29 вересня, 2022

Іранського посла позбавили акредитації

КИЇВ. – 23 вересня російські окупанти атакували Одесу дронами-камікадзе Shahed-136. Міністерство закордонних справ України 23 вересня викликало тимчасового повіреного в справах Ісламської Республіки Іран в Україні щодо факту використання військами Росії зброї іранського виробництва на території України. Іранській стороні заявили, що постачання іранського озброєння Росії для його подальшого використання російськими військами проти українського цивільного населення та Сил оборони напряму суперечить публічно задеклярованій вищим керівництвом Ірану позиції невтралітету, поваги до суверенітету та територіяльної цілісности України. 

„Постачання зброї Росії для ведення війни проти України є недружнім актом, який завдає серйозного удару відносинам України та Ірану“, – мовиться у заяві МЗС України. 

Українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства Ірану в Києві. 

Армія Росії все частіше використовує у війні проти України іранські дрони, тому що береже свої високоточні ракети. Можливо, вона готує їх для завдання ударів по об’єктах критичної інфраструктури в осінньо-зимовий період, тому використовує значно дешевші іранські дрони-камікадзе, щоб завдавати ударів на великій дальності. 

Іранський дрон „Шахед-136“, хоч і примітивний, але це зброя. 13 вересня Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що українські військові вперше збили іранський ударний дрон „Шахед-136“, це сталося поблизу Куп’янська Харківської области. 23 вересня було збито п’ять іранських дронів. 

 

Коментарі закриті.