29 вересня, 2022

Росія провела псевдореферендуми

Міністер закордонних справ Франції Катрін Колонна під час зустрічі з Міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. (Фото: Укр­інформ)

Псевдореферендуми про входження до складу Росії територій „ДНР“, „ЛНР“, а також контрольованих російськими військовими частин Херсонської та Запорізької областей України росіяни провели 23-27 вересня. Рада Федерації Росії – верхня палата російського парляменту – не проводитиме позачергових засідань для ухвалення законів про входження до складу Росії нових суб’єктів. Наступ-не за графіком пройде 4 жовтня, повідомив сенатор Андрій Клішас. 

28 вересня російські ЗМІ опублікували “результати” цих псевдореферендумів – нібито жителі Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей абсолютною більшістю підтримали окупацію Росією своїх реґіонів. При цьому в соціяльних мережах опублікували кадри, як колаборанти враховували порожні бюлетені при підрахунку голосів. На Херсонщині, за даними російських пропаґандистів входження реґіону до складу Російсь-кої Федерації нібито підтримали 87.05 відс. виборців, які брали участь у „голосуванні“. На інших окупованих територіях загарбники вигадали ще „вищі показники“: у Запорізькій області – 93.11 відс., у Луганській області – 98,42 відс., у Донецької – аж 99.23 відс. 

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, підкреслив, що якщо Володимир Путін визнає підсумки фейкового волевиявлення на окупованих українських територіях – йому більше не буде про що розмовляти з керівником Кремля. 

Франція ніколи не визнає російських псевдореферендумів, заявила Міністер закордонних справ Франції Катрін Колонна під час візити до України. „Франція продовжить підтримувати територіяльну цілісність України і ніколи не визнає фіктивні референдуми, організовані Росією“, – зазначила вона під час зустрічі з Міністром закордонних справ Украї-ни Дмитром Кулебою.

США ніколи не визнають результатів фейкових референдумів, які проводять окупаційні сили Росії в Україні, та впродовж ближчих днів оголосять про додаткові кроки у відповідь на дії Кремля. Про це заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. Вона підкреслила, що США ніколи не визнають окуповані Росією реґіони нічим іншим, аніж суверенною територією України.

Депутати Европейського парляменту, які представляють практично всі ключові політичні групи, виступили із спільною заявою, в якій засудили незаконні „референдуми“, які Росія намагалася провести на тимчасово окупованих територіях України.

Рада безпеки ООН 27 вересня провела відкрите засідання у Ню-Йорку на вимогу делеґацій США та Албанії після звернення України до голови Ради у зв’язку з псевдореферендумами, організованими окупаційними силами Росії в Україні.

В офіційному листі з проханням провести засідання, який українська делеґація надіслала напередодні голові Радбезу, містилося посилання на статті Статуту ООН, які дозволяють РБ ООН розслідувати конфлікт або ситуацію, яка може призвести до загострення міжнародної обстановки. 

 

Коментарі закриті.