27 травня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

Байден та Путін говоритимуть про Україну
ВАШІНҐТОН. — Серед тем, які плянують обговорити президенти США та Росії, буде і Україна. Про це під час зустрічі з пресою 25 травня заявила прес-секретар Білого Дому Джен Псакі. Зустріч президентів має відбутися 16 червня в Женеві. Окрім інших тем, вони плянують обговорити інцидент з літаком „Ryanair” у Білорусі та затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича. Ця зустріч має стати першою для нового президента США та його російського колеґи. (Радіо Свобода)

Байден засудив захоплення літака
ВАШІНҐТОН. — Президент Джо Байден 24 травня гостро розкритикував Білорусь за примушене приземлення цивільного літака. Днем раніше білоруський військовий літак примусив літак, який летів з Греції до Литви, приземлитися у Мінську, щоб білоруське КҐБ заарештувало пасажира – опозиційного журналіста і блоґера Романа Протасевича. Дж. Байден назвав це „прямим запереченням міжнародних норм” і сказав, що США долучаться до країн Европейського Союзу, вимагаючи звільнення журналіста та інших політичних в’язнів режиму Олександра Лукашенка. Понад 34 тис. осіб були заарештовані в Білорусі, відколи почалися протести в серпні 2020 року після перевибору О. Лукашенка, які опозиція називає фальшованими. Р. Протасевич брав активну участь в організації цих протестів. („Associated Press”)

Зростає злочинність у США
ВАШІНҐТОН. — Попередні дані Федерального Бюрo Розслідувань (FBI) вказують, що злочинність зросла в країні впродовж 2020 року. Вперше від половини 1990-их років, число вбивств перевищує 20 тис.осіб. Найбільший ріст злочинности відзначається по містах. В Ню-Йорку число вбивств зросло на 45 відс., а число поранених осіб зросло на 97 відс. У Чикаґо показники обидвох категорій зросли на 55 відс. У Лос-Анджелесі – на 38 відс. і 40 відс., відповідно. У Вашінґтоні вбивства зросли на 20 відс., у Філядельфії – на 40 відс., у Люїсвілі – 70 відс., в Синсинаті – 28 відс., в Дітройті – 19 відс., в Клівленді – 40 відс., в Гюстоні – 42 відс., в Індіянаполісі – 40 відс., в Денвері – 50 відс., у Фресно, Каліфорнія – 64 відс. Деякі фахівці пояснюють цей ріст пандемією коронавірусу, але інші вказують, що зростання кількости вбивств спостерігається серед значно вужчих верств суспільства, ніж ті, яких заторкнула пандемія. Поважним чинником є посилення антиполіційних настроїв у країні; це, напевно, має принаймні частково неґативний вплив на бажання поліції активно запобігати злочинам. Разом з цим, є „проґресивні” прокурори, які декриминалізують менші проступки, обмежують повноваження поліції та скасовують мінімальні вироки за деякі злочини. („The Hill”)

США доставлять вакцини
ВАШІНҐТОН. — Президент Джо Байден оголосив 17 травня, що до кінця червня США відправить до інших країн 80 млн доз вакцини від коронавірусу. За словами Дж.Байдена, США вперше поділяться вакцинами, дозволеними для використання в країні. Раніше вже була заплянована відправка 60 млн доз вакцини AstraZeneca, яка покищо не схвалена американськими реґулюючими органами. Президент зазначив, що жодна країна не відправить за кордон більше вакцин, ніж США. До 17 травня в США введено понад 272 млн доз вакцин проти коронавірусу і поширено понад 340 млн. Майже 60 відс. дорослого населення США отримали хоча б одне щеплення, що значно вище, ніж у багатьох країнах. („Голос Америки”)

Виправили вістку про Джуліяні
НЮ-ЙОРК. — Газети „Ню-ЙоркТаймс” і „Вашінґ­тон Пост” та телеканал „NBC” подали виправлення 3 травня до своїх звідомлень про Рудольфа Джуліяні, адвоката колишнього Президента Дональда Трампа. Трьома днями раніше вони неправильно написали, що Федеральнe Бюрo Розслідувань (FBI) попередило Р. Джуліяні, що він є предметом російської акції, щоб вплинути на американські вибори. Такого попередження не було. („Associated Press”)

Пенсильванія обмежила губернатора
ГАРІСБУРҐ. — Пенсильванія стала першим стейтом в країні, який обмежив владу губернатора в надзвичайних ситуаціях. Виборці схвалили конституційні поправки 18 травня, які запропонували республіканські законодавці, незадоволені діями демократичного губернатора Тома Волфа під час пандемії коронавірусу. Особливо критикували його за закриття підприємств і шкіл та примусове носіння маск надворі. Поправки схвалили 54 відс. виборців. Вони обмежують деклярації губернатора про надзвичайну ситуацію до терміну трьох тижнів, і дають законодавцям ексклюзивне право продовжити або закінчити цей термін більшістю голосів. Дотепер конституція дозволяла губернаторові оголошувати критичну ситуацію на 90 днів, а відтак він міг продовжити її. („Associated Press”)

Розвідка шукає джерела коронавірусу
НЮ-ЙОРК. — Газета „Вол Стріт Джорнал” повідомила 23 травня, що звіт розвідки США ідентифікував трьох дослідників китайської лябораторії у Вугані, які мусіли лікуватися у шпиталі, після того як вони захворіли в листопаді 2019 року. Це посилює гіпотезу, що коронавірус міг перекинутися на людей після витоку з лябораторії у Вугані. США кажуть, що, якщо Китай далі не виявлятиме інформації про ці події, то, мабуть, ніхто на Заході не дізнається правди про цю пандемію. Джеймі Мецл, старший співробітник Атлантичної Ради і колишній посадовець з національної безпеки в адміністрації Била Клінтона, сказав, що цей звіт вказує, що „директор Вуганського інституту вірології Ші Женґлі не говорила правди, коли казала, що ніхто в інституті не хворів у той час”. Дж. Мецл закликає адміністрацію Джо Байдена оприлюднити докази про хворих дослідників. („NBC News”)

Обмежать арешти еміґрантів
ВАШІНҐТОН. — Департамент Національної Без­пеки (DHS) оголосив 27 квітня, що США обмежать арешти еміґрантів без судів, щоб дати їм доступ до правосуддя. Це замінило політику адміністрації колишнього Президента Дональда Трампа, яка поширила права уряду арештувати еміґрантів, які порушили закон. („Reuters”)

Байден пояснив відмову від санкцій
ВАШІНҐТОН. — Президент Джо Байден обороняв рішення своєї адміністрації відмовитися від накладання санкцій на будівничих газопроводу „Північний потік-2”. Він сказав репортерам у Білому Домі 25 травня, що проєкт вже і так майже закінчений, а „накладання санкцій тепер було б контрпродуктивним для наших европейських відносин”. Аналітики вважають, що це рішення було зроблене, щоб не напружувати відносин з Німеччиною. Критики кажуть, що це є капітуляція Дж. Байдена перед Москвою. Сенатор-демократ Баб Менендез з Ню-Джерзі, який очолює Сенатський комітет закордонних відносин, сказав: „Адміністрація казала, що газопровід є поганою ідеєю, і що це є проєкт російського злоякісного впливу. Я поділяю цю думку, але не можу бачити як нинішнє рішення псуватиме намагання США протиставитися російській аґресії в Европі”. Дж. Байден зустрінеться в червні з Канцлером Німеччини Анґелою Меркель у червні на вершинній зустрічі країн G-7. („The Hill”)

Відтягнула термін „геноцид”
ВЕЛІНҐТОН, Нова Зеляндія. — Правляча Партія праці Прем’єра Джакінди Ардерн відтягнула слово „геноцид” з внеску, який засудив жорстоке переслідування уйгурських мусульман у китайській західній провінції Хінджіанґ. Парлямент країни, який має 120 членів, одноголосно проголосував 5 травня за цей внесок, висловлюючи „поважну турботу” про порушення людських прав Пекіном у цій провінції. Слово „геноцид” було відтягнено, коли уряд сказав, що він визнає такий термін, коли так вирішить міжнародний суд. Опозиційні партії назвали таке рішення уряду неприйнятним. Принаймні 1 млн уйгурів і казахів перебувають в таборах „для виховання проти екстремізму”, за словами Пекіну. США, Канада й Великобританія засудила поведінку китайського уряду як геноцид. („The Telegraph”)

Коментарі закриті.