31 березня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Фестиваль провели в Африці 

КЕЙПТАВН, Південно-Африканська Республіка. – 23 березня активісти української громади в Кейптавні, яку очолює Дзвінка Качур, провели перший фестиваль „Українські дні“, на якому активісти організували виставки української літератури в чотирьох бібліотеках Кейптавну, показ чотирьох українських фільмів і публічні дискусії-лекцій на українську тематику. На сцені читали українську поезію, грали на бандурі, розповідали про перспективи співпраці України з ПАР. Гості розписували писанки, ліпили вареники, робили ляльки-мотанки. („Укрінформ“)

Німці купуватимуть українське

БЕРЛІН. – Під час візити делеґації підприємців Німеччини до Києва 20-21 березня було погоджено проєкт „Закупівельна ініціятива німецької економіки“, який свого часу пройшов успішне випробування у країнах Балкан. Торговельно-промисловій палаті України, Спілці підприємців та інвестиційним аґенціям з Німеччини буде передано перелік продукції, у виробництві якої існує зацікавленість. Після цього українські компанії зможуть подавати заявки на участь у відборі. Остаточний вибір зроблять німецькі підприємства-замовники. Ініціятива допоможе по-справжньому використати потенціял Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Евросоюзом. („Укрінформ“)

Вибухнули сховища набоїв

БАЛАКЛІЯ, Харківська область. – 23 березня на складі боєприпасів поблизу міста Балаклія почалися вибухи. Пошкоджено майже половину арсеналу. Під зруйнованим будинком у Балаклії знайшли загиблу жінку, ще одна жінка дістала осколкові поранення голови. Внаслідок пожежі та вибухів зруйновано 265 приватних та господарських споруд. З міста та ближніх сіл евакуювали близько 20 тис. людей. Були застосовані пожежні танки Міністерства оборони, спеціяльна панцерна техніка, заборонено рух авіотранспорту в радіюсі 40 кілометрів від місця події, призупинено рух залізничного транспорту по станції Балаклія. Міністер оборони України Степан Полторак назвав основною причиною лиха умисний підпал. За час ліквідації лиха до Балаклійського району надійшло понад 120 тонн гуманітарної допомоги, у тому числі понад 50 тонн харчів, медикаментів та засобів гігієни та понад 70 тонн будівельних матеріялів. (BBC)

Вбили втікача з Росії

КИЇВ. – Колишнього депутата Державної думи Росії Дениса Вороненкова 23 березня вбив колишній службовець Національної ґвардії громадянин України Павло Паршов, який був аґентом російських спецслужб, заявив радник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. У Росії він пройшов курс спеціяльного навчання в школі для диверсантів. Д. Вороненков в 2016 році втік в Україну і виступав з викривальними заявами на адресу російської влади. П. Паршова смертельно поранив охоронець Д. Вороненкова, котрий теж був поранений у перестрілці з убивцею. В середині лютого Росія оголосила колишного депутата у федеральний розшук у справі про шахрайство. (BBC)

Коневі Щорса відпиляли ногу 

КИЇВ. – 20 березня невідомі пошкодили пам’ятник радянському воєначальникові Миколі Щорсові, відпилявши ногу коневі. Бронзова статуя розміщена на перетині бульвару Шевченка та вулиці Петлюри. М. Щорс (1895-1919) – командир українських повстанських формувань, начальник дивізії Червоної армії часів Громадянської війни, член Комуністичної партії з осені 1918 року. М. Щорс народився на Чернігівщині‚ після взяття Києва більшовиками був комендантом міста‚ загинув 30 серпня 1919 року в бою на Житомирщині при нез’ясованих обставинах. Ймовірним виконавцем вбивства називають Павла Танхіль-Танхілевіча‚ політичного інспектора 12-ої армії. Похований М. Щорс в Росії. (УНІАН)

Відзначать 80-річчя Великого терору 

КИЇВ. – 25 березня Президент України Петро Порошенко підписав указ „Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років“. Головною метою є гідне вшанування пам’яті жертв Великого терору, донесення до українського суспільства та світової спільноти об’єктивної інформації про злочини, вчинені у XX ст. комуністичним тоталітарним режимом на території України, а також сприяння утвердженню в суспільстві ідеалів гуманізму. Указ визначає проведення меморіяльних заходів, інформаційної кампанії, наукових досліджень та пошукової роботи, а також розвиток Національного історико-меморіяльного заповідника „Биківнянські могили“. Протягом 1937-1938 років кількість заарештованих сягнула 1.5 млн., вбили 680-720 тис. осіб. (Радіо Свобода)

Розкритикували закон про е-деклярації

КИЇВ. – 23 березня Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до закону „Про запобігання корупції“, зобов’язавши представників громадських об’єднань подавати електронні деклярації і звільнивши від цього деякі категорії військовослужбовців. 23 березня Посольство США в Україні назвало кроком назад зміни до законодавства, що розширюють на громадських діячів перелік зобов’язаних подавати електронні деклярації про майно й доходи.  „Електронні деклярації для вищих державних службовців – потужний крок у просуванні реформ в Україні. Члени громадянського суспільства відіграють життєво важливу ролю у забезпеченні прозорости й робити їх мішенню – робити крок назад“, – йдеться у заяві посольства. (BBC)

Росіянка не співатиме в Києві

КИЇВ. – Російській співачці та конкурсантці „Евробачення-2017“ Юлії Самойловій 22 березня Служба безпеки України заборонила в’їзд в Україну на три роки, тому що вона незаконно відвідала з концертами анексований Росією Крим і висловлювалася на підтримку його привласнення Росією. Співачка була призначена без реґіонального конкурсу. Українська співачка, переможниця „Евробачення-2004“ Руслана Лижичко назвала дії Росії провокацією. Росії запропоновано змінити учасника конкурсу. („Укрінформ“)

Впав військовий гелікоптер 

КРАМАТОРСЬК. – 26 березня поблизу Краматорська розбився військовий вертоліт Мі-2. Загинули три летуни і два пасажири За однією з версій, вертоліт впав в результаті зіткнення з лінією електропередач. („Укрінформ“)

Наталя Яресько має посаду в Пуерто-Ріко

КИЇВ. – 24 березня колишня Міністер фінансів України Наталія Яресько стала виконавчим директором Ради з фінансового управління і контролі Пуерто-Ріко. Раду створив Конґрес США. Його директорів призначає Президент США. Н. Яресько згадала свій досвід роботи міністром в Україні як період, коли Україна показала приклад виходу зі складного фінансового становища. Н. Яресько залишається головою Ради директорів Інституту Аспен Києва, а також членом Консультативної ради Львівської бізнес-школи Українського Католицького Університету і почесним членом-нерезидентом Атлантичної Ради. („Укрінформ“)

Розкрадали гроші під час Евро-2012

КИЇВ. – Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що силовики 23 березня провели низку одночасних обшуків у справі щодо розкрадання фондів під час чемпіонату з футболу Евро-2012. Крали шляхом заниження вартости речей при оформленні митних платежів і завищення державних видатків. У 2015 році бюджетні видатки на виплату боргів за кредитами для проведення футбольного чемпіонату Европи 2012 року склали понад 1.8 млрд. грн. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.