25 лютого, 2021

Заява Вікаріяту Православної Церкви України в США, Австралії, Канаді та Японії

15 лютого духовенство та голови парафіяльних рад і Вікаріяту Православної Церкви України в США, Австралії, Канаді та Японії, через комунікаційну систему провели онлайн-конференцію, на якій обговорили останні події щодо незаконного втручання Почесного патріярха Філарета в діяльність Вікаріяту.

На зборах були присутні представники всіх парафій, які підтвердили, що ухвалена резолюція, яку прийняли на загальних зборах Вікаріяту в Блумінґдейлі 21 вересня 2019 року, залишається незмінною, і одноголосно затверджується, що всі громади у складі Вікаріяту залишаються під омофором Митрополита Київського і всієї Украї­ни Епіфанія.

Своєю присутністю і незмінною позицією настоятелі та голови управ ще раз засвідчили, що ніяким чином більше не асоціюють себе з релігійною організацією УПЦ КП, яка від часу вступу в силу рішень Помісного собору УПЦ КП припинила свою діяльність. У зв’язку з цим ніякі розпорядження, вказівки чи укази Почесного патріярха Філарета ніяким чином не стосуються нас, не мають жодного юридичного права і не є правосильними в США. Також всі учасники конференції були розчаровані тим, що своїми розпорядженнями Почесний патріярх наносить духовну шкоду нашим вірним, бо цим самим заохочує сумнівних осіб, які не мають нічого спільного ні з Українською церквою, ні з українською мовою, яка є богослужбовою мовою парафій нашого Вікаріяту, поширювати провокаційну, неправдиву інформацію і тим самим чинити розбрат серед православних вірних української діяспори, які, не володіючи достовірною інформацією, можуть бути заведеними цим в оману. Під час обговорення зауважили, що самопроголошений Вікаріят з місцем осідку в Філядельфії, немає ніякого права використовувати імена наших парафій на своїх інтернет-ресурсах і видавати їх як свої.

Також були внесені пропозиції, які стосуються чистоти кліру нашого Вікаріяту: щоб кожен настоятель прийняв до уваги при появі новоприбулих священослужителів, а також тих, що вже сослужать, але не пред’явили відповідні документи, які б ґарантували правдивість їхніх хіротоній, а також відпускні грамоти, які підтверджують, що даній особі не було заборонено священодіяти, щоб кожен такий священик перед тим подав офіційне прохання на ім’я секретаря Вікаріяту.

Від імені Вікаріяту дякуємо всім за єдність, активну участь і чітку позицію в усіх питаннях. Сподіваємось, що в скорому майбутньому Всемилостивий Господь здійснить усі поставлені перед Вікаріятом завдання заради добра і процвітання нашої Святої Помісної Православ­ної Церкви України і нашого боголюбивого народу.

Вікаріят Православної Церкви України в США, Австралії, Канаді та Японії

Коментарі закриті.