25 лютого, 2021

РНБО ввела санкції щодо Віктора Медведчука та Оксани Марченко

КИЇВ. – 19 лютого Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України підтримала санкції проти 19 юридичних і восьми фізичних осіб. Згодом своїм указом їх увів у дію Президент Володимир Зеленський.

Йдеться про громадян України Віктора Медвед­чу­ка та його дружину Оксану Марченко, а також Наталію Лавренюк, цивільну дружину депутата від партії „Опозиційна платформа – За життя“ (ОПЗЖ) Тараса Козака, який потрапив під санкції раніше.

Також до санкційного списку потрапили громадяни Росії Костянтин Вацковський, Віталій Томченко, Сергій Лісогор, Олександр Маслюк, Михайло Попов.
Санкції проти В. Медведчука і О. Марченко накла­дені за статтею „фінансування тероризму“.

Голова СБУ Іван Баканов додав, що СБУ намагається задокументувати механізм постачання вугілля з тимчасово окупованої території до Росії та України.
Росіяни О. Маслюк, В. Донченко та С. Лісогор є засновниками компанії „Торговий дім Донське вугілля“. Ця компанія займається вугільним бізнесом на окупованому Донбасі.

С. Лісогор також є директором компанії „Стратегія“, яка займається торгівлею паливом. З нею пов’язана компанія „Таврія-Север“. Її засновником вказана кіпрська „Ventolor Investments Limited“, яка належить О. Марченко.
Санкції також застосовані щодо п’яти літаків, на яких літали за маршрутом Київ-Москва всупереч нормативно-правовим актам України. Під санкції потрапили і компанії, що їх обслуговували.

Уряд повністю припинив пряме авіяційне сполучення між Україною та Російською Федерацією з листопада 2015 року.

Також РНБО доручила повернути у державну власність нафтопровід Самара-Західний напрямок. Територією України проходить 1,433 кілометри нафтопроводу. Ділянку нафтопроводу експ­луа­тує компанія „ПрикарпатЗахідТранс“, яку пов’язують з В. Медведчуком.

У РНБО переконані, що нафтопроводом користуються чужоземні компанії, якими володіють громадяни України, при цьому ніякої приватизації не було.
Тому РНБО ухвалила рішення повернути державне майно народові України, а правоохоронці мають з’ясувати, як державна власність опинилася у приватних руках.

2 лютого В. Зеленський затвердив рішення РНБО про санкції щодо народного депутата Тараса Козака, а також трьох його телеканалів. Після цього канали припинили роботу. Серед причин закриття каналів, які наводили представники влади, називали непрозоре фінансування цих каналів і їхню редакційну політику. Т. Козака пов’язують з В. Медведчуком.

Санкції діятимуть упродовж трьох років і передбачають зокрема бльокування активів В. Медвед­чука та О. Марченко, на яку були записані деякі компанії чоловіка.

Представники влади кажуть, що доказів на користь свого рішення у них достатньо. У цьому запевнив секретар РНБО Олексій Данілов: „За 14 кілометрів від нашого кордону, на території Російської Федерації розташовано один із нафтопереробних заводів, яким володіють Медведчук, разом зі своєю дружиною, і Козак також разом зі своєю дружиною. Нафтопродукти з цього заводу постачають терористам“.

Він також пояснив, чому під санкції потрапила О. Марченко: „У матеріялах справи, і це не є секретом, є відео, на якому пан Медведчук робить заяву, що пані Марченко, його дружина, є фіктивним власником компаній, а він безпосередньо відповідає, веде і займається цим бізнесом. Якби пан Медведчук не переоформляв на свою дружину – нічого б до неї не було“.

Експерти говорять про те, що, окрім іще одного удару по самому В. Медведчуку, українська влада надсилає сигнал й іншим проросійським силам.

Анатолій Октисюк із Дому демократії вбачає у санкціях знак від В. Зеленського для інших олігархів про те, що він здатен діяти рішуче: „Це сигнал Коломойському, Фірташу та Ахметову. Ніхто з політичних гравців не вірив, що Зеленський взагалі на таке здатен. Він ніби звернувся до них: дивіться і поважайте мене“.

О. Данілов тим часом обіцяє, що санкції щодо В. Медведчука – лише початок. За його словами, влада збирається повернути „все, що поцупили з 1991 року“. Вже під час наступного засідання РНБО будуть обговорювати питання запровадження санкцій щодо депутатів та повернення у власність державних надр.

О. Марченко народилася під Києвом, у селі Чаба­ни. Закінчила історичний факультет Націо­наль­ного педагогічного університету ім. Драго­манова, заснувала власну телевізійну компанію „Омега-ТБ“.

Зі своїм першим чоловіком Юрієм Коржем, генеральним директором інтернет-провайдерської компанії, має сина Богдана.

Через деякий час познайомилася з В. Медведчуком, а у 2003 році повінчалася з ним. У подружжя є донька Дарина, похресниця Президента Росії Володимира Путіна і Світлани Медве­дєвої, дружини Дмитра Медведєва.

О. Марченко критикувала мовний закон в Україні, а його прихильників називала „німим племенем третього сорту“. Свої міркування вона супроводжувала відвертими фото.

У лютому О. Марченко анонсувала свій новий проєкт „Паломниця“ – релі­гійний проєкт з УПЦ Московсь­кого патріярхату.

У 2018 році проєкт „Схеми: корупція в деталях“ з’ясував, що О. Марчен­ко має нафтовий бізнес в Росії, зокрема освоює Гавриківське нафтове родовище.

Водночас в Україні у самого В. Медведчука бізнесу майже немає. Влітку 2020 року в деклярації він вказав 97 компаній і фірм, які записані на О. Марченко.

За 2019 рік В. Медведчук і його дружина задеклярували річний дохід на понад 323 млн. грн.

В. Медведчук зазначив, що у його власності є шість ділянок землі та два будинки. Його дружина володіє 11-ма земельними ділянками та трьома будинками. Подружжя володіють майже двома десятками елітних автомобілів.

Санкції проти О. Марченко стосуються Новошахтинського нафтопереробного заводу в Росії. Цим заводом також володіє цивільна дружина Т. Козака Н. Лавренюк.

Коментарі закриті.