19 травня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Уряд посилює боротьбу з наркоманією

ВАШІНҐТОН. — Генеральний прокурор США Джеф Сешинс 10 травня наказав федеральним прокурорам вимагати максимальної кари для тих, хто зловживає наркотиками. Це цілком різниться від політики Державного Департаменту за часів Президента Барака Обами, щоб зменшити число ув’язнених за дрібніші злочини пов’язані з наркотиками. („NBC News”)

Трамп був на ґрадуаційній церемонії

ЛИНЧБУРҐ, Вірджінія. — Президент Дональд Трамп взяв участь 13 травня у ґрадуаційній церемонії найбільшого християнського університету в США. Виступаючи перед прихильною 50-тисячною публікою в Ліберті Університеті, президент сказав ґрадуантам, що „в Америці ми не поклоняємось урядові‚ ми поклоняємось Богові”. „І тому – додав президент – ми гордо проголошуємо на наших грошах „На Бога надіємось”, і це тому ми гордо проголошуємо, що ми є одна нація під Богом, кожного разу‚ коли ми мовимо Присягу Вірности”. Промова Д. Трампа була його першою на ґрадуації‚ відколи він став президентом. Перед своїм виступом президент сказав репортерам, що новий директор Федерального Бюра Розслідувань (FBI) може бути призначений 19 травня. Рішення Д. Трампа звільнити дотеперішнього директора FBI Джеймса Комі викликало бурю протестів, бо Дж. Комі очолював розслідування бюра про втручання Росії у минулорічні президентські вибори. („The Hill”)

Польща відкрила пам’ятник героєві

ВАРШАВА. — 13 травня посадник столиці Польщі відкрив пам’ятник героєві з часів Другої світової війни біля місця‚ де капітан Вітольд Пілєцький добровільно дозволив нацистам зловити його у Варшаві у вересні 1940 року, щоб дістатися до табору смерти в Авшвіці, звідки він писав і нелеґально передавав своїм зверхникам таємні звіти про жахіття в концтаборі, аж до своєї втечі в квітні 1943 року. У Авшвіці загинуло 1.1 млн. осіб. Після війни промосковський уряд Польщі арештував капітана і після року брутальних допитів і тортур, його було страчено у травні 1948 року. Донька, син та інші нащадки В. Пілєцького були присутні на церемонії разом зі сотнями мешканців Варшави та представниками уряду. Заступник прем’єр-міністра Матеюш Моравєцький сказав, що капітан був двічі переможцем: вперше, коли був готовий пожертвувати себе в обороні Польщі, і вдруге, коли пам’ять про нього та інших бійців опору пережила комуністичний режим. („ABC News”)

Колишня конґресменка винна в обмані

ДЖЕКСОНВІЛ, Фльорида. — Федеральний суд 11 травня визнав колишню конґресменку з Фльориди Корін Бравн винною в обмані за те, що вона допомагала зібрати 800 тис. дол. для фальшивої добродійної організації, а тоді вживала ці гроші на свої розкішні закупи. 70-літня демократка служила 24 роки в Конґресі. Минулого року вона програла перевибори після того, коли було висуненo звинувачення проти неї. Її адвокат заявив, що вимагатиме нового суду. У 1992 році К. Бравн була однією з перших трьох афроамериканців з Фльориди‚ обраних до Конґресу від часів після Громадянської війни. („Reuters”)

ІД обезголовила російського аґента

РАКВА, Сирія. — Іслямська екстремістська організація „Іслямська Держава” (ІД) оприлюднила 8 травня відео‚ в якому показується обезголовлення офіцера російської розвідки, котрого ІД звинувачувала в шпигунстві проти неї в Сирії. ІД сказала, що 36-літній капітан Євген Петренко інфільтрував іслямські групи в Казахстані й Північному Кавказі, поки його не зловила ІД минулого року в Сирії. Перед виконанням жахливого вбивства показано інтерв’ю з Є. Петренком, в якому він – правдоподібно під примусом – признався, що був аґентом Федеральної служби безпеки Росії і закликав її покінчити з військовою кампанією в Сирії. („The Washington Post”)

Християнство пов’язане з патріотизмом

ВАШІНҐТОН. — Дослідний інститут „Пю Рісирч Сентер” з Вашінґтону 10 травня оприлюднив статистику про християнство у 18-ох країнах Центральної та Східньої Европи, яка вказує‚ що великі більшості населення сповідують християнську віру у вигляді‚ який домінує місцево, і пов’язують це з льояльністю до своєї нації. Православну віру сповідують 90 відс. греків, 89 відс. грузинів, 88 відс. сербів, 80 відс. румунів, 78 відс. українців, і 71 відс. росіян. Католицьку віру сповідують 75 відс. литовців, 84 відс. хорватів і 87 відс. поляків. Виняток творять чехи, з яких 72 відс. не сповідують жодної релігії. У деяких місцях православ’я пов’язане з русофільством. 80 відс. сербів, 70 відс. греків (яких країна є членом НАТО) і 56 відс. болгар кажуть, що „сильна Росія є потрібна на противагу Заходові”. Але тільки 22 відс. українців згідні з цим. („The Economist”)

США озброюватимуть курдів у Сирії

ВАШІНҐТОН. — Пентагон повідомив 9 травня, що Президент Дональд Трамп схвалив плян озброювання курдських військових сил, котрі воюють у Сирії проти іслямської екстремістської організації „Іслямська Держава” (ІД). Представник Пентагону Дана Вайт сказала, що Курдська Народна Самооборона (знана як „УПҐ”) є „єдиною сухопутньою силою‚ яка може успішно захопити Ракву в недалекому майбутньому”. Сирійське місто Раква є „де факто” столицею ІД. („The Washington Post”)

Гарвард матиме окрему ґрадуацію

КЕМБРІДЖ, Масачусетс. — Гарвардський університет проведе ґрадуаційну церемонію 23 травня виключно для афроамериканських студентів. Понад 170 студентів і 530 гостей записалося на цю церемонію. Організатори кажуть, що ця iмпреза відзначає „спільноту”, а не „сеґреґацію”. У 2015 році лише 5 відс. з 7,595 наукових ступенів було надано афроамериканським студентам. 23 травня Гарвард також проведе свою третю річну ґрадуаційну церемонію для студентів латиноамериканського походження. („International Business Times”)

Засудили християнина за богохульство

ДЖАКАРТА, Індонезія. — Суд засудив християнського губернатора Джакарти Басукі Пурнаму до двох років ув’язнення за зневагу Корану. Рішення п’ятичленного суду 9 травня викликало дисонанс в цій найбільшій мусульманській країні у світі, яка має репутацію поміркованого сповідування Ісляму. Звинувачення проти губернатора висунено у вересні 2016 року, після появи відео‚ в якому Б. Пурнама сказав виборцям, що їх обманюють‚ коли вони вірять специфічній стрічці Корану‚ яка забороняє мусульманам голосувати за немусульмана. („Associated Press”)

Американці сказали про витрати бюджету 

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” оприлюднив статистику про те, на що американці хочуть‚ щоб уряд видавав гроші. Згідно з опитуваннями‚ проведеним в половині квітня, 75 відс. хочуть‚ щоб більше видавати на пільґи для ветеранів, 67 відс. – на освіту, 50 відс. – на охорону здоров’я, 46 відс. – на військову оборону країни (71 відс. республіканців, і 28 відс. демократів погоджуються), 46 відс. – на охорону довкілля, а 45 відс. – на потребуючих у США. (www.pewresearch.org)

Сенат затвердив секретаря праці

ВАШІНҐТОН. — Голосами 60 проти 38 Сенат США затвердив 27 квітня номінацію Алекса Акости на пост секретаря праці. А. Акоста, син кубинських еміґрантів, був номінований на цю позицію Президентом Дональдом Трампом 16 лютого. Він очолюватиме розлогу аґенцію, яка припильновує дотримання понад 180 федеральних законів для приблизно 10 млн. працедавців та 125 млн. працівників. А. Акоста був федеральним прокурором‚ працював в Департаменті Справедливости, і був членом Національної ради робітничих відносин. („Associated Press”)

Коментарі закриті.