1 вересня, 2017

Видано записи ансамблю „Іскра“

Вокально-інструментальний ансамбль „Іскра“.

Всі три звукозаписи вокально-інструментального ансамблю „Іскра“, які вийшли майже 30 років тому, перевидано у вигляді цифрового завантаження. Тепер ці звукозаписи можна набути у сервісах „iTunes“, „Amazon Music“, „CD Baby“, „Spotify“ та „Google Play“. Рівнож поодинокі пісні „Іскри“ можна прослухати на „You Tube“.

За час свого існування (1977-1986) ню-йоркська „Іскра“, була одна з найпопулярніших та впливових українських танцювальних оркестр у північній Америці. Від Ню-Йорку до Лос Анджелесу, від Монреалю до Едмонтону „Іскра“ постійно виповнювала залі та фестивальні приміщення уболівальниками музики. Обширний та різноманітний репертуар ансамбль черпав з українського фолкльору, української естради, та включав композиції членів „Іскри“.

Перша довгограйна платівка ансамблю („Іскра“, 1979) стала експонатом типічного репертуару, який прозвучав би на забавах „Іскри“ – від сентиментального танґа „Гей Га“ Богдана Весоловського до естрадного шедевру „Три трембіти“ Мирослава Скорика, до авторських пісень членів ансамблю Олеся Кузишина („Ти моя“, „Сумерк“) та Ярослава Палилика („Спомини літа“). Відмінні в „Іскри“ своєрідні обробки українських народних пісень та спів на три голоси.

Наступна довгограйна платівка „Іскри“ („Зустріч світанку“, 1981) показала намагання ансамблю збагатити свою звукову палітру, користуючись синтезаторами та електронними ефектами („Козак“, „Мамо“ та „Люди“). „Іскра“ не відхилилася від свого вокального стилю, від обробок народних пісень, якими відрізняється від своїх сучасників. На платівці записані чотири авторські пісні членів ансамблю О. Кузишина („Іскра“, „Дай мені серце“ та „Люди“) та Я. Палилика („Козак“).

Останній звукозапис „Іскри“ – це короткограйна платівка „Мандрівка по Україні“ (1983). До певної міри, це найбільш амбітний проєкт ансамблю, а саме музична подорож по Україні з поясненнями українською та англійською мовами.

Пісня О. Кузишина „Вкраїно моя чарівна“ служить початком і закінченням подорожі. Прем’єра „Мандрівки“ відбулася в липні 1983 року під час виступу „Іскри“ на Фестивалі молоді на „Верховині“ у Ґлен-Спей, Ню-Йорк.

Склад „Іскри“ був Олесь Бундзяк (бас-гітара), Богдан Кузишин (барабани, перкусія, вокал), О. Кузишин (клявішні, гітара, вокал) та Я. Палилик (клявішні, акордеон, вокал). Ориґінальними інженерами звукозаписів „Іскри“ були Марко Сидорак та Ричард Нейґл зі студії „ElectroNova Productions“. Цифрове перевидання виконав Славко Галатин у студії „BeSharp Studios“. Перевидання присвячено членові „Іскри“ св. п. О. Бундзякові.

Коментарі закриті.