29 вересня, 2022

Для України зібрали понад мільйон долярів

НЮ-ЙОРК. – У Гарвардському клубі Ню-Йорка 18 вересня відбувся благодійний захід за участі відомих американських експертів, послів, економістів, Нобелівських лавреатів і представників української громади, під час якого вдалося зібрати 1,140 тис. дол.

Тимофій Брік, директор Київської школи економіки (організатор події разом з „United24“ та громадською організацією „Разом“) пояснив, що метою заходу було зібрати кошти на відбудову лікарні у селі Макарів, Київської області, яка була повністю знищена російськими військовими у березні. Частина пожертв буде спрямована саме туди. Інша – на стипендії для студентів.

Захід складався з двох частин – конференції та вечері з авкціоном. Під час дискусій обговорювали політичні й економічні наслідки війни, а також окреслювали можливі майбутні сценарії та рішення.

Аби зібрати кошти, окрім продажу квитків на вечерю, був організований авкціон з 10 лотів. Всі вони були пов’язані з Україною та війною. Це, зокрема, шматок знищеного росіянами літака „Мрія“, а також частина збитого російського гелікоптера.

 „Нам його передав наш студент, відомий активіст Ігор Луценко, який зараз захищає Україну на фронті. Він збив цей вертоліт та передав нам шматок“, – додав Т. Брік.

Окрім того, гості торгувалися і за марки „Укр-пошти“, а також – за гончарні вироби з майстерні, яка зробила відомого півника, що зберігся на шафці у розбомбленій квартирі в Бучі. Розігрували і дуже символічну річ – склянку води. За словами Т. Брі-ка, це своєрідне нагадування учасникам вечері й американській авдиторії про ті жахи, через які пройшли жителі Маріюполя, яким доводилося роз-топлювати сніг заради того, аби втамувати спрагу.

Серед лотів був „Обід на перемогу“ з Прези-дентом України. Це найдорожчий лот, його стартова ціна була  100 тис. дол. 

Відкривав вечерю мер Ню-Йорка Ерік Адамс у промові згадав про українську громаду та її внесок у США та Ню-Йорк як справжнє свідчення волі та сили українського народу. 

 

Коментарі закриті.