12 серпня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

Закінчилися Олімпійські Ігри
ТОКІО. – Літні Олімпійські Ігри закінчилися 8 серпня в Токіо. В них брали участь понад 11 тис. спортовців з 206 країн. На першому місці закінчили змагуни США, здобувши 113 медалей (39 золотих, 41 сріблих, 33 бронзових), а на другому були змагуни Китаю, які виграли 88 медалей (38 золотих, 32 сріблих, 18 бронзових). Дальші місця за кількістю медалей посіли Російський Олімпійський Комітет (71), Британія (65) та Японія (58). Україна опинилася на 16-му місці, маючи 19 медалей: 1 золоту, 6 сріблих і 12 бронзових. („USA Today”)

Погіршується ситуація в Афганістані
КАНДАГАР. – Дві провінційні столиці в Афгані­стані опинилися під загрозою упадку перед талібанами, повідомили місцеві урядовці 10 серпня. Ними є міста Фараг, яке є столицею однойменної західньої провінції, і Пул-і-Хумрі, столиця північої провінції Баґглан. За менше ніж тиждень часу уряд втратив контролю над вісьма провінційними столичними містами. Країна має понад 400 районів і майже половина з них опинилися під контролею талібанів, відколи США почали відводити свої війська 1 травня. Навіть південне місто Кандагар, яке є другим найбільшим в країні після столиці Кабулу, має укріплені позиції талібанів. Міжнародня організація для міґрантів при ООН 10 серпня повідомила, що лише в цьому році понад 359 тис. осіб змушені були переселитися через війну. США і Британія закликали своїх громадян в Афганістані, щоб покидали країну. („The New York Times”)

Буш розкритикував відведення військ
КЕНЕБАНКПОРТ, Мейн. – Колишній Президент США Джордж В. Буш вважає, що відведення військ США з Афганістану є „помилкою”. Про це він сказав 14 липня у своєму домі в Мейні в інтерв’ю німецькій газеті „Deutsche Welle”. „Афганські жінки й діти зазнають невимовної шкоди”, – сказав він та висловив турботу про перекладачів та осіб, які підтримували війська США та інших країн. „Вони будуть залишені для масового вбивства цими дуже брутальними людьми, і це крає моє серце”. Дж. Буш післав війська до Афганістану восени 2001 року після терактів на США 11 вересня. Майже 800 тис. військовослужбовців США служили в країні, 2,000 загинули, а ще 20 тис. зазнали тяжких поранень. Президент Джо Байден сказав, що виведе війська США до 31 серпня. („Deutsche Welle”)

Нікараґуа заарештовує опонентів
МАНАҐУА. – Нікараґуа відзначила річницю революції з 1979 року, яка скинула диктатора Анастастасія Сомозу. Але багато жителів країни кажуть, що Президент Денієь Ортеґа поводиться так, як А. Сомоза 42 років тому, арештовуючи своїх опнентів. Кілька провідних членів партії сандіністів, котрі воювали побіч з Д. Ортеґою в 1979 році, тепер є заарештовані ним. Більшість з них були затримані в травні. Їх тримають без вісти в незнаних місцях і без доступу до родини чи адвокатів. 75-літній Д. Ортеґа хоче бути переобраним на четвертий термін на виборах 7 листопада. Його шість головних опонентів перебувають під арештом; їх невиразно обвинувачують у злочинах проти держави. Розаріо Мюріло, жінка Д. Ореґи та його віце-президент, заплянувала приблизно 5,000 імпрез. Моніка Бальтодано, колишній провідник повстанців-сандіністів, дала інтерв’ю аґенції „Асосіейтед Прес” з таємного приміщення. „Це – сором, що вони відмічають 19 липня арештами героїв боротьби проти Сомози”, – сказала вона. „Цей режим є противним до всієї тієї утопії, за яку ми воювали”, – додала вона. Д. Ортеґа зіґнорував леґальні обмеження на президентські терміни, щоб виграти вибори в 2016 році. Його партія контролює суди й законодавчі органи, і придушила університети та Католицьку Церкву. Державний департамент США оголосив 12 липня, що він відбирає візи для подорожей 100 законодавців, суддів і прокурорів, котрі допомогли Д. Ортезі арештувати своїх опонентів. Арґентина й Мексико відкликали своїх послів на наради, а Організація американських держав прийняла резолюцію, засуджуючи арешти головних опозиціонерів, видатних підприємців і колишніх урядовців. („Associated Press”)

Байден призначив посла до Польщі
ВАШІНҐТОН. – Президент Джо Байден оголосив 4 серпня, що він призначив послом до Варшави Марка Бжезінського, дипломата з часів адміністрації Барака Обами. Якщо його затвердить Сенат, то він буде послом в часі, коли Польща та інші держави в Европі глибоко стурбовані діями адміністрації Дж. Байдена, особливо згодою США й Німеччини на закінчення російського газогону „Північний потік 2”, що дозволяє Москві оминути Україну, Польщу та інші країни, які збирають транзитні кошти. М. Бжезінський був послом до Швеції за Б. Обами, потім був членом Ради національної безпеки за Била Клінтона. Він перебував у Польщі як стипендист Фундації Фулбрайта і є автором книжки „Боротьба за конституціоналізм у Польщі”. Його батько, Збіґнєв, уродженець Варшави, плинно розмовляв по-польськи і був радником з питань національної безпеки за часів Президента Джимі Картера. („Associated Press”)

Економіка є в „крихкій” точці
ВАШІНҐТОН. – Після появи статистики за липень, в якій вказано найбільший ріст працевлаштування за майже рік, адміністрація Президента Джо Байдена закликала американців вакцинуватися, щоб уникнути небезпек для здоров’я та економіки від нового варіянту „Дельта” коронавірусу. Секретар праці Марті Волш 6 серпня сказав, що „наша економіка зараз знаходиться в досить крихкій точці”. Він додав, що президент підтримує ті компанії, які вимагають вакцинації проти коронавірусу від своїх працівників. („www.yahoo.com”)

Китай цькував Нобелівських лавреатів
ВАШІНҐТОН. – Понад 100 Нобелівських лавреатів оприлюднили 28 липня заяву, в якій вони висловили протест проти намагань китайського уряду „цькувати наукову спільноту” в квітні на Нобелівській вершинній зустрічі, влаштованій національними академіями наук, інженерії та медицини і Нобелівською фундацією. Вони кажуть, що Посольство Китаю у Вашінґтоні вимагало, щоб організатори зустрічі відкликали запрошення двом промовцям: тібетському духовному провідникові Далай Лямі й тайванському хемікові Юанові Т. Лі. Обидва промовці є Нобелівськими лавреатами, які критикували політику Китаю в їхніх батьківщинах. Коли вони відкинули вимоги Китаю, їхня відео-презентація зазнала кібератаки. Серед підписантів був Стівен Чу, китайський американець, який був Нобелівським лавреатом з фізики в 1997 році, і служив Секретарем енерґетики в 2009-2013 роках. Посольство Китаю відмовилося від коментарів. Китай завоював Тібет в 1950 році, офіційно називаючи це „мирним визволенням”, і від тоді панує там залізним кулаком. Далай Ляма втік до Індії в 1959 році після невдалого повстання. Китай таврує його як „небезпечного реакціонера”, котрий хоче виділити Тібет від Китаю. Державний департамент США видав заяву, в якій засуджує це „цькування людей та інституцій поза Китаєм, погляди й цінності котрих різняться від політичного порядку денного Китайської комуністичної партії”. („NBC News”)

Губернатор Ню-Йорку резиґнує
ОЛБАНІ. – Губернатор Ню-Йорку Ендрю Куомо оголосив 10 серпня, що він зрезиґнує з посади за два тижні. Тижнем раніше, головний прокурор Летіша Джеймс оприлюднила звіт, в якому йдеться, що Е. Куомо висував сексуальні домагання 11-ом жінкам. Після цього звіту поширилися заклики – починаючи від Президента Джо Байдена – щоб він зрезиґнував. Йому грозив імпічмент, а відтак усунення з посади, хоч у стейтовому Сенаті й стейтовій Асамблеї члени його партії, демократи, мають більшість. Е. Куомо теж мав інші проблеми: раніше цього року, Л. Джеймс оприлюднила ще один критичний звіт, кажучи, що його адміністрація применшувала до 50 відс. число смертей від коронавірусу в старечих домах стейту. Теперішня заступниця губернатора Кеті Гочул з Бафало стане першою жінкою на посаді губернатора. („CNN”)

Коментарі закриті.