21 січня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

Чи вірус є з китайської лябораторії?

ВАШІНҐТОН. – Державний Департамент США заявив 15 січня, що він має нову інформацію, яка вказує що пандемія коронавірусу могла вийти з китайської лябораторії, а не через контакт із зараженими тваринами. Адміністрація Дональда Трампа сказала, що має докази, що дослідники у Вуганському інституті вірусології захворіли на коронавірус ще восени 2019 року. Департамент заявив, що брак прозорости Китая про початки пандемії утруднює чіткі висновки. Китай рішуче відкидає закиди, що вірус міг вийти з лябораторії. („Bloomberg News”)

 

Байден номінував голову CIA

ВАШІНҐТОН. – Новообраний Президент Джо Байден оголосив 11 січня, що плянує призначити Віліяма Бирнса, колишнього дипломата з 33-річним стажем, на посаду голови Центрального Розвідувального Управління (CIA). В. Бирнс, який вільно розмовляє російською та арабською мовами, в 2005-2008 роках був послом США в Росії. Він очолює американський аналітичний центр „Фундація Карнеґі за міжнародний мир”. В 2019 році вийшли його мемуари, в яких він, зокрема, згадує своє спілкування з Президентом Росії Володимиром Путіном і пише про нього як про „легкозаймисте поєднання нарікань, амбіцій та вразливости”. „Як подивитись на стратегічні наслідки його аґресії в Україні, – говорив В. Бирнс в інтерв’ю для PBS раніше. – то він зміг переконати 42-43 млн. українців, що вони мають втримати свою незалежність і забезпечити її, що вони жодним чином у своєму політичному та економічному виборі не залежать від Росії”. Він у 2008 році не підтримував вступ України до НАТО, вважаючи, що В. Путін використовував це, щоб підживити думку, що США виступають проти Росії. В коментарі для журналу „The New Yorker” В. Бирнс сказав, що коли США „спонукали до того, щоб відкрити двері до офіційного членства України та Грузії, гадаю, це підживлювало слова Путіна про те, що Сполучені Штати хочуть пригнічити Росію, зашкодити їй у тому, що, на його погляд, було правом Росії у сфері впливів”. („Голос Америки”)

 

Замінили камені на цвинтарі

САН АНТОНІО, Тексас. – Департамент ветеранських справ змінив своє попереднє рішення і дозволив знести надгробні камені двох німецьких військовополонених з Другої світової війни, на яких є нацистська символіка. Гроби є на ветеранському цвинтарі у Форт Сем Гюстон в Сан Антоніо. Крім свастики на каменях, на одному був напис: „Він помер далеко від свого дому за фюрера, народ і батьківщину”. Після протестів Фундації військової релігійної свободи 23 грудня 2020 року камені були замінені новими, які були без символіки. („New York Post”)

 

Стало менше ветеранів у Конґресі

ІНДІЯНАПОЛІС. – Новий 117-ий Конґрес США розпочав свою працю 3 січня. У ньому є найменше число ветеранів від початку Другої світової війни. Ветеранська організація „Американської леґіон” інформує, що в Палаті Представників служать 74 ветерани, а в Сенаті – 17. У попередньому Конґресі було 96 ветеранів. Після в’єтнамської війни майже три чверті законодавців мали за собою військову службу. Відтоді, коли збройні сили перейшли на добровільну службу, це число постійно зменшувалося і тепер є лише 17 відс. Серед загального населення лиш 7 відс. є ветеранами. Серед теперішніх ветеранів у Конґресі 28 є демократами, а 63 республіканцями. Понад половину з них служили за кордоном в комбатантських угрупованнях. („The American Legion”)

 

Наклали санкції на російське судно

ВАШІНҐТОН. – Департамент скарбниці США 19 січня наклав санкції на російський корабель „Форуна” і його власника, „KVT-RUS”, який бере участь в будуванні газогону „Північний потік-2”, який доставлятиме російський газ в Европу. Уступаюча адміністрація Дональда Трампа була проти цього проєкту, який доставлятиме газ Европі через Німеччину, обминаючи Україну, яка втратила б транзитні оплати. США кажуть, що „Північний потік-2” зміцнює економічні й політичні важелі тиску Росії на Европу. Новообраний Президент Джо Байден в минулому був проти цього проєкту, а його кандидат на державного секретаря Антоні Блінкен сказав під час слухань в Сенаті 19 січня, що Джо Байден погоджується, що цей газогін є поганою ідеєю. Російська державна компанія „Ґазпром” призупинила роботу над цим проєктом при кінці 2019 року, коли адміністрація Д. Трампа наклала санкції на головну трубопровідну компанію. („Reuters”)

 

Призначено радника щодо Росії

ВАШІНҐТОН. – Головним радником новообраного Президента Джо Байдена з питань Росії буде Андрея Кендал-Тейлор. Про це оголошено 8 січня на веб-сторінці перехідної адміністрації про склад Ради Національної Безпеки (NSC). А. Кендал-Тейлор раніше працювала аналітиком у NSC і Центральному Розвідувальному Управлінні (CIA). Вона навчалася у Принстонському та Каліфорнійському університетах і має науковий ступінь з політології. А. Кендал-Тейлор є старшим дорадником і директором Програми трансатлантичної безпеки при Центрі для нової американської безпеки (CNAS). Вона теж є адьюнкт-професором Школи закордонної служби при Джорджтавнському Університеті. („espresso.tv”)

 

Прискорюють темпи вакцинацій

ВАШІНҐТОН. – У інтерв’ю 12 січня для програми „Good Morning America” на телеканалі „ABC“ Секретар охорони здоров’я і соціяльних служб Алекс Азар сказав, що адміністрація не буде чекати з придатними другими дозами вакцини проти коронавірусу. Дотепер уряд тримав у запасі половину придатних доз, щоб забезпечити достатню кількість для всіх тих, котрі отримали першу дозу, щоб вони змогли отримати й другу. А. Азар сказав, що виробництво доз проходить досить швидко і їх вистачить для всіх. („The Hill”)

 

Китай гостро скритикував Трампа

ПЕКІН. – Засоби масової інформації (ЗМІ) в Китаї гостро відреаґували на останній крок щодо Тайвану від уступаючої адміністрації Дональда Трампа. Причиною стала заява 9 січня Державного секретаря Майка Помпео, що він закінчує обмеження Державного департаменту про те, як урядовці США можуть взаємодіяти з Тайваном. М. Помпео сказав, що ці обмеження були накладені минулими адміністраціями, щоб потурати комуністичному режимові у Пекіні. Китайські ЗМІ заявили, що США „стараються зловмисно заподіяти довгоіснуючу рану на відносини Китай-США”. Одні написали, що „адміністрація Трампа у своїх дальших намаганнях спалити хату перед відходом з посади, перетяла небезпечну червону лінію з Китаєм перед приходом на посаду Президента Байдена”. Провідники Тайвану привітали заяву М. Помпео і підкреслили спільні цінності свободи й демократії між Тайваном і США – на відміну від однопартійніої державної влади Китая. („NBC News”)

Коментарі закриті.