10 вересня, 2020

Протести у Білорусі не вщухають

Ольга Ковалькова, довірена особа опозиційної кандидатки Світлани Тихановської.

У Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80.1 відс. голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10.1 відс. Після цього С. Тихановська була змушена переїхати до Вільнюса.

Відразу після виборів у країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові ґранати і водомети.

З початку протестів було затримано понад 6,700 осіб. До лікарень потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Евросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації. („Укрінформ”)

 

* * *

 

Протести у Мінську. (Фото: Tut.by)

По всьому центру Мінська, де відбувалися акції протесту, силовики 6 вересня затримували людей у парку Перемоги, на площі Свободи і біля Палацу Незалежности. Правозахис­ний центр „Весна” опублікував список 128 затриманих у Мінську. Затримання також підтверджено в Гродно, Бресті, Могильові, Вітебську, Барановичах та інших містах. (Телеграм-канал TUT.BY)

 

* * *

 

6 вересня у Мінську та інших містах Білорусі відбувся „Марш єдности”. Вже четверту неділю поспіль у столиці країни відбуваються масові акції протесту проти режиму Олек­сандра Лукашенка. У кожній із них брали участь сотні тисяч людей. Білоруський правозахисний центр „Весна” повідомив про 151 затриманоих на акціях протесту в Мінську. Влада Білорусі заявила про понад 600 затриманих 6 вересня. Людей били кийками не тільки міліціонери й ОМОНівці, а й невідомі в масках і цивільному одязі. Схожі особи брали участь у затриманнях спільно з міліцією.

Протестувальники вимагають відставки О. Лукашенка і перевиборів, звинувачуючи владу в безпрецедентних фальсифікаціях і в жорстокості щодо учасників акцій. (Радіо Сво­бода)

 

* * *

 

У центрі Мінська 7 вересня викрали члена Координаційної ради Білорусі Марію Колеснікову. Невідомі люди посадили в мікроавтобус з написом „Зв’язок” і повезли в невідомому напрямку. Це сталося вранці 7 вересня близько 10-ої год. поблизу Національного художнього музею в центрі Мінська. Телефон М. Колесні­кової був доступний, але вона не відповідала. („Укрінформ”)

 

* * *

 

Для придушення протестів у Біло­ру­сі влада розпочала відкрито використовувати методи терору, йдеться в поширеній 7 вересня заяві опозиційної Координаційної ради. Заява зроблена після повідомлень про вик­радення в Мінську 7 вересня кількох опозиціонерів – Марії Колеснікової, Антона Роднєнкова та Івана Кравцо­ва. Де саме вони зараз перебувають, невідомо. Автори заяви закликали опублікувати достовірну інформацію про підсумки голосування на виборах президента 9 серпня, припинити переслідування затриманих на акціях протесту, а також членів Коор­динаційної ради. (Радіо Свобода)

 

* * *

 

Посол України Ігор Кизим 7 вересня повернувся до Мінська після консультацій у Міністерстві закордонних справ України. На запитання Радіо Свободи, як далі будуть будуватися відносини Києва та Мінська, Посол І. Кизим відповів: „Як вже зазначав Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба, наразі офіційні контакти між нашими країнами „поставлені на павзу”. Водночас подальший розвиток українсько-білоруських відносин залежатиме від багатьох факторів, зокрема розвитку ситуації безпосередньо в Білорусі, а також інтеґраційних процесів у рамках Союзної держави Білорусі та Росії”. (Радіо Свобода)

 

* * *

 

8 вересня Заступник Міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач заявив: „Викрадення Марії Колеснікової є неприпустимим. Зверхнє і безправне ставлення до лідерів опозиції є поза усіма стандартами. Ми очікуємо, що усіх затриманих політичних в’язнів в Білорусі буде негайно звільнено. Виходом є діялог, а не сила!”. („Укрінформ”)

 

* * *

 

Ситуація у Білорусі стабілізувалася у своїй нестабільності. Опозиційний рух продовжує проявляти чудеса самоорганізації завдяки контакту в Інтернеті, і говорити про загасання протесту підстав немає.

„Центр Досье” (журналістська структура, яка фінансується Михай­лом Ходорковським) два тижні тому опублікував інформацію про сценарії розвитку подій у Білорусі, які розробляються в Адміністрації Президента Росії. Згідно з жорстким варіянтом, мається на увазі організація військового перевороту, за якого О. Лука­шен­ка відправлять під домашній арешт.

Білоруські силовики вивезли з ізолятора довірену особу С. Тиханов­ської у Білорусі Ольгу Ковалькову і видворили її по той бік польського кордону.

На волі у Білорусі залишилися тіль­ки два члени Президії Коор­динаційної ради – юрист Максим Знак та письменниця Світлана Алек­сієвич. („Укрінформ”)

 

* * *

 

Станом на 9 вересня з президії Координаційної ради опозиції Білорусі, яка складалася з сімох осіб, на волі залишилися тільки двоє – юрист Максим Знак та письменниця й нобелівська лавреатка Світлана Алексієвич.

8 вересня члени Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков і Іван Кравцов потрапили на територію України після всіх необхідних процедур на кордоні. Марія Колесникова при спробі вивезення її в Україну порвала свій пашпорт, що унеможливило її в’їзд до іншої держави. Після цього прикордонники затримали її.

Вчинок опозиціонерки став несподіваним для лукашенківського режиму і вибуховим для суспільства. Того ж вечора на чергову акцію люди вже виходили з гаслами „Свободу Колес­никовой!”. (Телеграм-канал видання „Белсат”)

Коментарі закриті.