25 лютого, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Учениці отруїлися піґулками
БОЯРКА, Київська область. – 16 лютого Україну приголомшила історія, яка сталася у ліцеї „Гармонія“. Дві семикласниці прямо в ліцеї під час перерви випили величезну дозу препарату-аналогу „Но-шпа“. Одна дівчина 13 років померла, інша – опинилася в реанімації. Подруги проковтнули по 40 піґулок кожна. Подібна історія сталась 17 лютого і в Умані, на Черкащині, з двома восьмикласницями. Обидві вони випили ті ж піґулки, але вижили. Дівчина, яка вижила в Боярці, розповіла поліції, що про таблетки вони дізналися із соцмереж. Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба закликав батьків бути уважними до небезпек, які поширюються в інтернеті. (Радіо Свобода)

Німеччина допоможе Донбасу
КИЇВ. – Німеччина виділяє 10 млн. евро на розвиток соціяльних послуг і подолання пандемії COVID-19 у громадах на сході України, повідомило 22 лютого Посольство Німеччини в Україні. „У 2019-2020 роках ЮНІСЕФ розпочав здійснення проєкту „Спільно“, який фінансує Німецький банк розвитку“, – розповіли в посольстві. Основ­на увага проєкту присвячена інклюзивній освіті, стабільному доступу до чистої води й громадській активності молоді. Буде також покращена фізична доступність закладів освіти. Все це сприятиме соціяльній згуртованості й благополуччю сімей у громадах, що постраждали від військового конфлікту. (Радіо Свобода)

Створюють акціонерне товариство
КИЇВ. – В Україні створюють державне акціонерне товариство зі стартовим капіталом у 3 млрд. дол. для фінансування „Великого будівництва“, повідомила 22 лютого пресслужба „Укравтодору“. Наразі дорожня інфраструктура України відстає від рівня країн Евросоюзу вдвічі. У 2020 році завдяки програмі президента „Велике будівництво“ вдалося оновити 17 відс. основної мережі доріг, ще 20 відсотків буде оновлено у 2021 році. Акціонерне товариство у структурі „Укравтодору“ зможе формувати статутний капітал через випуск інфраструктурних облігацій, створювати спільні підприємства та залучати інституційних інвесторів. (Радіо Свобода)

Посадили літак з утікачем
БОРИСПІЛЬ, Київська область. – За наказом сило­вих структур примусово посадили приватний літак, який виконував чартерний рейс за межі України, у напрямку Відня, вилетівши з Дніпра. На борту перебував колишній перший заступник керівника правління Приватбанку Володимир Яценко. У спецоперації брала участь Служба безпеки України. Документ про затримання та вручення підозри фіґурантові підписала Генеральний прокурор Ірина Венедіктова. (Українська правда)

Україна не платитиме Коломойському
КИЇВ. – Україна не платитиме понад 6 млрд. дол. Ігореві Коломойському та його партнерам – Генадієві Боголюбову й Ігореві Палиці. Це випливає з рішення Стокгольмського арбітражу, повідомив Міністер юстиції Денис Малюська. Підприємці хотіли стягнути з України понад 6 млрд. дол. та звернулись з позовом до Стокгольмського арбітражу. Після майже шести років судового процесу арбітраж їм відмовив. (ВВС)

Судитимуть стоматологиню-садистку
РІВНЕ. – 22 лютого Рівненський міський суд обрав запобіжний захід лікарці, яку підозрюють у вчиненні злочинів відносно малолітніх дітей. За побої дітей винні караються штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до одного року. У поліції розслідуються п’ять кримінальних проваджень щодо стоматолога, яка, за даними слідства, застосовувала насильство стосовно малолітніх. Наразі 29-річна дитяча стоматологиня лікарську діяльність не проводить. 18 лютого поліцейські встановили місцезнаходження підозрюваної, їй було вручено підозру. (Укрінформ)

Суддю не змогли доставити до суду
КИЇВ. – 22 лютого голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка вчетверте не змогли доставити до Вищого антикорупційного суду. Суд постановив застосувати примусовий привід 9 березня. Вищий антикорупційний суд України 18 лютого вчетверте ухвалив рішення примусово доставити в залу суду П. Вовка. Арештувати його не можна через суддівський імунітет, який не зняла Вища рада правосуддя. 17 липня 2020 року стало відомо про обшуки в Окружному адміністративному суді Києва, після чого детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру голові суду П. Вовку, його заступникові й ще п’ятьом суддям, які діяли у межах злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролі над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їхній роботі“. (Радіо Свобода)

Україна уклала контракт з Пакистаном
КИЇВ. – 22 лютого Україна уклала перший контракт у рамках Міжнародної виставки озброєнь IDEX-2021: угоду „Укрспецекспорту“ з Пакистаном на ремонт танків Т-80УД на загальну суму 85,6 млн. дол. Це – перший контракт „Укрспецекспорту“, який є одним з найбільш системних та ефективних спецекспортерів „Укроборонпрому“. Також з пакистанською стороною обговорено питання розширення співпраці та реалізації нових проєктів до кінця 2021 року. (Укрінформ)

Побив пішохода до смерті
КИЇВ. – 20 лютого арештували водія, підозрюваного у побитті до смерті пішохода, йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Рішення ухвалив Печерський районний суд Києва. 19 лютого в Печерському районі Києва відбувся конфлікт між пішоходом, який переходив проїжджу частину в дозволеному місці, та водієм автомобіля, який проїжджав вулицею. Водій вибіг з авта і завдав кілька ударів у голову, від яких той упав на бруківку і помер на місці події. Водія зупинили патрульні на лівому березі Дніпра. Це виявився громадянин Азербайджану 1992 року народження, що має посвідку на проживання в Україні. Померлий пішоход – киянин, 1969 року народження. (Укрінформ)

Виявили схованки зброї
КИЇВ. – Служба безпеки України 22 лютого виявила на Луганщині два прихованих арсенали із засобами ураження, закладені диверсійними групами бойовиків у 2014 році. Схрони у Лисичанську та між селищами Біла Гора та Устинівка Попаснянського району заклали учасники незаконних збройних формувань, зокрема, бойовики диверсійного угруповання, причетного до мінування кількох мостів у Луганській та Донецькій областях. Заходи із вилучення засобів ураження проводились спільно з підрозділами Держслужби з надзвичайних ситуацій. (УНІАН)

Стріляв по дітях
ТЕРНОПІЛЬ. – 22 лютого Тернопільський апеляційний суд залишив під вартою жителя обласного центру, який підозрюється у прицільних пострілах у дітей, які гралися на вулиці. Валерій У. повністю визнав свою вину, здав український і закордонний пашпорти, має малолітню дитину та матір-пенсіонерку. Сам підозрюваний зазначив, що постріл здійснив випадково, коли чистив зброю. 21 січня через відчинене вікно квартири він зробив прицільний постріл із двоствольної рушниці по дітях, які бавились на сніговій гірці, та спричинив тяжкі тілесні ушкодження 11-річному хлопчикові. Другій дитині дробом поранено щоку. (Укрінформ)

У Калуші стався викид хемікатів
КАЛУШ, Івано-Франківська область. – На заводі „Карпатнафтохім“ 22 лютого стався викид газів без горіння на сушильній вежі з виробництва вінілхлориду. За інформацією джерела, потерпілих та травмованих немає, як і загрози для населення. Задимлення було помітне на декілька кілометрів. Рятувальні підрозділи до ліквідації наслідків викиду не залучалися. (Укрінформ)

Коментарі закриті.