28 січня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

Відбулась розмова Байдена з Путіном
ВАШІНҐТОН. – Речниця Білого дому Джен Псакі повідомила на прес-конференції, що 26 січня Президент Джо Байден і Президент Росії Володимир Путін провели першу телефонну бесіду відколи Джо Байден вступив на посаду 20 січня. Під час розмови Дж. Байден висловив стурбованість з приводу дій Росії, зокрема щодо ув’язнення критика Кремля Олексія Навального. Дж. Псакі додала, що Джо Байден заявив у розмові з В. Путіном, що Вашінґтон „твердо підтримує суверенітет України” на тлі російської аґресії, яка триває. Як повідомляє веб-сторінка Кремля, серед тем розмови було „внутрішньоукраїнське вреґулювання”, і що обидва висловили задоволення у зв’язку з обміном дипломатичними нотами щодо продовження терміну дії Договору про стратегічні наступальні озброєння. (Радіо Свобода)

Населення США отримає досить вакцин
ВАШІНҐТОН. – Адміністрація Джо Байдена оголосила 26 січня, що вона закупить досить додаткових доз вакцин, щоб защепити населення країни до кінця літа. Уряд досі замовив 400 млн. доз в компаніях Пфіцер і Модерна і плянує замовити ще 200 млн. Цього вистачить, щоб вакцинувати 300 млн. американців, защеплюючи кожному потрібні дві дози до кінця літа. Президент сказав 25 січня, що темп вакцинацій зможе досягти 1.5 млн. доз щоденно. Фахівці з ділянки публічного здоров’я кажуть, що темп мусить осягнути 1 млн. щоденно, чого адміністрація Дональда Трампа майже осягнула, щоб країна була забезпечена від коронавірусу імунітетом у 2022 році. („The Wall Street Journal”)

Трамп заборонив депортацію венесуельців
ВАШІНҐТОН. – Президент Дональд Трамп 19 січня підписав виконавчий наказ, який охороняє від депортації десятки тисяч венесуельців, котрі шукають притулку від соціялістичного уряду Президента Ніколяса Мадуро у США і не скоїли поважних злочинів. США давно наклали санкції на Венесуелю, але адміністрація Д. Трампа посилила їх у 2018 році після перевибору Н. Мадуро, який Національна Асамблея країни назвала нелеґальним. США очолюють коаліцію понад 55-ох країн, які підтримують тимчасове президентство голови асамблеї Хуана Ґуаїдо. Державний Департамент повідомив, що 18 січня Державний секретар Майк Помпео розмовляв з Х. Ґуаїдо і підтвердив зобов’язання США венесуельському народові. М. Помпео 19 січня наклав санкції на нафтову мережу, яка допомагала режимові Н. Мадуро оминути раніше накладені кари. Аґенція біженців при ООН сказала, що приблизно 4.5 млн. венесуельців втекли зі своєї батьківщини від 2014 року через насильство, інфляцію, злочинство й брак їжі, медицини та основних послуг – умови, які створив Н. Мадуро своєю скорумпованою владою. („United Press International”)

Критикують за цитування Гітлера
ЧИКАҐО. – В інтерв’ю 14 січня для телеканалу „АВС” демократичний член Конґресу з Чикаґо Джен Счайковський сказала, що вона подасть резолюцію для осудження своєї колеґи з Ілиной Мері Мілер. Республіканка М. Мілер прийшла на посаду 3 січня і представляє східній Ілиной. У промові 5 січня вона зацитувала Гітлера, що „хто має молодь, той має майбутнє”. Дж. Счайковський, яка є донькою євреєв-еміґрантів з Литви й Росії, заявила, що слова М. Мілер є неприйнятними. М. Мілер вибачилася 8 січня. („ABC News”)

Республіканці проти імпічмента
ВАШІНҐТОН. – Після того 6 січня як юрба прихильників тодішнього Президента Дональда Трампа вдерлася до Капітолію, Палата Представників проголосувала 13 січня голосами 232-197 за імпічмент Д. Трампа за „підбурювання до заколоту” та в „навмисному підбурюванні до насильства проти уряду”. Суд над Д. Трампом має початися в Сенаті приблизно 9 лютого. Але 26 січня 45 сенаторів-республіканців проголосували проти проведення такого суду в Сенаті, кажучи, що це було б незаконно, бо Д. Трамп вже не є президентом. Щоб визнати Д. Трампа винним у звинуваченнях треба голосів принаймні 67-ох членів Сенату, в якому є по 50 членів з обох партій. („Associated Press”)

Повіт заплатив викуп за кібератаку
МЕДІЯ, Пенсильванія. – Так звані „гакери” провели кібератаку на комп’ютерні системи повіту Делавар у Пенсильванії минулої осени й вимагали 25 тис. дол. викупу за звільнення „заморожених” урядових систем. Повітові урядовці повідомили про це Федеральне Бюрo Розслідувань (FBI). Повіт має 547 тис. населення. Тому що франшиза забезпечневої поліси і так вимагала оплату такої суми, повітова рада вирішила, що дешевше заплатити викуп, ніж знести економічні наслідки довгого паралічу систем. Про це щойно 6 січня стало відомо на засіданнях повітової ради. („The Philadelphia Inquirer”)

Уґанда звинувачує США
КАМПАЛА, Уґанда. – Уряд Уґанди 19 січня звинуватив посла США в країні в намаганні підірвати вибори. Посол США Наталі Бравн не змогла відвідати провідника опозиції Бабі Вайн, бо його дім оточений службами безпеки від дня виборів, які відбулися 14 січня. Президент Йовері Мусевені був переобраний на шостий термін, здобувши 58 відс. голосів. 76-літній Й. Мусевені є при владі від 1986 року. Йому вдалося скасувати леґальні обмеження президентських термінів та віку президента. Б. Вайн хоче опротестувати вибори. У телефонічному інтерв’ю зі свого оточеного дому Б. Вайн закликав Захід стримати допомогу урядові й накласти санкції за порушення людських прав. У листопаді понад 50 осіб загинуло в протиурядових демонстраціях, а Б. Вайн та інші опозиціонери були побиті поліцією. 38-літній Б. Вайн подав петицію 7 січня до Міжнародного кримінального суду за тортури та інші зловживання службами безпеки і самим президентом. Посольство США заявило, що вибори супроводжувалися цькуванням кандидатів опозиції, придушенням засобів масової інформації та оборонців людських прав і виключенням інтернету в усій країні. Адвокати Б. Вайна подали петицію до суду 19 січня, опротестовуючи затримання Б. Вайна без офіційних звинувачень. („Reuters”)

Росія визнала зростання смертей
МОСКВА. – Російська державна статистична аґенція „Росстат” оприлюднула 28 грудня 2020 року цифри, які вказують, що число смертей в країні за перших 11 місяців зросло на 229,700 осіб в порівнянні з 2019 роком. Державна аґенція „Інтерфакс” зацитувала слова заступниці Прем’єра Тетяни Ґолікової, що понад 81 відс. цього зростання спричинені коронавірусом. Це означає, що число смертей, пов’язаних з коронавірусом, є принаймні 186 тис. осіб, втричі більше, ніж досі було звітовано урядовим центром для кризи коронавірусу. Це також є третє найвище число смертей у світі. („NBC News”)

Коментарі закриті.