25 лютого, 2021

Розкішні маєтки олігархів

Маєток Медведчука під Києвом. (Фото: Громадське ТБ)

Одіозний політик Віктор Медвед­чук, кум російського президента, спромігся відхопити шматки заповідних теренів на значній території України. Журналісти „Слідство.Інфо“ зібрали інформації про його маєтки та володіння інших українських олігархів.

Розпочали журналісти із Закарпаття – із села Жденієво.

Маєток Медведчука під Києвом. (Фото: Громадське ТБ)

Згідно із розслідуванням, нині кількасот гектарів лісу в Жденієвому перебуває у власності та оренді „Ди­намо“ і компанії „Спорт-тур“, єдиним бенефіцеаром якої є В. Медведчук. Саме тут, серед лісу, розкинулося ціле маленьке королівство, яке контролюють надаґресивні охоронці. Місцеві мешканці кажуть, що В. Медведчук з родиною приїздить сюди реґулярно.

Водночас на Львівщині у селі Волосянка, за декілька кілометрів від відомого всім Славського, розміщена туристична база фірми В. Медведчука.

Маєток Петра Порошенка.

Під Києвом, на березі річки, розташувалася його заміська дача. Пошуки ще одного маєтку політика привели журналістів на берег річки Стугна, що в Обухівському районі.

Котедж медведчуківського „Спорт-туру“ є й на Оболонській набережній в Києві: 608 квадратних метрів нерухомости і земля під нею дісталися фірмі політика у липні 2013 року.

В іншої компанії В. Медведчука – „Укркапіталу“ – в Києві є 13 квартир в елітному будинку на бульварі Шев­ченка і 11 квартир на вулиці Грушев­ського. Також структурам В. Медвед­чука належить будинок на вулиці Тургенєвській.

Палац Юрія Косюка.

Безцінна земля під Переяславом єднає фірму В. Медведчука „Терра-Ін­вест“ та компанію „Голдвейн“ Олек­сандра Клименка: перша взяла ділянку в оренду, а друга – її ж у суборенду. Внаслідок цього навколо виріс високий паркан, з’явилася купа охорони і чергова забудована заповідна зона.

Ще одна розкішна дача В. Медведчука є в анексованому Криму – в Сімеїзі. Саме в цьому маєтку на березі моря В. Медведчук у 2012 році приймав Володимира Путіна, який тоді активно намагався схилити Віктора Януковича до відмови від евронапрямку.

Палац Віктора Медведчука розташований в Оболонському районі Києва на вулиці Вишгород­ська за височенним парканом. Ділянка під будинком була частиною земель під державними дачами у „Пущі-Водиці“; 2003 року понад 6 гектарів землі купив В. Медведчук.

Донька В. Медведчука від другого шлюбу Ірина має елітний будинок у Росії.
У 2019 році журналісти програми „Наші гроші“ розповіли про розкішний палац Ріната Ахметова, який будується під Києвом – у селищі Козин. За даними розслідувачів, площа основної будівлі – понад 12 тис. кв. метрів. Сама ж земельна ділянка займає близько 20 гектарів – на цій території помістилися б 20 футбольних полів.

У 2020 році стало відомо, що компанія Р. Ахметова придбала будинок вартістю 200 млн. евро на Французь­кій Рив’єрі. За кілька років до цього, видання Bloomberg називало його найдорожчим будинком у світі. У маєтку є зокрема 14 спалень, бібліотека та бальна заля.

У 2017 році журналісти „Слідства.Інфо“ оприлюднили фото й відео палацу українського бізнесмена Юрія Косюка, збудованого біля столичного парку Феофанія.

Територія, на якій зводився маєток, частково займає територію Хотівського городища скитських часів, пам’ятки археології. До початку будівництва територію заповідної зони зменшили.

Палац Ріната Ахметова, який будується під Києвом.

Дружина бізнесмена на питання про те, навіщо їхній родині такий величезний будинок, відповіла, що вони люблять запрошувати додому друзів.

Маєток експрезидента Петра Порошенка розташований на березі Дніпра, у тому ж таки Козині.

Його площа, за даними журналістів, складає близько 1,300 кв. метрів, а через архітектурну схожість його нерідко порівнюють з Білим Домом у Вашінґтоні.

Територія маєтку колишнього соратника Віктора Януковича Юрія Іванющенка, якому з 2014 року журналісти приписували будівництво „українського Версалю“ в Конча-Заспі, займає близько 40 гектарів. Окрім головного будинку, тут також є оранжерея, кіноконцертна заля, банний комплекс, ставки і власний причал.

Маєток Юрія Іванющенка.

 

Коментарі закриті.