27 жовтня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Оголосили у розшук ексголову Нацбанку 

КИЇВ. – Національне антикорупційне бюро 24 жовтня оголосило у розшук колишнього голову Національного банку Кирила Шевченка. Йдеться про розкрадання понад 206 млн грн „Укргазбанк“, коли К. Шевченко працював там. У розшук також оголошені один із його тогочасних заступників та заступник директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами цього банку. 4 жовтня К. Шевченко подав на розгляд президенові України заяву про відставку. Він пояснив рішення залишити посаду голови Нацбанку станом свого здоров’я. 6 жовтня Верховна Рада затвердила його звільнення. Того ж дня НАБУ та САП повідомили про викриття протиправної діяльности службових осіб державного „Укргазбанку“, яка призвела до збитків у сумі понад 206 млн грн. (Радіо Свобода)

Комісія журналістів залишає Альянс 

КИЇВ. – Комісія з журналістської етики оголосила про припинення свого членства в Альянсі незалежних пресрад Европи, оскільки до нього досі входить російська Громадська колеґія зі скарг на пресу. За результатами розгляду скарги комісії на загальних зборах Альянсу 21 жовтня щодо виведення з його складу цієї колеґії таке рішення при таємному голосуванні не набрало достатньої кількости голосів. У квітні цього року комісія запропонувала виключити зі складу Альянсу російську інституцію через бездіяльність в умовах багаторічної брехні, маніпуляцій і розпалювання мови ворожнечі в російських медія щодо України. Із 2020 року до складу цієї колеґії входять відомі пропаґандисти Володимир Познер і Маргарита Симоньян. Комісія з журналістської етики – орган самореґуляції роботи журналістів та редакцій в Україні, завдання якого сприяти дотриманню професійних етичних стандартів в українських медіа та формуванню запиту суспільства на якісну журналістику.  (Укрінформ)

Україна перейде на зимовий час

КИЇВ. – У ніч проти 30 жовтня о 4-ій год. ранку українці переходять на зимовий час, тобто переводять стрілки годинника на одну годину назад. Переведення годинників в Україні на “зимовий” і “літній” час здійснюється майже чотири десятиліття. Верховна Рада у березні 2021 року відправила на доопрацювання законопроєкт „Про обчислення часу в Україні“, який пропонує скасувати сезонні переведення годинників і, таким чином, залишити в Україні „зимовий“ час. Власне, саме „зимовий“ час є астрономічно основним: близько 12 годин дня „зимового“ часу Сонце знаходиться найвище над горизонтом, а в 12 годин ночі „зимового“ часу – найнижче під горизонтом.  (Укрінформ)

Ректор помер від поранення

КИЇВ. – Правоохоронці ведуть провадження за фактом смерті у віці 63 років ректора Київського університету ім. Бориса Грінченка Віктора Огнев’юка, який помер 21 жовтня від вогнепального поранення. Основна версія – самогубство. Інформація про подію надійшла до поліції близької 10-ої год. 21 жовтня. В. Огнев’юк – доктор філософських наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України. У жовтні 2007 року став ректором університету ім. Грінченка. (Укрінформ)

Загарбники вивезли монументи 

ХЕРСОН. – Окупанти, тікаючи на лівий берег Дніпра, розграбовують Херсон: вивозять усе цінне, в тому числі історичну та культурну спадщину українців. Разом з тим забрали монументи Суворову та Ушакову і плянують викопати мощі Потьомкіна. Окупанти вивозять всі музейні експонати Херсонського краєзнавчого музею та інших. Окупанти запаковують та вивозять дороговартісне обладнання з лікарень, з державних та приватних підприємств на лівий берег Дніпра, а далі воно рухається у сторону Кримського півострова.  (Укрінформ)

Україна облаштовує пункти пропуску 

КИЇВ. – В Україні завершують роботи з облаштування ділянки дороги Нижанковичі-Дрогобич-Стрий, яка веде до нового пункту пропуску „Нижанковичі-Мальховіце“ на кордоні України і Польщі. Про це повідомив Міністер інфраструктури Олександр Кубраков. У першу чергу йдеться про розширення пропускних спроможностей існуючих пунктів пропуску та будівництво нових. Розвиток пунктів пропуску на кордоні України та ЕС потрібен не тільки для української економіки, але й для економічної та продовольчої безпеки Европи. (Міністерство інфраструктури України)

У  пам’ять про Романа Ратушного

КИЇВ. – 20 жовтня по вулиці Протасів Яр висадили алею дерев на знак пам’яті про київського активіста, захисника України Романа Ратушного. Загалом було висаджено 37 дубів, ялин і беріз. Разом з комунальниками та мешканцями району висаджували дерева генеральний директор „Київзеленбуду“ Олексій Король і начальник Управління екології та природних ресурсів Олександр Возний. (Укрінформ)  

Організували незаконний перетин кордону

КИЇВ. – Повідомлено про підозру групі осіб в організації та керівництві незаконним переправленням осіб через державний кордон України, а також у підробленні офіційних документів. За даними слідства, столична адвокатка у змові з іншими особами розробила та впровадила механізм виготовлення і збуту підроблених висновків військово-лікарської комісії територіяльного центру комплектування та соціяльної підтримки Києва. З цими документами чоловіки призовного віку могли безперешкодно перетинати державний кордон України в умовах воєнного стану. Вартість таких „послуг“ становила 12 тис. дол. з однієї особи. За результатами подальшого розслідування та проведених обшуків встановлено причетність до цієї схеми ще трьох осіб, яким 19 жовтня теж повідомили про підозру. Тривають необхідні слідчі дії для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення. (Укрінформ)

ЮНІСЕФ передав одяг для дітей-переселенців 

ОДЕСА. – Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ передав для дітей-переселенців на Одещині майже 5 тис. наборів одягу. Про це повідомив начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко. Допомога надійшла від ЮНІСЕФ для дітей, які вимушені були приїхати в Одеську область через активні бойові дії, що ведуться за їхнім основним місцем проживання. Як уточнила начальник служби у справах дітей Одеської ОВА Наталія Утюпіна, реґіон отримав 4,820 наборів речей. В області на обліку з 2014 року перебувають 189,067 переселенців, з них 51,184 дітей та 5,633 осіб з інвалідністю. (УНІАН) 

Знайшли рештки жертв НКВД

ДРОГОБИЧ, Львівська область. – На території колишньої катівні НКВД у Дрогобичі знайшли рештки ще 24 жертв більшовицького терору. В основному, це люди молодого та середнього віку, яких свідомо та жорстоко страчували. Протягом 1939-1940 років закатованих в’язнів ховали в саду, який межує з меморіяльним комплексом „Тюрма на Стрийській“. Пошуки рештків жертв НКВД там розпочали в 1989 році. У 1991 році тіла 486 жертв більшовицького терору поховали на Полі скорботи. У 2021 році відбулося поховання рештків ще 78 осіб, тіла яких знайшли у саду біля меморіалу. Відомо, що в Дрогобицькій катівні службовцями НКВД було замордовано понад 1,200 осіб. Загалом, у тюрмах Західної України з кінця червня до початку липня 1941 року вбили понад 24 тисячі людей. (УНІАН) 

Коментарі закриті.