1 вересня, 2017

Українські веснянки в столиці Грузії

Валентина Марджанішвілі біля бібліотеки Центру розвитку й творчости „ArtBoomGe“.

Багато добрих справ здійснили останнім часом українці Грузії. Особливо пам’ятним стало в Тбілісі – столиці держави – свято „Українські веснянки на Київській вулиці“, яке відбулося 23 квітня 2016 року з ініціятиви громадської організації „Форум українців Грузії“ за сприяння Муніципалітету Тбілісі, Посольства України в Грузії, українських громадських організацій.

Ідея свята виникла на виїзній сесії Ради національних меншин Грузії, створеній минулого року при муніципалітеті Тбілісі під керівництвом Ріти Хідірбеґішвілі. Українці запропонували оновити Київську вулицю в старій частині міста. Вони вже мали досвід такої громадської праці.

У червні 2015 року сталася трагічна повінь в столиці Грузії. У числі перших, що прийшли на допомогу‚ були українці. В кав’ярні „De L’Ukraine“ вони готували їжу, придбали лопати, відра, рукавиці. Збирали гроші, одяг, засоби гігієни. Поряд з українцями стали вірмени, казахи, азербайджанці, євреї, поляки, росіяни, латвійці. У велику спеку добровольці розгрібали спричинені стихією завали.

Коли з’явився новий проєкт на користь чудового Тбілісі, посипалися пропозиції, побажання. Було складено програму, якою передбачалося висадити каштани уздовж вулиці, розмалювати стіни будівель, представити українське підприємництво у Грузії, влаштувати ярмарок, провести майстер-клясу писанкарства, представити українську кухню й концертну програму.

Була створена громадська організація „Форум українців Грузії“ (голова Костянтин Дем’яненко, заступники Валерій Сидоренко, Артем Литвинчук). Першим її заходом була участь у благодійному проєкті Одеського грузинського культурно-освітнього центру „Іверія“, який відбувся в Тбілісі 30 травня 2015 року. Тоді в парку біля славнозвісного Мосту миру майоріли українські прапори, рясніли вишиванки, лунала українська мова. Люди знайомилися, спілкувалися, підтверджуючи необхідність проведення подібних заходів.

„Українські веснянки на Київській вулиці“ не відбулися б без сприяння з боку міських структур, зокрема Муніципалітету Тбілісі на чолі з Георгієм Алібеґашвілі. Районний підрозділ управління міста взявся ремонтувати стіни під малювання, готувати ямки під саджанці, вирішив питання санітарно-технічного характеру, охорони й безпеки. Долучилося й Посольство України в Грузії.

Голова Української жіночої ради Ліна Татарашвілі взялася підготувати українські пісні у виконанні грузинського квартету. Голова Міжнародного культурно-благодійного і науково-просвітницького союзу „Дніпро“ Борис Синюк разом з членами організації обладнав пересувну експозицію, що відтворила історію переселення українців до Грузії в XIX ст. Голова Асоціяції українців Квемо-Картлійського реґіону ім. Лесі Українки Тетяна Чорґолашвілі привезла з міста Руставі кольоритний ансамбль „Чорнобривці“. Від Асоціяції українців „Рушник“ на чолі з Володимиром Дяченком у святі взяв участь ансамбль „Смерека“, яким керує закохана в українську пісню грузинка Тамар Кокая.

Київська вулиця в Тбілісі. (Фото: Левко Хмельковський)

Київська вулиця в Тбілісі. (Фото: Левко Хмельковський)

До активної участи зголосилися молоді підприємці Тетяна Джулинська, Анна Пушкарьова, Володимир Артем’юк, Сергій Білий. Ірина Киричук узялася за організацію майстер-кляси з писанкарства.

Хлібом-сіллю на вишиваному рушнику зустрічали українці шановних гостей. Посадник міста Давид Нарманія підкреслив важливість давніх дружніх відносин між Грузією та Україною й спільний теперішній вибір – шлях до Европи. Мажоритарний депутат Чуґуретського району, голова фракції більшости Муніципалітету Рима Берадзе наголосила, що в місті є Львівська, Одеська, Вільнюська, Санкт-Петербурзька, Бакинська вулиці, а українська діяспора подала чудовий приклад подібних свят для інших національних меншин столиці Грузії.

Тодішній тимчасово повірений в справах України Георгій Назаров запросив до висадження каштанів, які асоціюються з столицею України. Два саджанці були посаджені в пам’ять двох українців, що під час Абхазької війни поклали своє життя за цілісність Грузії і поховані на кладовищі Чуґуретського району. Лунав „Київський вальс“, діти розмальовували стіни, співали й танцювали, майстрині демонстрували свої вироби, проводили майстер-кляси. У чудових сукнях від „Синього льону“ походжали українські красуні.

Розташований на Київській вулиці Інститут україністики при Тбіліському державному університеті ім. Іване Джавахішвілі під керівництвом Отара Баканідзе представив експозицію, яка викликала зацікавлення діяльністю закладу.

Грузинський дівочий ансамбль „Мельодія“ на чолі з Медеєю Ґеґечкорі прибув на свято з містечка Кварелі, вразивши чудовим виконанням „Червоної рути“. Співав Мебо Нуцубідзе, який уже набув популярности в Україні, потрапив в команду Слави Вакарчука в „Голосі України“ й дійшов до фіналу популярного видовища.

Свої перші сценічні кроки робили малюки вокального й хореографічного ансамблів української суботньої школи, що почала діяти в Центрі розвитку й творчости „ArtBoomGe“. Центр відкрили українки Віра Таніш, Юлія Андґуладзе та авторка цієї статті. У Центрі знайшли притулок три українські громадські організації. Тут постійно проводяться різноманітні заходи. Першим з них був „Вечір української пісні“, у якому взяли участь не лише місцеві виконавці, а й гості з Вірменії – ансамбль „Вербиченька“.

Потім були „Дзвони пам’яті“ по жертвах Голодоморів, День св. Миколая, Різдвяний вечір, вшанування Сергія Параджанова з переглядом і обговоренням його фільму „Тіні забутих предків“.

У проведенні „Українських веснянок“ співробітники „ArtBoom“ теж взяли активну участь. Педагог художньої студії Ліза Товстуха долучила своїх вихованців, щоб прикрасити будівлі вулиці малюнками, які відразу говорять, що тут є українці.

Малюнки на Київській вулиці.

Малюнки на Київській вулиці.

Фарби, саджанці каштанів, квіти, інструменти було придбано дякуючи благодійним внескам родин Бочорішвілі, Симоненків, Горкіних, Лагунових, Дем’яненків, Побережних-Ґоґаладзе, Абрам’юк-Квеліашвілі, Жемчугових, Шамрицьких, Сергія Полякова, Нани Жебокрітської-Берії, Юрія Горбака, Марії Москаленко, Олександра Іщука, співробітників Посольства України, компаній „Bruk House“ та „FitCurves“.

Нашу ініціятиву вже підхопила азербайджанська діяспора, яка плянує своє свято на Бакинській вулиці.

Валентина Марджанішвілі – член Ради національних меншин Грузії, керівник-засновниця Центру розвитку й творчости „ArtBoomGe“,Тбілісі.

Коментарі закриті.