3 червня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

Байден вшанував полеглих героїв
АРЛІНҐТОН, Вірджінія. — З нагоди Дня пам’яті 31 травня Президент Джо Байден відвідав Національний цвинтар в Арлінґтоні. „Ми є вільними, тому що вони були хоробрими”, – сказав президент. Він також згадав свого сина Бо, ветерана війни в Іраку, котрий помер від рака мозку в 2015 році. Згадуючи полеглих героїв, Джо Байден пригадав, що „ми шануємо їхню спадщину і їхні жертви. Вони жили для неї. Вони вмирали за неї. І ми як нація є навіки вдячні”. Секретар оборони Лойд Остін також промовляв. Він пригадав про „залишені родини, боротьбу яких триває довго після похоронів. Ми знаємо вашу жертву, але ми справді ніколи не відчуємо глибину втрати”. („USA Today”)

Німеччина не надасть зброї Україні
БЕРЛІН. — Міністер закордонних справ Німеччини Гейко Маас сказав, що надання зброї Україні не допоможе у вирішенні конфлікту. „Я переконаний, що конфлікт можна вирішити лише політичними засобами. Ми продовжимо цим керуватись у нашій співпраці з Україною, і це не зміниться: поставки зброї не допоможуть”, – заявив він 1 червня, відповідаючи на питання журналістів перед засіданням міністрів країн-членів НАТО. Раніше голова Партії зелених, опозиційної партії в Німеччині, Роберт Гебек заявив, що з його точки зору „нам важко відмовити Україні у зброї для захисту та самозахисту“. („Голос Америки”)

Росія причетна до захоплення літака
БРЮСЕЛЬ. — Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ сумнівається, що Росія не причетна до захоплення літака над Білоруссю. „Ми знаємо про дуже близькі відносини між Росією та Білоруссю, і тому складно уявити, що режим у Мінську міг зробити щось на кшталт цього без будь-якої координації з Росією”, – сказав він 28 травня. Білоруський військовий літак 23 травня примусив цивільний літак, що летів з Атен до Вільнюса, приземлитися в Мінську, щоб білоруське КҐБ затримало пасажира – опозиційного журналіста Романа Протасевича. Йому загрожує тривалий тюремний термін за організацію протестів проти режиму Олександра Лукашенка. (Радіо Свобода)

Президентом Ізраїлю обраний Ісаак Герцог
ТЕЛЬ-АВІВ. – Парлямент Ізраїлю 2 червня обрав президентом країни досвідченого політика Ісаака Герцоґа. 60-річного політика підтримали 120 членів парляменту Ізраїлю, Кнесету. І. Герцоґ раніше очолював Лейбористську партію Ізраїлю та був лідером опозиції. На парляментських виборах 2013 року він програв прем’єр-міністрові Біньяміну Нетаньягу. На посаді президента І. Герцоґ змінить Реувена Рівліна, який має залишити президентське крісло наступного місяця. І. Герцоґ походить з відомої родини. Його батько Хаїм Герцоґ був Послом Ізраїлю в ООН до того, як був обраний президентом. Його дядько Абба Ебан був першим міністром закордонних справ Ізраїлю та посланником в ООН і США. Його дід був першим головним рабином країни. Президент у Ізраїлі має порівняно мало повноважень, його роля у парляментській республіці переважно церемоніяльна. (Радіо Свобода)

Байден оголосив Місяць гордости
ВАШІНҐТОН. — Президент Джо Байден видав проклямацію 1 червня, оголошуючи Місяць гордости для осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації. Президент заявив, що з 1,500 осіб, призначених до різних федеральних аґенцій в його адміністрації, майже 14 відс. належать до цієї категорії. Для прикладу він вказав на Секретаря транспорту Пітера Бутеджеджа та помічника Секретаря охорони здоров’я та соціяльних служб Рейшел Левін. Першого дня на своїй посаді він видав розпорядження федеральним аґенціям, щоб вони охороняли людей нетрадиційної сексуальности від дискримінації. Білий Дім також видав розпорядження, відкликаючи заборону попередньої адміністрації Дональда Трампа вивішувати кольорові прапори осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації на посольствах США. („Reuters”)

У пошуках джерел коронавірусу
ВАШІНҐТОН. — Коли коронавірус поширювався у США весною 2020 року, група високопосадовців з національної безпеки підозрювали, що вірус SARS-CoV-2 виник у Вуганському інституті вірусології в Китаї. У квітні 2020 року тодішній Президент Дональд Трамп публічно висловив цю гіпотезу, називаючи коронавірус „китайським вірусом”. Але тепер Президент Джо Байден 26 травня приголомшив фахівців з безпеки й здоров’я, коли оголосив, що принаймні деякі „елементи” розвідки США „схиляються” до цієї думки. Він наказав розвідувальним аґенціям „подвоїти свої зусилля, щоб зблизитися до певних висновків” про джерело пандемії. Вони мають здати звіт до 90 днів. („The Washington Post”)

Китай скритикував Байдена
ПЕКІН. — Китай скритикував Президента Джо Байдена 27 травня за його намагання знайти джерело коронавірусу. Представник Міністерства закордонних справ Жао Ліджіан назвав розвідувальні аґенції США „ненадійними”, Посольство Китаю у Вашінґтоні також гостро скритикувало „наклепницьку” кампанію і „перенесення вини”, а теорію про витік коронавірусу з китайської лябораторії назвало „конспірацією”. Деякі світові провідники й науковці звинувачують правлячу Комуністичну партію Китаю у приховуванні спалаху коронавірусу ще в 2019 році. Китайські державні засоби масової інформації повторили заяви уряду і також вказали на біологічні лябораторії США, повторюючи теорії, не підкріплені жодними доказами. („NBC News”)

Міністер фінансів України у Вашінґтоні
ВАШІНҐТОН. — Заступник Секретаря скарбництва США Валі Адеємо зустрівся 1 червня у Вашінґтоні з Міністром фінансів України Сергієм Марченком. Департамент фінансів видав заяву, кажучи, що В. Адеємо „підкреслив, що Сполучені Штати залишаться партнером України в час, коли вона впроваджує реформи, щоб робити свою економіку конкурентоспроможною та стійкою”. Вони обговорили важливість програми структурних реформ в Україні. Це необхідно для відновлення позичкової програми Міжнародного валютного фонду для України в сумі 5 млрд дол. („Reuters”)

Скасовано заплянований „Сад героїв”
ВАШІНҐТОН. — Президент Джо Байден відкликав розпорядження колишнього Президента Дональда Трампа про створення скульптурного „Національного саду американських героїв”. Це рішення Джо Байдена з 11 травня було одним з понад 40 розпоряджень, які відкликають різні рішення його попередника. Сад мав бути в Національному меморіялі „Мавнт Рашмор“, де в Чорних горах вирізьблені колосальні статуї президентів Джорджа Вашінґтона, Томаса Джеферсона, Абрагама Лінкольна й Теодора Рузвельта. У своїй промові з нагоди Дня Незалежности у липні 2020 року Д. Трамп вичислив понад 30 героїв для вшанування. Серед них були засновники США, піонери в ділянці громадянських прав, винахідники, мандрівники й президенти. Список включав Дж. Вашінґтона, Т. Джеферсона, Джана Адамса, Джеймса Медісона, А. Лінкольна й Рональда Рейґана, видатних афроамериканців, таких як Мартин Лютер Кінґ, провідну діячку за права жінок Сузен Б. Ентоні, членів Верховного суду Антоніна Скалію і Рут Ґінзбурґ, генералів Джорджа Патона і Даґлеса МекАртура, астронавта Ніла Армстронґа та противника рабства Герієту Табмен. Також було включено негромадян США, котрі відіграли поважну ролю в американській історії, наприклад Христофор Колюмб, або французький офіцер Маркіз де Ля Фаєт, котрий воював в Американській революції. Д. Трамп засудив осквернення й повалення історичних статуй демонстрантами за расову справедливість і проти поліційної брутальности. („Business Insider”)

Коментарі закриті.