5 серпня, 2021

Україна здобула перше золото на Олімпіяді у Токіо

Жан Беленюк (Фото: НОК України)

29 липня
Український плавець, чемпіон Европи, призер чемпіонатів світу Михайло Романчук виборов до скарбнички синьо-жовтої збірної „бронзу“ ХХХІІ Олімпійських ігор на дистанції 800 метрів вільним стилем.

Ще один українець, який разом з М. Романчуком кваліфікувався до вісімки найкращих: Сергій Фролов став шостим.

Трьох українських легкоатлетів – Михайла Гав­рилюка, Назара Коваленко й Наталію Пироженко-Чорномаз відсторонили від участи в Олімпійських іграх в Токіо. Як пояснили в Федерації легкої атлетики України, згідно зі встановленими міжнародними правилами та особливими процедурами у відбірковий період перед головними офіційними міжнародними турнірами сезону кожен легкоатлет повинен здати відповідну кількість змагальних та позазмагальних допінґ-проб. У зв’язку з пандемією та, як наслідок, суттєвими змінами спортивного календаря змагань і термінів кваліфікаційного відбору на Ігри ХХХІІ Олімпіяди, спортовці, які відібралися на Олімпійські ігри в останні тижні перед закриттям кваліфікаційного вікна, повинні були здати три позазмагальні допінґ-проби у дуже стислий, обмежений термін. Відповідно до вимог World Athletics та згідно з повідомленням Athletic Integrity Unit на адресу Федерації легкої атлетики України, М. Гаврилюк (метання молота), Н. Коваленко (спортивна ходьба) й Н. Пиро­женко-Чорномаз (естафетна команда 4х400 метрів) не зможуть виступити Олімпіяди в Токіо через недостатню кількість проведених вищезазначених проб.

Михайло Романчук на дистанції 800 метрів. (Фото: НОК України)

Раніше, 26 липня, триатлоністку Юлію Єлістра­тову тимчасово відсторонили від участи в Олімпіяді.

3 серпня
Українська борчиня Алла Черкасова виборола бронзову медалю. У поєдинку за третє місце у змаганнях з вільної боротьби (до 68 кг) вона здолала японку Сару Досьо. „Кривдниця” А.Черкасової, Таміра Менса-Сток (США), здобула „золото“.
Марина Бех-Романчук посіла п’яте місце у стрибках у довжину. В шести спробах вона п’ять разів заступила. Єдина вдала спроба – 6.88.

Марта Фєдіна та Анастасія Савчук (Фото: НОК України)

Українець Петро Пахнюк посів сьоме місце в індивідуальних вправах на брусах.
Вільна боротьба: у ваговій категорії до 62 кг українка Ірина Коляденко перемогла в 1/4 фіналу Лун Цзя з Китаю – 4:0 і вийшла до півфіналу.

4 серпня
Чинний народний депутат від партії „Слуга народу“ Жан Беленюк здобув першу золоту медалю для України на Олімпійських Іграх у Токіо. У фіналі з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 87 кг Беленюк здолав угорця Віктора Лерінца з рахунком 5:1 і став олімпійським чемпіоном.

Парвіз Насібов (Фото: BBC News Україна)

Напередодні Ж. Беленюк майстерно й з притаманним спокоєм здолав хорвата Івана Гуклека у півфінальній сутичці змагань з боротьби греко-римського стилю (до 87 кг). В 1/4 фіналу Ж. Беле­нюк переміг в Башира Сід Асара з Алжиру – 2:1.

Українець Парвіз Насібов здобув срібло з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 67 кг. У фіналі українець із рахунком 1:9 програв іранцеві Мохаммеду Резі Гераю. У півфіналі, у драматичному двобої, у П. Насібов переміг єгипетського борця Могаммеда Ібрагіма Ель-Саєда, чотирикратного чемпіона Африки. Для українця це була важка сутичка: програючи по ходу поєдинку, він здолав суперника з рахунком 7:6.

Алла Черкасова (Фото: НОК України)

„У 22 роки – це величезне досягнення. Парвіз — великий молодець! Це — друге наше „срібло“ та восьма і, впевнений, не остання медаль на іграх“, — написав Президент України Володимир Зелен­ський у Twitter.

Українки Марта Фєдіна та Анастасія Савчук вибороли бронзову медалю в артистичному плаванні – це перша олімпійська нагорода України за всю історію в цьому виді спорту. За виступ у фіналі українки отримали 95.6 балів. Для 19-річної М. Фєдіної — це перші Олімпійські ігри в кар’єрі.

 

Коментарі закриті.