27 травня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Британці відвідали корабелів
МИКОЛАЇВ. – 22 травня представники кораблебудівних підприємств Великобританії відвідали заводи Миколаєва, які плянують залучити до виконання програми будівництва ракетних катерів для Військово-морських сил України. Візита проходила у рамках меморандуму, підписаного в жовтні 2020 між Україною та Великобританією про посилення співпраці у військовій та військово-технічній сферах. Делеґація відвідала підприємства „Зоря-Машпроєкт“, суднобудівний завод „Океан“ та верф „Нібулон“, ознайомилася з виробничими потужностями та технічними можливостями заводів. Велика Британія й Україна домовилися спільно виробляти ракетні катери з постійним місцем базування в Очакові. На них плянують встановити артилерійські системи й ракети. Перші чотири катери будуть побудовані у Великобританії, в той самий час українські суднобудівники спостерігатимуть за роботою. А от друга частина – чотири ракетні катери – будуть будуватися в Україні. (Укрінформ)

Відреставрована квартира Шевельова
ХАРКІВ. – 22 травня у квартирі, де жив видатний мовознавець Юрій Шевельов, відкрилася літературна резиденція, першим резидентом якої став поет і прозаїк Юрій Андрухович. Упродовж наступних 10 днів він мешкатиме та працюватиме у квартирі, яка колись належала родині Шевельова. Письменник розповів, що особисто спілкувався з Ю. Шевельовим під час його перебування в Україні та згодом у Ню-Йорку. Квартира стала другою частиною проєкту „Харківська резиденція „Слово“, який здійснює Харківський літературний музей з участю письменника Сергій Жадана, видавця Олександра Савчука та родини Набок, які стали меценатами. У 2021 році резиденція прийме берлінського музиканта Юрія Гуржи та британського режисера Джонатана Бен-Шауля. Одна з кімнат стане меморіяльною, експонати для неї вже збирають. Ю. Шевельов народився у Харкові, в родині етнічних німців, закінчив Харківський університет, був доцентом Українського Вільного Університету в Мюнхені, викладав українську і російську мови в Гарвардському університеті. У 1958-1977 роках – професор катедри слов’янської філології Колюмбійського університету. (Укрінформ)

Швед дарує Україні картину
КИЇВ. – 22 травня Міністер культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив: „Наприкінці травня в Україну зі Швеції прибуде картина „Свята Варвара“, XVIII ст., невідомого автора, ймовірно, еспанського, яку подарував Україні громадянин Швеції, доктор медицини і філософії, почесний професор Сальгренської медичної академії Ґетеборзького університету Торе Хальстрем“. Цей дарунок символічний для України, особливо в часи збройної аґресії Росії, адже св. Варвара вважається покровителькою артилеристів, саперів, військових інженерів, ракетників, металюргів, гірників, шахтарів. Проф. Т. Гальстрем, котрий володіє картиною з 1994 року, вирішив подарувати її Україні, тому що саме у соборі cв. Володимира у Києві зберігаються мощі великомучениці Варвари. (Укрінформ)

Новий потяг з’єднає реґіони
КИЇВ. – „Укрзалізниця“ повідомила 24 травня про запуск потяга, який з’єднає Волинь, Гали­чину та Прикарпаття. Потяг заїжджатиме до Моршина, який був майже позбавлений зручного залізничного сполучення. Тривагонний дизель курсуватиме щоденно з Івано-Франків­сь­ка до Луцька, у зворотньому напрямку з Ківер­ців до Івано-Франківська. Щочетверга він курсуватиме маршрутом Львів – Івано-Франківськ через Стрий, Моршин, Долина та Калуш. А з 2 червня кожної середи курсуватиме між Ківерцями та Львовом. (Радіо Свобода)

Почали автоматичну реєстрацію ФОП
КИЇВ. – В Україні за перший тиждень автоматично, без участі реєстратора, зареєстрували 1,000 фізичних осіб-підприємців (ФОП), повідомив 24 травня Міністер цифрової трансформації Михайло Федоров. Він наголосив, що „максимальна кількість послуг повинні надаватися без участи людського фактора“. 17 травня на порталі „Дія“ з’явилася низка нових послуг. Зокрема, це зміна місця реєстрації онлайн, сплата податків та подання деклярацій, електронні петиції, електронний підпис у смартфоні та автоматична реєстрація ФОП. (Радіо Свобода)

Чавун з України
КИЇВ. – У січні-квітні Україна виплавила 7,07 млн тонн чавуну, що робить її десятою у світі серед виробників цієї продукції. Про це свідчать дані асоціяції „Worldsteel“, повідомляє об’єднання підприємств „Укрметалургпром“. Перше місце в світовому виробництві чавуну, як і раніше, належить Китайській Народній Республіці, частка якої у світовому виробництві становила 62,8 відс. Друге місце посіла Індія, третє – Японія, четверте – Росія, п’яте – Південна Корея. Серед 64 країн-виробників сталі Україна за підсумками січня-квітня посіла 13-те місце. (Укрінформ)

Перед відкриттям ринку землі
КИЇВ. – Европейська комісія, яка допомагає Україні у процесах земельної реформи, 24 травня привітала Україну з відкриття ринку землі, що відбудеться в Україні з 1 липня поточного року, і висловила намір продовжувати допомогу в усіх вимірах та подальших кроках земельної реформи. Про це 24 травня під час прямого включення з Брюселю та виступу на форумі „Україна 30. Земля“ заявила представниця Еврокомісії, заступник керівника Генерального директорату з питань сусідства і розширення Катерина Матернова. „Незважаючи на всі емоції, на всю дезінформацію навколо цього питання, реформа допоможе, в першу чергу, невеликим фармерам, що важко працюють на землі“, – наголосила вона й нагадала, що протягом минулих двох тижнів Верховна Рада ухвалила два критично важливих закони щодо земельної реформи, один з який був підписаний під час відкриття форуму. (Укрінформ)

Впала повітряна куля
КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ, Хмельницька область. – Поблизу міста 22 травня ввечері впала повітряна куля з пасажирами, у результаті чого загинув 53-річний мешканець Прилук, а п’ятеро осіб, серед яких і пілот, отримали травми. Через інцидент у Кам’янці-Подільському призупинили фестиваль з повітроплавання „Кубок Поділля“. (Суспільне. Поділля)

Митрополит Епіфаній відкрив резиденцію
КИЇВ. – 24 травня відбулося відкриття резиденції предстоятеля Православної Церкви України Митрополита Епіфанія. Нова резиденція розташована на території Михайлівського монастиря, позаду собору, в одному зі старих корпусів монастиря. „З моменту створення митрополія не мала адміністративного приміщення, ми два роки змушені були тіснитися в будівлі Православної богословської академії. Тож ми почали ремонт одного з будинків Михайлівського монастиря, який був у напівзруйнованому стані. Після двох років проголошення автокефалії ми хотіли би показати вам робочий простір, де ми будемо працювати, проводити засідання священного Синоду, приймати гостей та приймати доленосні рішення для нашої православної церкви“, – розповів Митрополит. У його кабінеті розміщені копія Томоса та фотографія його вручення у храмі Вселенського патріярха 6 січня 2019 року. Митрополит Епіфаній підкреслив, що він вдячний усім, хто долучився до реставрації та облаштування, зокрема меценатці Світлані Мацолі, яку він нагородив орденом Архистратига Михаїла першого ступеня. (Укрінформ)

Коментарі закриті.