19 травня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Гройсман відвідав Ізраїль 

ТЕЛЬ-АВІВ. – Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман 14-16 травня відвідав Ізраїль з офіційною візитою і провів переговори з Прем’єр-міністром цієї країни Беніяміном Нетаньягу, Президентом Реувеном Рівліном і спікером Кнесету Юелем Едельштайном. В. Гросман закликав Ізраїль визнати Голодомор 1932-1933 років актом геноциду проти українського народу. Це перші контакти керівництва України та Ізраїля на високому рівні після загострення стосунків між країнами у грудні минулого року. Президент Р. Рівлін, перебуваючи в Україні у вересні 2016 року, у виступі в парляменті вдався до заяв, які українські політики назвали некоректними і недипломатичними. У грудні 2016 року візита В. Гройсмана був перенесена після того, як Україна підтримала резолюцію Ради Безпеки ООН із закликом до Ізраїля припинити будівництво поселень на окупованих палестинських територіях. (ВВС)

Китай хоче мати суперлітак 

КИЇВ. – 2016 року Корпорація авіяційної промисловости Китаю (AICC), яка виробляє аерокосмічну і воєнну продукцію, підписала угоду про співпрацю з підприємством „Антонов“ щодо надвеликого літака Китаєві Ан-225 „Мрія“. Китайці не зацікавлені в придбанні існуючого Ан-225, хоча він цілком придатний для летів. Останні кілька років вони вивчають можливості модернізації другого недобудованого Ан-225, який у напіврозібраному стані вже 30 років стоїть в цеху підприємства. Якщо китайці модернізують цей літак, за вантажними можливостями повітряної флоьти їм не буде рівних у світі. Ан-225 буде головною точкою у надзвичайно амбітному пляні китайців, який передбачає будівництво тисячі літаків великої вантажности за наступні 10 років. (ВВС)

Україна має значні борги

КИЇВ. – 13 травня Міжнародне рейтинґове аґентство „S&P Global Ratings“ оцінило виплати Україною основної суми боргу та відсотків за зобов’язаннями протягом 2017-2020 років у 20 млрд. дол., або близько 21 відс. внутрішнього валового продукту у 2017 році. Аґентство очікує, що Україна повністю виконає свої короткострокові зобов’язання щодо суверенного боргу в 2017 році (2.6 млрд. дол.) і в 2018 році (3.9 млрд. дол.), враховуючи фонди офіційних кредиторів, існуючі резерви чужоземної і національної валюти Національного банку України, а також здатність уряду залучати фінансування на внутрішньому і зовнішньому ринках. Виплати зобов’язань у 2019 році залежать від здатности уряду проводити реформи і рефінансувати частину боргу з допомогою фондів, залучених на міжнародних ринках. („Українська правда“)

Настав час подати докази 

КИЇВ. – 12 травня в Газі відбулася нарада делеґацій сторін у справі „Україна проти РФ“ у Міжнародному суді ООН, на якій визначили графік подальших процедур у справі. Україна повинна до 12 червня 2018 року подати в Міжнародний суд ООН меморандум з усіма доказами злочинів Російської Федерації з часу початку аґресії у 2014 році. Росія має подати свій письмовий контрмеморандум до 12 липня 2019 року. Мова йде про звинувачення у підтримці Росією бойовиків самопроголошених „республік“ Донбасу та дискримінації кримських татар та українців у анексованому Криму. (ВВС)

Авіокомпанія ввела дешевий тариф

КИЇВ. – Українська компанія „Міжнародні авіолінії України“ 11 травня ввела нову послугу дешевих перевезень – тариф „low cost“. На сайті компанії вже доступні квитки на внутрішні та міжнародні перевезення за цим тарифом, починаючи з листопада цього року. Квитки не можна повернути або обміняти навіть з карою. Безкоштовно пасажир може пронести на борт тільки ручну поклажу вагою не більше семи кілограмів. Квитки за такою ціною можна купувати не менше, ніж за 180 днів до лету. (BBC)

Привезли сміття зі Львова

КИЇВ. –13 травня дві вантажівки зі Львова з шкідливими для довкілля відходами виявив на території колишнього дитячого табору в селі Завалівка Макарівського району інспектор патрульної поліції. Автомобілі з відходами перебувають під наглядом поліцаїв, вирішується питання про їх арешт. Від травня минулого року Львів має проблеми з вивезенням побутових відходів і з різних місць України надходять повідомлення про перехоплення вантажівок зі сміттям зі Львова, яке намагаються незаконно скинути в інших українських реґіонах. (Радіо Свобода)

Україна уражена комп’ютерним вірусом

КИЇВ. – 12 травня Україна, Росія і Тайвань опинилися серед найсерйозніше уражених новим різновидом вірусу, що бльокує доступ до документів комп’ютера і вимагає викупу за розбльокування, повідомила компанія комп’ютерної безпеки „Avast“. Упродовж дня було виявлено понад 57 тис. уражень і це число зростало. Україні вдалося уникнути більшости загроз для державних інформаційних систем завдяки оперативно вжитих заходів і завчасному попередженню про масову розсилку цього шифрувальника та наданню необхідних рекомендацій. Найбільш потерпілою була Росія. Зловмисна програма „WanaCrypt0r 2.0“ вразила й комп’ютерні системи в багатьох інших країнах, але меншою мірою. Фахівці з комп’ютерної безпеки радять встановити останні оновлення операційних систем і захисних програм. (Радіо Свобода, „Укрінформ“)

Організатора замаху арештували

КИЇВ. – 13 травня Печерський суд Києва арештував на 60 діб організатора нападу на Тетяну Чорновол у 2013 році. Про це повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало. Чоловіка підозрюють у скоєнні замаху на навмисне вбивство Т. Чорновол, видавши його за шляхову пригоду. Оперативники департаменту карного розшуку встановлювали місцезнаходження 47-річного уродженця Дніпродзержинська з жовтня 2014 року. Я. Тракало не назвав імені підозрюваного, однак у 2015 році начальник департаменту карного розшуку Володимир Остапенко повідомляв, що організатором побиття Т. Чорновол був кримінальник з Дніпродзержинська Олег Нетребко. („Українська правда“)

Найбільш україномовним став Тернопіль

ТЕРНОПІЛЬ. – За аналітичними дослідженнями, проведеними на основі дepжaвнoї cтaтиcтики і соціології, визначено міста України, де найбільше і найменше спілкуються вдома українською мовою. Перше місце посів Тернопіль, де українською мовою розмовляють 97 відс. мешканців, на другому місці – Івано-Франківськ, в якому україномовне населення становить 95 відс.‚ на третій сходинці – Луцьк, де рідною мовою розмовляє 92 відс. жителів. Українська мова також переважає в Львові, Рівному, Хмельницькому, Ужгороді, Вінниці, Чернівцях, Черкасах, Житомирі, Полтаві. У Києві українською та російською мовами розмовляють приблизно у рівній мірі. Натомість російською мовою найбільше спілкуються жителі Маріюполя, Сєвєродонецька та Харкова. (Євген Цимбалюк)

Провели фестиваль світла 

КИЇВ. – У столиці 13-14 травня відбувся перший міжнародний фестивалю світла і медія-мистецтва „Kyiv Lights Festival“. „У міжнародному конкурсі брали участь понад 25 робіт з 11 країн, включно з Україною. Свої роботи подали відеохудожники з Бразилії, Німеччини, Індонезії, Еспанії, Мексико, Португалії, Румунії, Чіле, Швайцарії та Японії. На Поштовій‚ Контрактовій, Михайлівській площах, Андріївському узвозі, парку Кіото відбулись світлові видовища‚ пішохідний міст перетворився на динамічну інсталяцію, яка постійно змінювала колір та інтенсивність освітлення. Австралійський художник Креґ Волш вперше в Україні показав його знамениті проєкції на поверхню Дніпра і дерева біля річкового порту. („Укрінфром“)

Коментарі закриті.