27 серпня, 2020

Хроніка білоруської революції

„Марш нової Білорусі” в Мінську. (Фото: Радіо Свобода)

23 серпня в Мінську відбулася масова акція „Марш нової Білорусі”. Кількість учасників демонстрацій у центрі Мінська, за різними даними, оцінювалася в 100-300 тис. осіб. Президент Білорусі Олександр Лукашенко прилетів з автоматом і в бронежилеті до своєї резиденції у Мінську – Палацу незалежности. Білоруські силовики повністю перекрили вулицю біля президентського палацу О. Лукашенка.

Напередодні О. Лукашенко гуркотів войовничими заявами. А ранок почався з затримань двох членів Координаційної ради опозиції (Ольги Ковалькової, Сергія Дилевського) і виклику на допит третього (Лілії Власової). Потім повідомили про затримання Анатолія Бокуна, співголови страйкому шахтарів „Білорусь­калія”.

Влада, як могла, заважала проведенню акції, намагалася всіляко обмежувати проїзд до Мінська. І в самій столиці теж попрацювала: закривала станції метро ділянки руху, стягнула до центру міста купу спецтехніки, водометів і автозаків, розставила в ключових опорних точках озброєних спецназівців.

Силовики не зуміли перешкодити проведенню маршу, проте не дали встановити звукопідсилюючу апаратуру. Так що заплянований виступ членів Координаційної ради не відбувся. Тому було запропоновано йти на Площу державного прапора повз Палац незалежности, де знаходиться одна з резиденцій О. Лукашенка.

Цього вистачило, щоб О. Лукашен­ко втратив психічну рівновагу. І тоді почалися абсолютно божевільні дії з перевдяганням у військову форму як правителя, так і його неповнолітнього сина Миколи. Колихання автоматом, обліт столиці на вертолеті і нові загрози, образи протестуючих: „Щури, ми з ними розберемося”.

Ефект був прямо протилежним. О. Лукашенко хотів зобразити себе сильним, впевненим у собі лідером, а показав істеричного, стрімко старіючого диктатора з автоматом в тремтячих руках і хворобливим рум’ян­цем на щоках.

„Укрінформ”

 

* * *

 

Мешканець Жодино Микита Крав­цов, який з вважався зниклим без вісти, знайдений мертвим в Мінську. Нещодавно був знайдений втопленим у річці член Волковиської виборчої комісії, який відмовився підписати протокол.

19 серпня у військовому шпиталі в Мінську помер 43-річний Генадій Шутов, який отримав вогнепальне поранення в голову 11 серпня в райо­ні Московської адміністрації Брес­та під час протестів. („Укрін­форм”)

 

* * *

 

Даля Ґрібаускайте під час акції „Шлях свободи”. (Фото: Телеграм-канал NEXTA Live)

23 серпня в Литві відбулася акція „Шлях свободи”, який простягся від Катедральної площі Вільнюса до кордону з Білоруссю. В акції взяли участь Президент Литви Гитанас Науседа, колишні президенти Валдас Адамкус і Даля Ґрібаускайте, голова Сейму Вікторас Пранцкетис, міністри. (Телеграм-канал NEXTA Live)

Коментарі закриті.