5 травня, 2022

Про нові назви у столиці

КИЇВ. – Міжнародне громадське об’єднання „Соловецьке братство“ 23 квітня звернулося до Київської ради щодо майбутніх топонімічних змін у столиці в контексті дискусій і обговорень, що вже розпочалися на пропозицію влади.

В усіх містах, які мають метрополітен, кількість станцій в декілька порядків поступається кількості проспектів, вулиць, площ. Тому, як правило, вони носять географічні чи функціональні назви. Іменних станцій майже немає.

Братство пропонує перенести назву станції Тараса Шевченка в центр столиці. А колишню назву станціЇ Тараса Шевченка замінити на географічну – Подільська.

Змінити радянські назви станцій Героїв Дніпра на Вишгородська, Мінська на Балтійська, Дружба народів на Ботанічний сад. Заодно можна змінити і застарілі назви станцій Поштова площа на Річковий вокзал, а Дніпро на Дніпровська набережна. Перейменувати вулицю Льва Толстого на Євгена Чикаленка, вулицю Пушкіна на Ханенка (Ханенківську), вулицю Інститутську (нинішню її верхню частину) на Гетьмана Скоропадського, перенісши назву з вулиці Павла Скоропадського, яка ніякого стосунку до цієї видатної особистості не має. А нинішній вулиці Павла Скоропадського надати ім’я знаменитої киянки – видатної державотворчої діячки Ізраїлю – Прем’єр-міністра Ґолди Меїр, яка проживала на Бесарабці в цьому місці, про що свідчить і пам’ятна дошка на будинку.

Коментарі закриті.