5 серпня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Президент увів Залужного до складу РНБО
КИЇВ. – Президент Володимир Зеленський 28 липня ввів головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ) Валерія Залужного до складу Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Водночас Президент вивів зі складу РНБО колиш­нього головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. 27 липня Президент Зеленський призначив головнокомандувачем ЗСУ В. Залужного. (Офіційне інтернет представництво Прези­дента України)

Виявили 130 випадків торгівлі людьми
КИЇВ. – В Україні, відповідно до інформації поліції, за перше півріччя цього року вже виявлено 130 фактів торгівлі людьми. Про це заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко сказала 29 липня під час презентації документального авдіосеріалу „Зі мною це не станеться“ щодо торгівлі людьми. Вона зазначила, що переважна більшість виявлених випадків торгівлі людьми пов’язана саме з втягненням громадян у злочинну діяльність, на другому і третьому місці – трудова і сексуальна експлуатація українських громадян. Зі свого боку начальник Департаменту міґраційної поліції Нацполіції Сергій Пантелєєв зазначив, що цього року підрозділам Нацполіції вдалося виявити та ліквідувати 26 ОЗГ саме за напрямком торгівлі людьми, до яких входили 139 учасників. (Укрінформ)

Посилили покарання за домашнє насильство
КИЇВ. – Президент України Володимир Зелен­ський 29 липня підписав Закон „Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі“ № 1604-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 1 липня 2021 року. Документ дає змогу постраждалій особі отримати відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, завданих унаслідок домашнього насильства. Вказані правопорушення караються накладенням штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин, або адміністративним арештом на строк до 10 діб. За повторні правопорушення, вчинені протягом року, передбачений штраф від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адмінарешт на строк до 15 діб. (Офіційне інтернет представництво Президента України)

На Франківщині впав спортовий літак
ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – В авіотрощі на Івано-Франківщині разом із професійним летуном та інструктором 60-річним Ігорем Табанюком, який проживав у Коломиї, загинули троє грома­дян США, які приїхали на відпочинок. Іноземці, яким було по 20 років, замовили екскурсійний політ. 28 липня 13:40 на лінію 102 надійшло повідомлення, що у селі Шепарівці Коломийського району на приватний будинок упав і загорівся спортовий літак. На момент падіння літака у будинку перебували жінка і двоє дітей, які почули невідомий шум і вчасно вибігли на вулицю. Вони не постраждали. Згодом їх відселили в готель. За фактом падіння легкомоторного спортивного літака WT-10 Advantic розпочато кримінальне провадження. Попередня кваліфікація події – порушення правил повітряних летів. Посольство США висловило глибокі співчуття рідним та близьким тих, хто загинув внаслідок авіокатастрофи. (Укрінформ)

Електронні перепустки на час локдавну
КИЇВ. – Київська влада підготувала систему видачі електронних перепусток на транспорт на випадок запровадження локдавну і вже наступного тижня оприлюднить її форму. Електронні перепустки зможуть отримати прицівники підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста, підприємств транспорту, працівників фармації, підприємств, які забезпечують житлово-комунальне господарство. влада працює над тим, аби підготувати перепустки для відвідування медичних установ. (Укрінформ)

Змінюються правила перетину адмінмежі
ХЕРСОН. – У зв’язку з карантином з 5 серпня змінюються правила перетину контрольних пунктів в’їзду-виїзду, розташованих в тому числі на адмінкордоні між окупованим Кримом і Херсонською областю. Зокрема, перетин державного кордону на в’їзд в Україну іноземцями та особами без громадянства, які підлягають самоізоляції, без встановленого та активованого мобільного додатка електронного сервісу „Вдома“ забороняється. У разі неможливості встановлення мобільного додатку або відмови від його встановлення, прикордонники відмовлятимуть таким особам у перетині державного кордону. Особи, які перетинають державний кордон на в’їзд в Україну, в тому числі громадяни, які прибувають з тимчасово окупованих територій, підлягають самоізоляції. Самоізоляція не стосується низки категорій осіб, зокрема, тих які не досягли 18 років, а також громадян України, які бажають здійснити вакцинацію від COVID-19 на території материкової України. (Держприкордонслужба України)

Трьох олімпійців позбавлено стипендій
КИЇВ. – Трьох спортовців, які були призерами Олімпійських ігор, а пізніше впіймані на допінґу, президент України Володимир Зеленський позбавив державної стипендії. Стипендій позбавили: Наталію Давидову (важкоатлетка бронзова призерка Олімпійських ігор у Пекіні (2008 рік) у ваговій категорії до 69 кг; Ольгу Коробку (важкоатлетка, завоювала срібну медалю на літніх Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні); Олексія Торохтія (важкоатлет, у 2012 році став чемпіоном Олімпійських ігор у Лондоні у ваговій категорії до 105 кг). (Офіційне інтернет представництво Президента України)

Суд у справі Шеремета вивчає докази
КИЇВ. – Шевченківський районний суд Києва під час розгляду справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета досліджував матеріяли справи, надані прокурором, серед яких була експертиза ходи щодо однієї з обвинувачених у справі Юлії Кузьменко. 3 серпня розглядали експертизу ходи по Ю.Кузьменко, там, де брав участь у роботі над документом британський експерт Айван Бірч. Встановлено, що ймовірність того, що на відео, які під час слідства надавалися для проведення експертизи, зображено Ю. Кузьменко становить 15%. На підставі цих 15я% А. Бірч дав висновок про “умовну достатність доказів”. (Укрінформ)

Топчиновники не їздитимуть у зону ООС
КИЇВ. – Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний повідомив про тимчасову заборону відвідування посадовими особами зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС). Тому запляновану на 3 серпня поїздку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова було скасовано. (Пресслужба Верховної Ради)

Скасовано обмеження на в’їзд з України
КИЇВ. – Для громадян України із 2 серпня знято обмеження на в’їзд до Швейцарії: мова йде про будь-які поїздки. Водночас під час в’їзду до Швейцарії необхідно пред’явити: сертифікат про повний курс вакцинації (якщо після отримання останньої дози минуло 14 днів), або неґативний результат ПЛР-тесту (тест необхідно зробити максимум за 72 години до в’їзду); або неґативний результат швидкого тесту на антигени (тест необхідно зробити максимум за 48 годин до в’їзду); або підтвердження, що ви хворіли на COVID-19 упродовж останніх 6 місяців та одужали. Для осіб, які прибули до Швейцарії з реґіонів з небезпечними варіянтами вірусу і перебували на території цих реґіонів понад 10 днів та які не щеплені або не можуть довести, що за останні 6 місяців хворіли на COVID-19, передбачено 10-денний карантин. Особам, які подорожують до Швейцарії літаком, слід завчасно заповнити в’їзний онлайн-формуляр. (Урядовий портал)

Коментарі закриті.