26 травня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Сенатор хоче видалити посла 

ВАШІНҐТОН. – Сенатор Джан МакКейн, один з провідник діячів в ділянці закордонної політики в Конґресі США, закликав до видалення Посла Туреччини в США після кривавої бійки між демонстрантами й членами турецької служби безпеки під час відвідин Президента Туреччини у Вашінґтоні 16 травня. Республіканський сенатор, який очолює Сенатський комітет збройних сил, у інтерв’ю 18 травня для телевізійної аґенції новин „MSNBC” гостро скритикував виступ турецьких чиновників проти мирних демонстрантів біля резиденції посла. („World Affairs Journal”)

Південна Корея готова до війни

СЕУЛ. – Новообраний Президент Південної Кореї Мун Дже-Ін сказав 17 травня, що існує „висока можливість” воєнного зіткнення з комуністичною Північною Кореєю. Під час своєї виборчої кампанії ліберальний Мун Дже-Ін, котрий був вибраний після 10 років консервативних президентів, вніс відносно дипломатичний тон щодо Північної Кореї. Президент додав, що Південна Корея готова і спроможна відбити перший удар нанесений з півночі. („Newsweek”)

Венесуеля має російські ракети

КАРАКАС. – Венесуеля має 5,000 ракет російського виробництва, що творять найбільше накопичення такої зброї в Латинській Америці і є джерелом турботи для уряду США. Аґенція новин „Ройтерс” переглянула військовий документ, який вказує що ракети типу „Іґла-S”‚ якими може оперувати одна особа‚ становлять поважну загрозу комерційним і військовим літакам. Соціялістичний уряд Президента Ніколяса Мадуро вже давно посилався на небезпеку „імперіялістичного вторгнення“ США‚ щоб оправдати озброєння країни. Експерти побоюються, що ця зброя може бути викрадена або продана. Ці турботи зросли у зв’язку з бурхливою ситуацією в країні. Представники венесуельського уряду та його військових кіл відмовилися 22 травня від коментарів про цей звіт. Багато мешканців країни демонструє на вулицях проти занепаду економіки та намагань уряду втриматися при владі. Мільйони осіб терплять через недостачу їжі, ліків та інших основних речей. Уряд перекладає вину за ці проблеми на політичних опонентів і США. („Newsweek”)

Законопроєкт дискримінує проти арабів

ЄРУСАЛИМ. – Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу 8 травня підтримав контроверсійний законопроєкт, який утвердив би Ізраїль як „національний дім єврейського народу”, відкидаючи критику‚ що це дискримінує проти арабів. Згідно з законопроєктом, хоч кожен має право „зберігати свою культуру, спадщину, мову та ідентичність”, право на самовизначення „є унікальним для єврейського народу”. Також законопроєкт не буде більше клясифікувати арабську мову як офіційну, але як з „особливим статусом”‚ який забезпечив би його користувачам „право до доступних державних послуг”. „Законопроєкт творить переважаючу відповідь всім‚ хто заперечує глибокий зв’язок між єврейським народом та його землею”, – сказав прем’єр. Опозиція в парляменті каже, що законопроєкт мусів би на письмі затвердити „рівні права для всіх громадян”. („The Times of Israel”)

Мормонська Церква не хоче скавтів

СОЛТ-ЛЕЙК-СИТІ. — Мормонська Церква, яка є найбільшим спонзором відділів хлоп’ячих скавтів у США, оголосила 11 травня‚ що вона відтягає 185 тис. старших хлопців з цієї організації, щоб розпочати свою подібну програму. Хоч Мормонська Церква сказала, що це рішення не є зумовлене дозволом скавтів (з 2015 року) допустити гомосексуальних провідників, аналітики кажуть‚ що мормони і скавти мали чимраз більші розбіжності поглядів останніми роками. Рішення хлоп’ячих скавтів приймати дівчат у свої ряди також не збігалося з традиційними поглядами мормонів. Приблизно 330 тис. молодших хлопців-мормонів тимчасово залишаться у скавтах, поки Церква не розробить для них відповідну програму. („Associated Press”)

Призначено кардиналів з п’яти країн

ВАТИКАН. – Папа Франциск призначив нових кардиналів з п’яти країн: Еспанії, Ель-Сальвадору, Малі, Лаосу і Швеції. В останніх трьох католики творять лишень маленьку меншість населення. У своїй промові 21 травня Папа сказав про нових кардиналів: „Їхнє походження з різних частин світу маніфестує вселенськість Церкви, яка є поширена по всій землі”. Номінанти офіційно отримують свої кардинальські почесті від папи 28 червня. („Associated Press”)

У Філядельфії перемагає Лері Креснер

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 16 травня відбулися правибори у Філядельфії. Після того як федеральний уряд у березні висунув обвинувачення в корупції проти теперішнього головного прокурора, який зняв свою кандидатуру на перевибір, найбільшу увагу привернула виборча кампанія сімох демократичних кандидатів на його пост. У місті‚ де демократи переважають республіканців голосами 7:1, це практично означає вибір переможця на осінніх виборах. Несподівано легку перемогу здобув 56-літній адвокат Лері Креснер, знаний своєю обороною громадських прав афроамериканців та різних ліберальних активістів. Він ніколи у своїй 30-річній кар’єрі не був прокурором, але здобув 38 відс. голосів, випереджуючи свого найближчого суперника на 18 відс. Велику ролю у його перемозі відіграла пожертва в сумі 1.45 млн. дол. від ліберального мільярдера Джорджа Сороса. Л. Креснер часто критикував місцеву поліцію, беручи її або інші законодавчі органи до суду понад 75 разів. Він також обіцяв не вимагати кари смерти проти навіть найгірших злочинців. Місцева поліційна профспілка гостро скритикувала його за те, що під час святкування його перемоги група прихильників скандувала вульґарні антиполіційні гасла. Л. Креснер обороняв їх, кажучи‚ що вони мають свободу слова. („The Philadelphia Inquirer”)

Принцеса вийде за недворянина

ТОКІО. – Японська принцеса Мако, внучка імператора Акігіто і старша дочка принца Акішіно й принцеси Кіко, вийде заміж наступного року за свого ровесника зі шкільної лави, 25-річного Кай Комуро. Про це повідомила японська преса 16 травня. Вони зустрілися п’ять літ тому‚ коли були студентами Міжнародного християнського університету в Токіо‚ де принцеса студіювала мистецтво. У січні 2016 року вона здобула ступінь маґістра мистецтва в Лайкестер Університеті в Британії. Тепер вона продовжує студії на докторат і також є науковцем музею при Токіо Університеті. Згідно з японським законом, якщо принцеса одружиться недворянином, то вже не буде принцесою. Уряд Прем’єр-міністра Шінцо Абе готує законопроєкт в парляменті, який дозволив би 83-літньому імператорові Акігіто передати свою корону принцові-наслідникові Наругіто. Якби це сталося, це було б перше зречення престола в Японії за 200 років. („International Business Times”)

На концерті вбито 22 особи

МАНЧEСТЕР, Англія. – 22 травня на концерті американської співачки Аріяни Ґранде, на якому було 21 тис. глядачів, смертник підірвав бомбу‚ яка вбила 22 особи і поранила 59. Американські джерела подали його ім’я як Салман Абеді, 22-літній уродженець Великобританії, котрого батьки приїхали з Лівії. Іслямське терористичне угруповання „Іслямська держава” взяло на себе відповідальність за цей напад‚ який став найгіршим у Великобританії від 2005 року, коли чотири британські смертники-мусульмани вбили 52 особи. Тисячі мешканців міста вийшли на вулиці наступного дня з осудом дій терористів і в пам’ять жертв кривавого нападу. Прем’єр-міністер Великобританії Тереса Мей 23 травня проголосила найвищий рівень загрози в країні і заявила‚ що збройні сили країни будуть використані для посилення безпеки. Усі провідні британські політичні партії заявили, що у зв’язку з вибухом у Манчестері вони припиняють свої виборчі кампанії на парляментські вибори, які мають відбутися 8 червня. („Reuters”)

Коментарі закриті.