21 січня, 2021

Україна відзначає 100-річчя Українського Вільного Університету

МЮНХЕН. – Верховна Рада України проголосувала за святкування 100-річчя Українського Вільного Університету (УВУ) на державному рівні у 2021 році. Проєкт постанови підготував Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Вперше за 100 років існування УВУ його ювілей відзначатимуть в Україні на загальнодержавному рівні, а ювілейна дата 17  січня 1921 року оголошена днем УВУ в Україні.

У рамках святкувань Національний банк України випустить ювілейну монету на честь УВУ та буде проведено низку урочистих та науково-культурних заходів.

УВУ є одним із найстаріших приватних навчальних закладів Німеччини і єдиним університетом поза межами України із викладами українською, німецькою та англійською мовами.

Заснований у Відні 17 січня 1921 року провідними діячами та науковцями в еміґрації, УВУ став центром українського наукового, культурного еміґраційного життя, осередком гарту української свідомости та ідентичности за кордоном.

Головна ідея вільного університету була стати вільним форумом свободи та незалежности думки, бути вільним від владних структур та вільним у поглядах, на противагу  радянському тоталітаризму.

Вже того ж року УВУ переїхав до Праги, де перебувала велика кількість української молоді та вчених. Тут Університет отримав державну підтримку з боку уряду та особисто від Президента Т. Масарика, а організаційну й адміністративну підтримку – від Карлового університету.

Протягом 20-літнього „празького“ періоду УВУ створив фундамент української науки і відкрив двері освіти тисячам студентів. У цьому періоді УВУ прийняв найбільше студентів: понад 11 тисяч. Примітно, що студентами були не лише українці, але і євреї, чехи, угорці, німці, словаки, румуни, білоруси, грузини, поляки, болгари.

УВУ зберіг свою діяльність навіть під час Другої світової війни за німецької окупації. Після ліквідації чеського Карлового університету, чимало студентів-чехів перейшли на навчання до УВУ і мали змогу отримувати маґістерські й докторські титули.

Однак, вже у 1945 року, зі вступом радянських військ до Праги, більшість професорського та викладацького складу УВУ переїхало до Баварії (Німеччина).  Хто залишився, зазнав переслідування. Ректора УВУ проф. о. Августина Волошина було схоплено контррозвідкою та вбито в Москві. Архівні матеріяли були вивезені до СРСР.

З 1945 року розпочався новий період в історії УВУ.  За підтримки Баварського міністерства освіти, Католицької церкви і американсько-українських інституцій УВУ відновив свою діяльність в Мюнхені.

Через велику кількість українського студентства  Університетові навіть вдалося утворити філії в Авґсбурзі, Реґенсбурзі, а також у Сарселі та Ню-Йор­ку.  А вже у 1950 році відбулося офіційне визнання наукових ступенів УВУ Баварським міністерством освіти.

Протягом другої половини ХХ ст. за відсутности незалежної держави  УВУ став єдиним закладом, хто в часи „холодної війни“ досліджував, писав та розвивав українську історію, культуру, літературу, був голосом „поневоленої“ України для міжнародного співтовариства. А завдяки фундаментальної роботи видатних вчених, літераторів, письменників, зокрема професорів Д. Антоновича, Д. Доро­шенка, С. Рудницького, І. Огієнка, Ю. Шевельова, Н. Полонської-Василенко  УВУ заклав підвалини для майбутньої науки незалежної України.

Після відновлення незалежности України концепція університету змінилася, оскільки УВУ почав приймати чимало студентів з України для підготовки маґістрів і докторів західного зразка.

УВУ сьогодні – це єдиний европейський університет, спроможний дати студентам з України можливість навчатися українською мовою, пройти стажування й практику в Німеччині, відкрити світ Европи та створити мережу професійних контактів.

На базі УВУ діють три факультети: україністики, філософський і державних та економічних наук з підготовкою маґістрів і докторів. Особливо університет відрізняється пропонованими викладами, які орієнтовані на активну участь студентів у дискусіях та презентаціях і відбуваються українською, англійською та німецькою мовами.

Формувати професійний світогляд студентства УВУ допомагають професори, викладачі-практики з Німеччини, Бельгії, Італії, Польщі, США, Канади та України. Викладацький склад таким чином готує фахівців у галузі міжнародного права, міжнародних відносин, менеджменту, практичної психології й педагогіки, літературознавства й історії.

Студенти з України мають сьогодні можливість здобувати освіту західного типу, інтеґруватися в західний світ та нести свій досвід в Україну.

УВУ пишається своїми випускниками, які стали діячами науки, політичною і культурною елітою діяспори і сучасної України.

Крім того, УВУ володіє унікальними архівними матеріялами, а його бібліотека є визнаною найбільшою збірнею української книги в Німеччині.

УВУ – це також простір для культурних, мистецьких та освітніх заходів. Це місце для зустрічей з письменниками, відомими закордонними вченими й політиками. Це місце для проведення презентацій книг та творчих вечорів як відомих літераторів, так і студентів.

Так, на зустрічі з членкинею міської ради Мюн­хена і Европейської Ради  Ґабріелою Нефф, яка також працює у міському партнерстві з Києвом вже 25 років, політикиня наголосила, що УВУ є важливим закладом для українсько-німецьких відносин, і що Україні цінно мати та підтримувати таку інституцію: „Ми можемо робити дуже цікаві проєкти разом – німці та українці. І для мене цей потенціял просто неймовірний“, – зазначила Ґ. Нефф.

У 2021 році УВУ вступає у нове століття своєї діяльности. Це етап для нових планів, завдань та цілей. За словами Ректора УВУ проф. Марії Приш­ляк, зараз УВУ є інституцією, яка інтеґрована в німецьку академічну, політичну та економічну спільноту, є европейським університетом з власним унікальним профілем, і також  центром передових наукових досліджень.

З цього випливають і нові завдання для УВУ та академічної спільноти в цілому у новому сторіччі: „Одним першорядних завдань УВУ є побудова ефективного інформаційного мосту між Україною та Німеччиною. Прагнемо бути форумом для дискусій про минулу, теперішню і майбутню роль України в Европі, акцентуючи на европейському корінні України, її европейській спадщині. Бути плятформою для плекання взаємного порозуміння і довіри між Европою та Україною шляхом діялогу про багатосторонні проблеми, які впливають на наші суспільства. А також бути кузнею свідомих лідерів, здатних будувати здорове громадянське  суспільство і впроваджувати реформи“, – наголосила в інтерв’ю проф. М. Пришляк.

УВУ поставив собі за провідну ідею служити Україні та українцям і виконує цю ролю з 1920-их років і досі.

Коментарі закриті.