31 березня, 2017

Українці Ізраїля вітають суд в Газі

ТЕЛЬ-АВІВ. – 6 березня в Газі Міжнародний суд ООН розпочав розгляд позову Україна проти Російської Федерації про порушення Росією Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Йдеться про дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму. Українці Ізраїля підтримали початок судового процесу.

Прес-секретар товариства „Українці в Ізраїлі“ Євдокія Чумак сказала: „Про те, що в рамках аґресії в Україні Російська Федерація нехтує правами людини говорили вже багато, однак, схоже, Росія нехтує цим і дотепер. Те, що Україна вперше подала позов до Міжнародного суду саме за фінансування терористичних дій в суверенній країні якою є Україна, безпрецедентна справа і, на мою думку, Україна вчинила правильно. Україна має діяти рішучіше, аби, нарешті, вирішити конфлікт на сході України та повернути незаконно анексований Крим“.

„За три роки, що триває окупація Криму та війна на сході України, загинули сотні українських воїнів та мирних жителів, зруйновано споруди, підприємства, тисячі людей залишилися без даху і змушені були стати біженцями. І все це через дії Кремля, – сказала Марта Христова‚ етнічна українка, яка багато років живе в Ізраїлі, але не втратила зв’язок з Україною, де народилася, вболіває за долю держави і людей. – У запиті про застосування запобіжних заходів Україна просить суд зобов’язати Російську Федерацію припинити порушення міжнародного права, забезпечити ефективну контролю за своїм кордоном, припинити постачання зброї до України, зупинити підтримку незаконних збройних формувань, які завдають шкоди цивільному населенню України, а також утриматись від будь-яких подальших актів етнічної дискримінації в окупованому Криму“.

Посол України в Ізраїлі Генадій Надоленко прокоментував позов до суду: „Міністер закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що ми намагалися вреґулювати існуючі проблеми шляхом переговорів протягом більше двох років, але Росія не бажає припинити свої порушення міжнародного права. Тому ми подали позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальности за ці порушення і відновлення прав українського народу, ґарантованих цими міжнародними договорами, учасником яких є Російська Федерація. Що стосується розгляду справи по суті, то протягом кількох найближчих місяців Міжнародний Суд ООН повинен визначити розклад подання сторонами процесуальних документів, після чого будуть призначені усні слухання. Україна чекає на позитивний вислід на свої вимоги покарати країну, яка фінансує тероризм“.

Коментарі закриті.