25 лютого, 2021

Зустріч Путіна і Лукашенка у Сочі

Володимир Путін і Олександр Лукашенко в Сочі. (Фото: Пресслужба Кремля)

КИЇВ. – Президенти Росії і Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко провели 22 лютого переговори в Сочі. Політики обговорили, зокрема, економічні питання і ситуацію з коронавірусом. Обом йшлося про призупинення інтеґраційних зусиль, оскільки кожен стикається з масовими протестами вдома та посиленням тиску з боку Заходу.

В останні роки Росія тиснула на Білорусь, щоб та зробила кроки на шляху до інтеґрації, закріпивши 20-річну угоду про створення союзної держави, яке не мало поступу через позицію О. Лукашенка щодо суверенітету нації. Але сім місяців безпрецедентних вуличних акцій протесту після сфальшованих президентських виборів поставили білоруського лідера в оборону і, здавалося б, у більшу залежність від підтримки В. Путіна.

Востаннє В. Путін і О. Лукашенко зустрічались віч-на-віч у середині вересня в Сочі, коли Білорусь отримала від Росії держкредит на 1,5 млрд. дол. для своєї занедбаної економіки. Перед нинішньою зустріччю в Сочі Мінськ попросив ще 3 млрд. дол.
Керівники держав продовжили спілкування під час катання на гірських лижах.
Щодо одягу, то В. Путін одягнувся в кольори російського прапора, а О. Лукашенко – білоруського ОМОНу.

Зустріч у Сочі відбулася у той самий день, коли міністри закордонних справ ЕС домовилися щодо санкцій проти Росії за ув’язнення Олексія Навального. Також, можливо, будуть схвалені нові санкції проти Білорусі.

Коментарі закриті.