18 лютого, 2021

Лукашенко cкликав народні збори

Олександр Лукашенко промовляє на зборах у Мінську.

МІНСЬК. – Шості Всебілоруські народні збори скликав Олександр Лукашенко у Мінську 11-12 лютого. Два дні у Палаці республіки делеґати слухали пропозиції О. Лукашенка щодо внесення змін до конституції країни, зокрема і про плян передачі влади. О. Лука­шен­ко звинувачував Захід у „розгойдуванні“ ситуації в країні і стверджував, що нинішній період в історії Білорусі можна порівняти „з розвалом Радянського Союзу та його наслідками“.

У чому був сенс цих народних зборів? Для диктатора важливим є сам факт проведення такого безглуздого і беззмістовного дійства. Просто тому, що за влади О. Лука­шенка воно відбувалося щоп’ять років. Це такий варіянт зворотного авторитарного зв’язку: якщо збори відбулися, значить, О. Лукашенко при владі.

Цей офіціозний захід важливий насамперед для самого О. Лукашенка, для зміцнення його тонусу і психологічної стійкости. У церемоніяльному сенсі це має істотне значення і для його групи підтримки, численної білоруської бюрократії – як в погонах, так і без.

І, нарешті, третій адресат, який у практичному сенсі є навіть більш значущим за двох попередніх – Президент Росії Володимир Путін. Зрозуміло ж, як сильно впливають його думка і підтримка на те, що О. Лукашенко залишається при владі. Тому на кремлівському факторі варто зупинитися докладніше.

Остання зустріч О. Лукашенка з В. Путіним відбулася 14 вересня в Сочі. О. Лукашенко тоді був дуже слабким: протести, які вийшли на пік, брак коштів, необхідних для оперативного управління, наростаюча міжнародна ізоляція, що не дає можливості грати на протиріччях між Росією та Заходом. Слабкість доводилося компенсувати акторським талантом – підкреслено приниженою позою підпорядкування.

Через два тижні після тієї зустрічі, на якій О. Лукашенку вдалося напринижатися на 1,5 млрд. дол. кредиту, в нього були оглядини, які він з тріском провалив. 28-29 вересня у Мінську та Мінській області мав наживо відбутися VII Форум реґіонів Росії та Білорусі за участю представницької делеґації з Росії. Однак протест тоді був у такій стадії, що ґарантувати спокійне проведення заходу було неможливо. Тому його оперативно перевели в онлайн-формат.

Наразі ж ситуація на відрізку Білорусь-Росія сильно змінилася. Причому з обох сторін. У сенсі політичного активізму відбулася білорусизація Росії та росіїзація Білорусі. В умовах, коли білоруський протест здебільшого пішов на зимові канікули, О. Лукашенко проводить свої улюблені збори досить впевнено. І тепер на наступну зустріч з В. Путіним у Сочі (обговорюються дати 22 або 25 лютого) може їхати зі спокійною душею.

Зі свого боку, після „навальненського“ спалаху протестів Кремль сьогодні у стані вкрай нервовому. Про це свідчить, наприклад, невтихаюча істерика з приводу пропозиції керівника „штабов Навального“ Леоніда Волкова – 14 лютого, в День Валентина, провести в Росії акцію з ліхтариками. Силовики Росії здійняли ґвалт про екстремістську небезпеку подібної акції, порівнювали її з пособ­ництвом нацистам у блокадному Ленінграді.

Отже, протести послабили В. Путіна і зміцнили позиції О. Лукашенка, якому тепер буде дуже зручно казати про те, як треба стояти проти загальної загрози.
О. Лукашенко знову їде до Сочі як прохач. Правда, оскільки позиції його зміцнилися, то і кредит тепер очікується вдвічі більший – 3 млрд. дол.

14 січня в Мінську та інших містах Білорусі відбулися марші та акції, під час яких затримали кількадесят осіб. Зокрема, в Солігорську співробітники ОМОНу затримали 19 осіб, які вийшли на традиційну недільну прогулянку. Зазначається, що у затриманих не було при собі ніякої протестної символіки і вони не вигукували гасел. Серед них були представники страйкому „Білоруськалій“.

Затримали лещетарів в Молодечно, зокрема п’яти жінок, старшій з яких 65 років. Затримали 68 осіб на концерті на базі відпочинку „Вогник“ у Смолевицькому районі.

Про це повідомляє видання Tut.by, передає Укрінформ. Загалом було затримано 68 осіб, у тому числі неповнолітніх.

Коментарі закриті.