21 січня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Затонув український корабель

КИЇВ. – 17 січня у Чорному морі біля берегів турецької провінції Бартин зазнав аварії та затонув суховантаж „Arvin“. Судно йшло під прапором Палау й належало українській компанії. Суховантаж віз із грузинського порту Поті до болгарського Бургаса вантаж селітри і затонув через погодні умови. На судні було 12 членів екіпажу, 10 з них – громадяни України. Турецька берегова охорона врятувала шістьох моряків – п’ятьох українців та одного росіянина, загинув капітан судна, громадянин Росії. Водночас консул України в Анкарі Андрій Білик повідомив, що підтверджено смерть двох громадян України. Пошуково-рятувальна операція не припинялася. Безвісти зниклими числяться три особи, яких активно шукають. (Укрінформ)

 

Вимагають української мови

КИЇВ. – Станом на 18 січня подано сотні скарг на порушення закону щодо обслуговування українською мовою, зокрема під час спілкування з пасажирами у громадському транспорті. Кількість скарг може значно зрости після закінчення локдавну, коли відкриються заклади громадського харчування. (Укрінформ)

 

До 150-річчя Лесі Українки

ЖИТОМИР. – В Україні на відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки ініціювали міжнародний онлайн-флешмоб „Global Lesya Ukrainka 2021“. Про це повідомив Новоград-Волинський літературно-меморіяльний музей Лесі Українки. Мета – вшанувати пам’ять великої українки, показавши пам’ятні місця її перебування в різних куточках світу. Для участи у флешмобі потрібно зробити фото, селфі або записати відео, читаючи твір письменниці українською чи іноземною мовою, на тлі пам’ятника, барельєфу, муралу, меморіяльної дошки Лесі Українки, на площі, вулиці, біля установ і підприємств, названих на її честь. Фото, селфі або відео треба опублікувати на своїй сторінці у Фейсбуці, вказавши гештеґ #GlobalLesyaUkrainka2021, країну і місто, де воно було зроблено. Флешмоб триватиме впродовж 2021 року. (Укрінформ)

 

Створено фільм про володаря „Оскара“

КИЇВ. – Документальний фільм режисерів Світлани Соколенко та Андрія Зажарського „Кокуш. U.Сrane“ („Одержимість“) виклали в інтернеті. Стрічка розповідає про дворазового лавреата „Оскара“ українця Анатолія Кокуша, який має дві нагороди Американської кіноакадемії за науково-технічні досягнення (так званий „Технічний Оскар“). За допомогою техніки, винайденої та сконструйованої особисто А. Кокушем на його студії „Фільмотехнік“, знято багато фільмів, реклямних відео, концертів, спортових змагань по всьому світу. Фільм створений у 2018 році.  (Укрінформ)

 

Курс для закордонних освітян

КИЇВ. – Українські освітяни за кордоном можуть скористатися новим мовним  онлайн-курсом. 18 січня плятформа „EdEra“ запустила онлайн-курс для вчителів „Викладання української в клясах із навчанням мовами національних меншин“, який також може стати в пригоді освітянам за кордоном. Про це повідомив Світовий Конґрес Українців з посиланням на Почесного консула Канади в Україні, педагогиню, громадську діячку Оксану Винницьку-Юсипович. Серед експертів курсу Мелоді Костюк – виконувачка обов‘язків директора відділу навчальних програм середньої школи Міністерства освіти Альберти (Канада), авторка навчальних програм і посібників, учителька зі значним досвідом викладання української як другої мови. Курс розроблений за фінансової підтримки Европейського Союзу і Міністерства закордонних справ Фінляндії та підтримки Міністерства освіти і науки України.  (Укрінформ)

 

Скасували масові занурення у воду

КИЇВ. – Через морози та карантин у Дніпрі на Водохреща 19 січня скасували масові занурення у воду. В Дніпрі також скасували загальноміські святкові заходи. У місцевих православних єпархіях не плянують традиційних хресних ходів до річок. Священики освятять воду 18 і 19 січня. Її віряни зможуть набрати біля храмів. (Радіо Свобода)

 

У Одесі згорів готель

ОДЕСА. – Ввечері 17 січня сталася пожежа у триповерховому будинку на вулиці Посмітного, де розташований готель. Двоє людей загинуло, ще двоє постраждали. Погасити пожежу вдалося лише через понад три години. Полум’я охопило площу в 1,200 квадратних метрів. До гасіння залучили 60 рятувальників і 12 одиниць техніки. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею про порушення вимог пожежної безпеки, яка передбачає позбавлення волі на термін від трьох до восьми років. За останні роки в Одесі трапилося вже кілька масштабних пожеж. (ВВС)

 

Уряд знизив ціну на газ

КИЇВ. – Уряд тимчасово встановив граничну ціну на газ для населення  6,99 грн. за кубометр. Така ціна діятиме з 1 лютого і до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Прем’єр-міністер Денис Шмигаль підкреслив, що постачальники газу не зможуть піднімати ціну вище, ніж 6,99 грн за кубометр – це дасть змогу знизити ціну на газ для українців у середньому на 30 відс. Раніше після тарифних протестів у кількох областях України влада анонсувала, що знизить ціни на газ для населення. „Ринкові ціни на сьогодні завеликі“, – заявляв Президент Володимир Зеленський, а уряд оголосив, що плянує відновити державне реґулювання цін на газ для населення. Проте керування ринком газу порушує зобов’язання України перед Міжнародним Валютним Фондом, місія якого саме відновила чергове коло переговорів про нову порцію кредиту. А він є дуже важливим для Києва, особливо, якщо згадати про величезний дефіцит бюджету в 2021 році. 18 січня Президент В. Зеленський привітав ухвалення урядом постанови щодо зменшення тарифів на газ для населення. Він впевнений, що тарифи на комунальні послуги повинні бути соціяльно справедливими, а ринок газу має працювати за стандартами прозорої торгівлі та чесної конкуренції. (ВВС)

 

Налагоджують взаємини з Угорщиною

КИЇВ. – Україна та Угорщина працюють над спільним документом, який сприятиме вреґулюванню спірних питань у двосторонніх відносинах. Про це повідомив 18 січня заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква. Міністер закордонних справ Угорщини Питер Сіярто 27 січня на запрошення Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби прибуде до України й проведе низку офіційних зустрічей. Бажаним для України було б укладення відповідного договору чи угоди з Угорщиною, яка б вреґулювала комплекс питань про паритетність, рівність, взаємовигідність відносин. За дорученням Президента України такий документ було підготовлено українською стороною, передано угорській стороні, отримано їхню реакцію, і зараз процес триває. Коли цей документ буде готовий, він має бути підписаний на рівні лідерів держав. (Офіс Президента)

 

Розпочалась сертифікація педагогів

КИЇВ. – 18 січня розпочалась реєстрація для участи у сертифікації педагогічних працівників 2021 року. Реєстрація триватиме до 31 січня, а перший етап сертифікації – незалежне тестування – відбудеться 27 лютого. Сертифікація – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей учителів, щоб виявити і заохотити вчителів з високим рівнем майстерности, які володіють новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню. Успішне проходження сертифікації дозволяє отримувати надбавку у 20 відс. до платні й може зараховуватись як проходження чергової атестації. (Урядовий портал)

Коментарі закриті.