25 лютого, 2021

Лавреатами стали лікарі

Учасники вручення нагороди „Світло справедливости“. (Фото: УКУ)

ЛЬВІВ. – Двоє лікарів стали лавреатами нагороди за моральне, духовне та етичне лідерство „Світло справедливости“, яку 17 лютого вручали в Українському Католицькому Уні­вер­ситеті (УКУ). Нагороджені завідувачка інфекційного відділення цент­раль­ної міської лікарні у Рубіжному Ольга Мартиненко та сімейний лікар-терапевт Іван Венжинович з Почаєва, який загинув від COVID-19 у вересні 2020 року. Нагороду прийняла його дружина Ірина Венжинович, завідувачка лябораторії Почаївської міської лікарні.

І. Венжинович входив у бриґаду швидкої допомоги як терапевт та інфекціоніст. Від початку пандемії, з квітня 2020 року, надавав медичну допомогу хворим. За майже півроку щоденної виснажливої праці не помер жоден його пацієнт. 30 вересня 2020 року на 51 році життя перестало битися серце І. Венжиновича в Почаївській лікарні. Він помер від двосторонньої пневмонії, спричиненою коронавірусом.

У березні 2020 року Рубежанська міська лікарня стала шпитальною базою для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 в Луган­сь­кій області. Ще до виявлення першого хворого в Україні, у січні 2020 року О. Мартиненко почала підготовку спеціялістів інфекційної служби Луган­ської області та персоналу свого відділення до пандемії. Перші два місяці її відділення було єдиним, яке приймало хворих на COVID-19 з усієї Луганської області.

Нагорода „Світло справедливости“ заснована 2010 року канадійкою українського походження Анастасією Шкільник (померла 2014 року) на честь батька д-ра Михайла Шкільни­ка – правника, громадського і політичного діяча часів визвольного руху в Україні 1917-1920 років та Владикою Б. Ґудзяком.

Організатором вручення нагороди є Інститут лідерства та управління УКУ. Рішення щодо лавреата приймає Капітула.

Крім лавреатів, Капітула нагороджує стипендією також студентів, які є промінчиком світла справедливости. Цьогорічною стипендіяткою стала студентка Школи журналістики і комунікацій УКУ Юлія Бондар.

Це вже восьма церемонія вручення нагороди „Світло справедливости“.

Д-р Іван Венжинович. (Фото: УКУ)

Співзасновник нагороди та президент УКУ Владика Борис Ґудзяк підкреслив важливість подвигу лавреатів і їхнього постійного свідчення скромности, безкорисливости й вір­ности моральним принципам: „Ми знову маємо нагоду радіти світлу справедливости. У цей непростий час бачимо стільки добрих прикладів героїчної, схованої постави. Сьо­годнішнє нагородження проводимо без членкині Капітули Марти Коло­мієць і професора Ігоря Ско­чиляса, які упокоїлися від коронавірусу. Такі лікарі, як Іван Венжинович і Ольга Мартиненко тихою працею врятували тисячі життів. Про них не пишуть в газетах і не згадують на широкий загал. Я вітаю лавреатів і дякую вам за ваш приклад. Нехай за ним ідуть багато, і ця нагорода надихає вас надалі бути прикладом, бо вона, якоюсь мірою, до цього зобов’язує“.

Окрім фінансової підтримки, лавреати нагороди отримали статуетку з кришталю, яку виготовив майстер художнього скла Станіслав Кадоч­ников. На ній зображена фіґура людини, що тягнеться до світла, символізуючи прагнення до ідеалів свободи та справедливости.

Коментарі закриті.