18 лютого, 2021

Росія: переповнені камери та довільні затримання

Переповнена камера слідчого ізолятора в Сахарово біля Москви. (Фото: „Німецька хвиля“)

Протести на підтримку опозиціонера Олексія Навального в Росії спричинили хвилю затримань по всій країні. За два тижні затримали понад 7000 людей. Слідчі ізолятори в Москві та передмістях переповнені.

Багатьом доводиться чекати годинами на морозі, аби потрапити до Центру тимчасового утримання іноземців у селищі Саха­рово під Москвою. Десятки людей стоять тут з шостої ранку, аби допомогти друзям і родичам, які опинилися по інший бік колючого дроту.

Центр, загалом призначений для утримання іноземців, які скоїли адміністративні правопорушення, перетворився на місце, куди почали звозити затриманих протестувальників, адже у московських ізоляторах не залишилося вільних місць.

Родичі затриманих розповідають, що передусім за ґратами не вистачає теплих речей. Оцінити ситуацію їм допомагають фото, які протестувальники викладають в інтернет. На них видно, в яких нелюдських умовах утримують людей: переповнені камери з металевими ліжками без матраців та білизни на кілька людей кожне. Туалет – дірка посеред камери. Жодних масок, жодної можливості дотримуватися соціяльної дистанції, аби захиститися від коронавірусу.

Щодо декого з затриманих уже є судові рішення, дехто ще чекає на них. Майже всі ці люди наважилися вийти на вулицю проти держави. Майже –тому що затримували і тих, хто випадково опинився поблизу акцій протесту.

Під час останніх протестів у Москві та Санкт-Петербурзі поліція діяла особливо жорстко. Подекуди силовики без очевидних причин силоміць затягували людей в поліцейські автобуси. На своє виправдання влада аргументує тим, що акції протесту були неузгоджені й становили безпеку для громадського порядку. Та насправді для деяких ні в чому не винних перехожих небезпеку становили не протестувальники, а поліцейські.

Коментарі закриті.