5 серпня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

США вислали 110 млн доз вакцини
ВАШІНҐТОН. – Президент Джо Байден оголосив 3 серпня, що його адміністрація вже вислала закордон до понад 60 країн понад 110 млн доз вакцини проти коронавірусу. Це є більше, ніж всі інші країни разом. „Ми завжди матимемо досить доз для кожного бажаючого американця”, – сказав президент. „Цей вірус не визнає кордонів”, – він додав. Білий Дім повідомив, що до кінця місяця США почнуть висилати 500 млн доз вакцин компанії „Pfizer” до 100 бідних країн. („NBC News”)

Каліфорнія призначила 83 млн дол.
САКРАМЕНТО. – Стейтові законодавці 3 липня призначили 83 млн дол. у своєму бюджеті на 2021-2022 рік на єврейські справи. Більшість грошей є призначені на неприбуткові організації, такі як Музей Голокосту в Лос-Анджелесі, – в додатку до федеральних фондів. Законодавці сказали, що їх спонукав зріст антисемітизму. („Jewish News”)

Нові рекомендації щодо масок у США
ВАШІНҐТОН. – Урядові рекомендації щодо носіння масок повністю вакцинованими особами у деяких частинах США є кроком на шляху до перемоги над коронавірусом, заявив Президент Джо Байден 27 липня. „Я сподіваюсь, що всі американці, які живуть у реґіонах, на які поширюються рекомендації Центру контролі захворювань, будуть їх дотримуватись; я точно буду, коли відвідуватиму ці реґіони”, – йдеться у його заяві. Він наголосив на успішності вакцинації, відзначивши, що у країні щеплено 60 відс. дорослих, і за деякими оцінками вакцинація дозволила врятувати 100 тис. американців від смерти. Він зазначив, що посилення вакцинації та носіння масок у реґіонах, уражених варіянтом коронавірусу „Дельта”, дозволять уникнути запровадження карантини, яка діяла протягом 2020 року. Газета „Ню-Йорк Таймс” пише, що урядові рекомендації є віддзеркаленням того, що „зусилля щодо вакцинації, які уповільнились, не встигають за еволюцією вірусу”. На уряд також лунає критика, особливо з консервативних кіл, що уряд вже тривалий час змінює рекомендації. („Голос Америки”)

Туреччина критикує заяву США
АНКАРА. – Туреччина 3 серпня скритикувала плян США для потенційного переселення афганців, які можуть бути під прицілом талібанів через їхні зв’язки зі США, кажучи, що такий крок спричинить „велику міґраційну кризу” в реґіоні. Днем раніше, Державний департамент США оголосив нову програму, в якій більше тисячі афганців матимуть змогу переселитися як утікачі до США. Але ці афганці мусять спершу самі дістатися до якоїсь третьої країни, де вони мусять чекати 12-14 місяців, поки розглянуть їхні аплікації. Вашінґтон веде розмови із сусідніми країнами про потенційний приплив утікачів. Турецьке Міністерство закордонних справ заявило, що Туреччина, яка має понад 4 млн міґрантів, не „братиметься за нову міґраційну кризу задля третьої країни”. „Ми не сприймаємо безвідповідального рішення, зробленого США без консультацій з нашою країною. Якщо США хочуть взяти цих людей до своєї країни, то є можливо перемістити їх безпосередньо до їхньої країни літаками”, – сказало міністерство. („Reuters”)

Канада дозволяє в’їзд громадянам США
ТОРОНТО. – Канада оголосила 19 липня, що, починаючи з 9 серпня, дозволить щепленим громадянам США в’їжджати в країну. Громадяни інших країн зможуть в’їжджати з 7 вересня, але також мусять бути вповні вакцинованими проти коронавірусу. Таким чином, вони не мусять проходити 14-денну карантину. Громадяни Канади можуть прибувати до США, якщо пройдуть тест на коронавірус. Приблизно 80 відс. дорослих канадців отримали принаймні першу дозу вакцини, а понад 50 відс. є повністю вакцинованими. У 2019 році приблизно 22 млн закордонних гостей відвідали Канаду, з них 15 млн були із США. („Associated Press”)

Китай є „основним провідником змін”
ВАШІНҐТОН. – Голова Об’єднаного комітету начальників штабів Міністерства оборони США заявив 2 серпня, що нинішній світовий порядок знаходиться під „інтенсивним” тиском, вказавши на тероризм, кіберзлочинність і ріст Китаю як наддержави. „Зформований міжнародний порядок знаходиться під інтенсивним зростаючим тиском”, – сказав генерал армії Марк Мілей на щорічній конференції „Море-Повітря-Космос” для Корпусу морської піхоти, Військово-морських сил і Берегової охорони США. „Держави, недержавні суб’єкти, терористи, кіберзлочинці – всі вони чинять тиск на систему, а ріст національної держави, Китаю, відбувається для нас стрімко”, – додав він. Генерал зазначив неухильне зміцнення Збройних сил Китаю, включаючи „фльоту світової кляси”. „Китай стане основним провідником змін в нинішньому міжнародному порядку, – додав він. – У цьому немає сумнівів”. М. Мілей також заявив, що ВМС США нині є найкращими у світі, і це необхідно зберегти. „Мало що обходиться так дорого, як запобігання війні, – попередив він. – І є дві речі, які обходяться дорожче. Одна – це ведення війни. А найдорожче – це воювати і програти війну”. У травні М. Мілей заявив, що Китай не є рівним, або майже рівним до США за силою збройних сил, але стрімко розвивається і має мету до середини наступного десятиріччя стати рівним до США, або перевищити їх військово. („Голос Америки”)

Нові правила федеральним працівникам
ВАШІНҐТОН. – Президент Джо Байден оголосив 29 липня про посилення вимог щодо боротьби з коронавірусом для мільйонів федеральних працівників і контракторів. Він також оплакував „американську трагедію” зростаючого числа смертей серед осіб, які не отримали вакцинації. Федеральні працівники змусять підписати заяву, запевнюючи, що вони були вакциновані проти коронавірусу; інакше, вони мусять носити маски, проходити щотижневі тести та дотримуватися безпечної відстані. Це викликає політичні дебати на тему того, наскільки уряд може змусити американців дотримуватися вказівок для охорони громадського здоров’я. Федеральний уряд надає працю приблизно 4 млн осіб, але є ще додаткових 7 млн працівників, які працюють як контрактори для уряду. Адміністрація сподівається, що це спонукає приватні компанії тиснути на своїх працівників, щоб вони отримали вакцинації. Менше ніж 10 відс. працедавців сказали, що вони вимагатимуть вакцинування всіх своїх працівників. Вже понад 100 законопроєктів були внесені стейтовими законодавцями, забороняючи працедавцям вимагати вакцинацій від своїх працівників. Дж. Байден 3 серпня підтримав вимоги тих працедавців. Місто Ню-Йорк оголосило, що воно вимагатиме доказу вакцинації від усіх осіб, діяльність яких відбувається в приміщеннях, включно зі спортовими закладами та ресторанами. Лері Косме, президент Спілки федеральних правоохоронців, яка має 30 тис. членів, заявив, що спілка підтримує вакцинацію, але є проти примусу до цього. („Associated Press”)

У Китаї засудили мільярдера на 18 років
ПЕКІН. – Китайський підприємець Сунь Даву 28 липня отримав 18 років в’язниці за розпалювання конфліктів та провокування заворушень. 67-річний Сунь Даву, голова одного з найбільших приватних сільськогосподарських підприємств у північній провінції Гебей, раніше висловлювався щодо прав людини й на інші чутливі політичні теми. Розпалювання конфліктів та провокування безладів – звинувачення, яке часто використовують проти активістів у комуністичному Китаї. Його також оштрафували на 3.11 млн юанів (близько 480 тис. дол.). Компанія С. Даву є однією з найбільших у Китаї й працює у багатьох галузях – від переробки м’яса та виробництва кормів для домашніх тварин до будівництва шкіл та лікарень. Його затримали минулого року через конфлікт з державною фармою. Разом з ним затримали ще 20 осіб, його родичів та партнерів. У цей час десятки його працівників постраждали у сутичках з поліцією. С. Даву вважають підприємцем, близьким до деяких відомих китайських дисидентів. (Бі-Бі-Сі)

Коментарі закриті.