5 травня, 2022

Битва за Україну

4 травня Президент України Володимир Зелен­ський назвав три етапи війни під час виступу на сесії „Wall Street Journal CEO Council Summit“. Перший з них – зупинити просування Росії вперед, із чим, за його словами, українці вже впоралися. Другий – відтиснути Росію з української території, робота над цим триває. І третій – максимально відновити територіяльну цілісність України.
Зараз першочерговим завданням для України є повернення військ Російської федерації на позиції станом на 24 лютого і відновлення територіяльної цілісности.


Збройні сили України (ЗСУ) з 24 лютого по 2 травня ліквідували 23,800 російських військових, танків – 1,048, бойових броньованих машин – 2,519, артилерійських систем – 459, систем залпового вогню – 152, засобів протиповітряної оборони – 80, літаків – 194, гелікоптерів – 155, автомобільної техніки та автоцистерн – 1,824, кораблів і катерів – 10, безпілотників оперативно-тактичного рівня – 271, спеціяльної техніки – 38, крилатих ракет – 84.


Кожного дня йдуть важкі бої на території комбінату „Азовсталь“. 3 травня командир 12-ої бриґади оперативного призначення Нацґвардії України Денис Шлега, який перебуває на території „Азовсталі“, повідомив, що в укриттях перебуває близько 200 мирних мешканців Маріюполя, серед яких 20 дітей. Крім того, без необхідних медикаментів, без належного медичного забезпечення знаходяться близько 500 поранених, яких теж треба вивозити. 1 травня вдалося вивезти з Маріюполя понад 100 цивільних осіб. 30 квітня з території заводу вдалося вивезти 20 жінок і дітей. Евакуація людей із заводу не стосується військових та поранених, бо ООН, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність. 3 травня до Запоріжжя прибули ще 156 мешканців Маріюполя, які ховалися в укритті на „Азовсталі“. Маріюполь продовжують боронити бійці полку „Азов“, Нацґвардії, українська морська піхота та мотострілки. По „Азовсталі“, після евакуації, ворог почав застосовувати всі види озброєння, працювала корабельна артилерія.


На Ізюмському напрямку тривають спроби наступу ворога у напрямках Ізюм-Барвінково та Ізюм-Слов’янськ. На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджено на встановленні повної контролі над Рубіжним і Попасною та просуванні у напрямках Лиману і Сіверська. На Таврійському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли позицій ЗСУ в районі Оріхів. На Південнобузькому напрямку ворог не полишає спроб вийти на адміністративний кордон Херсонської области.
2 травня війська Росії двічі за день завдали ракетних ударів по Дніпропетровщині, а також по мосту через Дністровський лиман на Одещині.
ЗСУ увісімнадцяте завдали удару по Чорнобаївці і знищили склад боєприпасів ворога. Українські військові за допомогою „Байрактарів“ знищили біля острова Зміїний два російські катери типу „Раптор“.


В Україні Росія задіяла понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65 відс. бойового складу наземних військ. Більше чверті цих підрозділів стали недієздатними, а деякі елітні підрозділи, включаючи повітряно-десантні війська, зазнали найвищого рівня бойових втрат, повідомила розвідка Британії.


Станом на 2 травня офіційне число дітей-жертв не змінилося – 219. Зросла кількість поранених – понад 405. На Київщині виявили вісім масових поховань мирних жителів, убитих росіянами.
У Золочівській громаді на Харків­щині загинули вже 22 людей і ще біля 60 отримали поранення. На Київщині вже знайшли понад 1,200 тіл людей, вбитих росіянами.


Ворог намагається усіма способами знищити продовольчі запаси України: що не змогли вкрасти і вивезти, те знищують ракетами. У Синельників­ському районі Дніпро­пет­ровської области ворожа ракета влучила в елеватор та зруйнувала склад із зерном. Внаслідок ще одного удару одна ракета поцілила в свинокомплекс. Росіяни вкрали сільгосптехніку з тимчасово захопленої території України щонайменше на суму 5 млн дол.

Коментарі закриті.