27 жовтня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Конґресменка покинула партію

ВАШІНҐТОН. – Колишня конґресменка Тулсі Ґабард з Гаваї оголосила 11 жовтня, що вона покидає Демократичну партію. Вона служила в Палаті Представників з 2013 по 2021 рік і була заступником голови Демократичного національного комітету. 41-літня Т. Ґабард звинуватила демократів за розбрат в країні, кажучи, що вони „розпалюють расизм проти білих” і „активно діють, щоб підірвати наші Богом дані свободи, закріплені в нашій Конституції”. „Демократи сьогодні ворожо наставлені до людей віри й духовности,  – сказала вона. – Вони демонізують поліцію та захищають злочинців за рахунок законослухняних американців”. У 2020 році Т. Ґабард кандидувала на демократичну номінацію на президента, але відтягнула свою кандидатуру на користь Джо Байдена. Вона є бойовим ветераном американського війська, служивши на Близькому Сході та в Африці, і має ранґу підполковника в резерві. („NBC News”)

Захід відкидає брехні Росії

ВАШІНҐТОН. – США, Британія та Франція видали спільну заяву 23 жовтня, відкидаючи закиди Росії, що Київ готовий вживати так звані „брудні бомби” на своїй території, називаючи це приводом, який Москва придумала для ескаляції війни. Всі три уряди підтвердили, що їхні міністри оборони розмовляли з Міністром оборони Росії Сергієм Шойґу, і вони відкинули „відверто неправдиві звинувачення Росії” про використання такої бомби, яка вживає традиційні вибухівки для розпилювання радіоактивних матеріялів. Пентагон повідомив, що голова Об’єднаних шефів Штабу генерал Марк Мілей розмовляв 24 жовтня зі своїм російським колеґою. Секретар оборони США Лойд Остін розмовляв з С. Шойґу 23 жовтня – вже вдруге протягом трьох днів. Директор Міжнародної аґенції атомової енерґії (МАҐАТЕ) Рафаєль Ґросі сказав 25 жовтня, що він пішле інспекторів на запрошення Києва в Україну, щоб розслідувати, чи Київ дійсно плянує використати „брудну бомбу”. („The New York Times”, „United Press International”)

Демократи відкликали лист про Україну

ВАШІНҐТОН. – Група “проґресивних” демократів в Конґресі сказала 25 жовтня, що вони відкликують свій лист до Білого Дому, в якому закликали Президента Джо Байдена вести безпосередні дипломатичні переговори з Росією. Цей лист викликав бурю протестів серед демократів і підніс питання про те, наскільки Демократична партія підтримує Україну. Голова Конґресового проґресивного кокусу Праміла Джаяпал з Вашінґтону сказала, що кокус відкликує лист менше ніж через 24 години після того, як його надіслали президентові. Він був підписаний 30-ма демократами з ліберального крила партії. Вона сказала, що лист – проєкт якого з’явився в червні – „був висланий персоналом без перевірки”. Цей раптовий поворот наступив після того, як багато демократів гостро відреаґували на цей лист, який створює враження послаблення підтримки президентській стратегії щодо України – лише за два тижні перед проміжними виборами, в яких є можливість, що демократи втратять свою більшість в обидвох палатах Конґресу. Одначе, П. Джаяпал не відмовилася від суті листа, який закликає президента вести дипломатичні переговори з Росією. Члени кокусу закликали до дипломатичної розв’язки відколи Росія напала на Україну 24 лютого. Деякі демократи, які підписали цей лист, тепер сказали, що не підтримують його. „Я підписала цього листа 30 червня, але багато змінилося відтоді, – сказала конґресменка Сара Джейкобс з Ню-Йорку. – Я б не підписала його сьогодні”. Інші демократи кажуть, що Конґрес має право вести дебати над цим питанням в той час як схвалює мільярди допомоги Україні. Джан Кірбі, речник Ради національної безпеки США, заявив 24 жовтня, що Білий Дім отримав цього листа і „цінує дуже обдумане занепокоєння” “проґресистів” про війну в Україні. („Associated Press”)

Байден обіцяв підтримати аборти

ВАШІНҐТОН. – Президент Джо Байден сказав 18 жовтня, що він представить Конґресові законопроєкт, який відновить право на аборти, якщо демократи втримають свою більшість в обидвох палатах Конґресу на проміжних виборах 8 листопада. Президент висловив надію, що він зможе підписати такий законопроєкт до 50-ої річниці рішення Верховного суду з січня 1973 року, який давав право жінкам на аборти. Але у червні цього року суд вирішив, що в Конституції немає права на аборти, і що це питання мають вирішувати поодинокі стейти. („USA Today”)

Спільний проєкт Індії та Росії

НЮ-ДЕЛІ. – Уряд Індії оголосив 18 жовтня спільний проєкт з Росією вартістю 5 млрд дол. для виготовлення до 2025 року надзвукових крилатих ракет, здатних нести ядерну зброю. Власниками проєкту будуть Індія (50.5 відс.) і Росія (49.5 відс.). Росія є головним постачальником зброї Індії. Індія має ліцензію виробляти російські бойові літаки МіҐ і Су-30. Обидві країни також виробляють надзвукові ракети „БрагМіс“ в Індії. Збройні сили Індії використовують цю ракету кляси „земля-земля”, яку можна запускати з наземних, морських і підводних плятформ. Індія не засудила напад Росії на Україну і є другим найбільшим (після Китаю) покупцем російської нафти. („Reuters”)

Ізраїль дає дані про війну 

ЄРУСАЛИМ. – Президент Ізраїля Ісаак Герцоґ сказав 25 жовтня, що він передасть США розвідувальні інформації, щоб довести, що Іран надає Росії безпілотники, які нищать Україну. Він це сказав під час своєї подорожі до Вашінґтону, де мав запляновані зустрічі з Державним секретарем Ентоні Блінкеном і Президентом Джо Байденом. І. Герцоґ закликав США до суворої реакції проти Ірану, якого Ізраїль вважає найбільшим ворогом. Ізраїль не хоче давати мілітарної допомоги Україні, щоб не дражнити Росію, яка має активну військову присутність у сусідній Сирії. Президент України Володимир Зеленський 24 жовтня закликав Ізраїль „допомогти Україні насправді”. („AFP”)

Пам’ятний знак Іванові Франку 

ЛОВРАН, Хорватія. – Пам’ятний знак, присвячений українському письменникові, науковцеві і мислителеві Івану Франку, відкрили у хорватському місті за участю керівників парляментів двох країн. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук: „Сьогодні разом з головою хорватського Сабору Горданом Яндроко­вичем мав честь відкрити пам’ятний знак у Ловрані, присвячений Івану Франку“. За його словами, у цьому місті, де у 1909 році І. Франко проходив лікування та черпав надхнення, встановлена скульптурна композиція „Поет і птах“, яка символізуватиме віру в те, що, попри недугу, завжди є сила, яка дає нам внутрішню міць. Стефанчук наголосив:  „Сьогодні український народ бореться з варварською аґресією Росії, яка уособлює хворобу імперського режиму країни-терориста. І Хорватія з перших днів війни подає всьому світу приклад европейської солідарности та підтримки України у боротьбі з новітнім варварством“. (Укрінформ)

Нідерлянди лікуватимуть українських воїнів

АМСТЕРДАМ. – Перша група українських військовослужбовців вирушить до Нідерляндів на початку листопада для участи у програмі реабілітації. Про це повідомила Міністер оборони Нідерляндів Кайса Оллонґрен.  „Ми прискіпливо стежимо за розвитком подій, тактикою та використанням матеріяльних засобів і намагаємося включити те, що бачимо у навчальні власні тренування. Таким чином бойовий досвід ЗСУ може сприяти нашим адаптаційним і військовим можливостям“, – зазначила міністер.  Наступного року Нідерлянди також плянують надавати допомогу пораненим українським військовим. (Укрінформ)

Коментарі закриті.