по Тисині“.

Цього дня в школі увесь день був присвячений Рево­люції Гідности. Діти під ке­рівництвом вчительки Ок­сани Дякун виготовили папе­рових ангеликів з іменами героїв.

Левко Хмельковський

Коментарі закриті.