4 листопада, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Росії байдуже чи голодуватиме світ

ВАШІНҐТОН. – США звинуватили Росію в тому, що вона вирішила дозволити країнам, що розвиваються, голодувати після виходу з укладеної за посередництва ООН угоди з Україною щодо експорту зерна. Речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив 1 листопада, що рішення Кремля зірвати угоду свідчить про те, що „Москві байдуже, чи голодуватиме світ”. Раніше того дня орган, який контролює виконання угоди, Спільний координаційний центр заявив, що делеґації ООН, Туреччини й України домовилися не плянувати рух суден Чорним морем на 2 листопада. 29 жовтня Міністерство оборони Росії заявило про припинення участи в угоді щодо експорту українських харчів чорноморським зерновим коридором. Це рішення воно пояснило нібито „терористичним актом” проти кораблів Чорноморської фльоти та цивільних суден, задіяних у забезпеченні безпеки „зернового коридору”, в чому влада Росії звинуватила Україну. В США таке рішення Москви вважають „абсолютно обурливим”, оскільки цей крок посилить голод. За три місяці від укладання цієї угоди  422 судна експортували 10 млн тонн сільськогосподарської продукції. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан заявив у Анкарі 2 листопада, що зерновий коридор для експорту українського продовольства запрацює з полудня того дня так, „як це було раніше“. Невдовзі після заяви Р. Т. Ердоґана міноборони РФ опублікувало повідомлення, що Росія відновлює участь у чорноморській зерновій ініціятиві. (Радіо Свобода, „Bloomberg News”)

Австралія відкликала визнання Єрусалиму

СІДНЕЙ. – Австралійський уряд оголосив 1 листопада, що він вирішив скасувати своє попереднє рішення, щоб визнати Єрусалим столицею Ізраїля, і сказав, що це питання повинно бути розв’язане як частина мирних переговорів між Ізраїлем і палестинцями. Міністер закордонних справ Пенні Вонґ сказала на прес-конференції, що „Австралія виступає за дводержавну розв’яз­ку, в якій Ізраїль та майбутня палестинська держава співіснуватимуть в мирі й безпеці з міжнародно визнаними кордонами”. („Reuters”)

Танк перед посольством Росії

БЕРЛІН. – Згідно з рішенням німецького суду активісти мають право виставити знищений російський танк перед посольством Росії в Берліні. Міські урядовці були проти цієї ідеї двох музейних працівників. Але 11 жовтня суд дозволив їм виставити знищений російський танк перед російським посольством в центральній частині столиці. Енно Ленце й Віелянд Ґійбель вперше запропонували цю ідею в червні. Вони бачили подібні акції в таких містах як Київ, Варшава й Прага. Раніше цього року Е. Ленце працював воєнним кореспондентом в Україні. Уступаючий посол України в Берліні Андрій Мельник підтримав цю ідею, кажучи, що це допоможе німцям побачити „брутальну війну знищення”, яку Україна терпить. („Deutsche Welle”)

У США вийде книжка Зеленського

НЮ-ЙОРК. – Велике й відоме ню-йоркське видавництво „Penguin Random House” випустить книжку Президента України Володимира Зеленського. Книжка „A Message from Ukraine” („Послання з України”) появиться 6 грудня. У своєму попередньому повідомленні видавництво пише: „Слово чоловіка. Послання народу. Поєднуючи нове вступне слово Володимира Зеленського з його наймогутнішими бойовими промовами, ця книжка показує історію України словами її президента. Це є історія нації, яка героїчно обороняє себе від російської аґресії. І це є історія народу, який провадить світ у боротьбі за демократію. Понад все – це є бойова сурма для нас, щоб вставати й боротися за свободу. Якщо не тепер, то коли? Будучи єдиною книжкою, офіційно схваленою Президентом Зеленським, „Послання з України” включає промови, які він особисто вибрав, щоб розповісти історію українського народу”. 144-сторінкова книжка матиме обкладинку в синьожовтих кольорах. Її вже можна замовляти у видавця, або через інтернет в „Amazon”, „Barnes & Noble”, „Walmart” та інших джерелах. („The Washington Times”)

Маск запевняє Україну

ОСТІН, Тексас. – Власник компанії „SpaceX“ Ілон Маск заявляє, що надані для України термінали „Starlink“ працюватимуть незалежно від готовности Департаменту оборони США надати фінансування. „Перш ніж Департамент оборони повернувся з відповіддю, я сказав Михайлові Федорову (міністрові цифрової трансформації України), що „SpaceX“ не вимкне „Starlink“, навіть якщо Департамент оборони відмовиться надати фінансування”, – написав він 23 жовтня на Твітері. М. Федоров подякував І. Маскові за готовність „у будь-якому разі забезпечити роботу „Starlink“ в Україні”. „Для України це було надзвичайно важливо. Ми вдячні!” – зазначив М. Федоров 24 жовтня. „Starlink“ – це мережа з понад 2,000 супутників, що обертаються навколо Землі та зв’язуються з тисячами наземних терміналів. У лютому І. Маск безкоштовно надав Україні термінали „Starlink“ для потреб українських військових. 7 жовтня він заявив, що це коштувало компанії 80 млн дол. і може перевищити 100 млн до кінця року. 13 жовтня американський телеканал „CNN” повідомив, що компанія І. Маска звернулася до Департаменту оборони США з проханням фінансування „Starlink“ для українського уряду й армії. Сам підприємець 14 жовтня підтвердив, що його компанія більше не надаватиме термінали „Starlink“ для України безкоштовно, але 15 жовтня заявив, що передумав щодо „Starlink“ для України, і сказав, що „SpaceX“ продовжить безкоштовно фінансувати уряд України. За оцінками фахівців, присутність „Starlink“ в Україні виявилася неоціненною не тільки на фронті, але й у відновленні енерґетичної та комунікаційної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російських ударів. („Голос Америки”)

Банкір відрікся громадянства Росії

МОСКВА. – Російський маґнат Олег Тінков 31 жовтня зрікся російського громадянства через вторгнення Росії в Україну й засудив „путінський фашизм”. Він був засновником банку „Тінкоф“, одного з найбільших в країні. У квітні він відважився скритикувати війну Росії в Україні на комп’ютерній мережі Інстаґрам. Через натиск уряду на банк  він був змушений продати свій уділ (на 35 відс.) в банку. Тепер він написав: „Я не можу й не буду пов’язаний з фашистською країною, яка розпочала війну проти свого мирного сусіда”. Він висловив надію, що інші видатні російські підприємці підуть за його прикладом, щоб послабити режим Путіна та зрештою перемогти його”. Президент Росії Володимир Путін сильно покладається на підтримку олігархів, які збагатилися через зв’язки з Кремлем. Інший російський банкір також зрікся громадянства Росії і тепер є громадянином Великобританії. Раніше цього року він засудив війну в Україні та підкреслив свої українські родинні зв’язки. Минулого місяця  ізраїльсько-російський мільярдер Юрій Мільнер також зрікся російського громадянства. Він залишив Росію в 2014 році і тепер проживає в США. („BBC“)

Лікарі давали інформації Росії

БАЛТИМОР. – Департамент юстиції США висунув звинувачення 29 вересня проти військового лікаря і його дружини-анестезіолога, що вони змовились передати російському урядові таємні  медичні інформації про вояків США та їхніх родичів. Майор Джеймі Генрі був лікарем у Форт Бенінґ, Джорджія, і мав доступ до секретних даних. Його дружина А. Ґабрілієн є російськомовною і мала зв’язки з Джанс Гапкінс Університетом в Балтиморі. Їх обидвох заарештували після того, як вони зустрілися з таємним аґентом Федерального бюра розслідувань (FBI) у Балтиморі, думаючи, що він є з російського посольства. Вони сказали йому, що діяли з мотивів патріотизму до Росії. Дж. Генрі навіть хотів зголоситися на службу до російського війська після вибуху війни в Україні, але йому відмовили, бо він не мав жодного бойового досвіду. Хоч Дж. Генрі називав себе чоловіком, він публічно виступив у 2015 році як перший відкритий трансгендерний офіцер в Армії США. Обвинувачені можуть бути засуджені до 15 років ув’язнення. („NBC News”)

Коментарі закриті.