8 квітня, 2021

Перспективи та пріоритети взаємин Ізраїля та України

Надзвичайний та повноважний Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

ТЕЛЬ-АВІВ. – В Ізраїлі до обов’язків Надзви­чайного та Повноважного Посла України приступив Євген Корнійчук. Послові – 54 роки, народився у Вінниці, закінчив Мінське вище військово-політичне училище, має військові звання. Далі здобував професію юриста в Київському університеті ім. Тараса Шевченка, закінчив школу Південного методистського університету в Тексасі, де здобув звання маґістра права. Народний депутат України V і VI скликань, перший заступник міністра юстиції України, був консулом в Ню-Йорку, викладав в Дипломатичній академії Міністерства закордонних справ України. У вільний час грає в теніс, управляє гелікоптером, човном, любить Україні та мріє про її авторитетний престиж у світі.

Взаємини між Україною та Ізраїлем традиційно гарні, але мова йде про чіткі, практичні питання, які можуть вивести наші взаємини на вищий рівень. Є. Корнійчук зазначає, що тепер він і його команда працюють над домовленістю між Президентом України Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаніягу про відкриття представництва офісу інвестицій та іновацій в Єрусалимі. Про перенесення українського посольства в Єрусалим мова не йде, хоча питання вирішується і за певних обставин воно може вирішитися позитивно.

В приміщенні посольства встановлено відео­зв’язок, що дає можливість проводити конференції, зустрічі, розмови з колеґами з Києва, різних міст України в онлайн-режимі. І це дозволило в умовах GOVID-19 започаткувати кілька цікавих проєктів.

Перше, за інформаційного сприяння ізраїльської сторони отримати контракт з компанією „Pfizer“ на поставку вакцини в Україну. Всі попередні умови контракту з боку України уряд країни виконав. І найближчим часом Україна одержить американську вакцину.

Друге, над чим тепер активно працюють дипломати, це перенесення українського культурного центру в Тель-Авів, що дозволить етнічним українцям, які постійно живуть в єврейській державі, їхнім родинам і місцевим жителям зручніше добиратися до центру і брати активну участь у його діяльності. Серед інших заходів – проведення онлайн-зустрічей, виставок і відкриття для бажаючих школи української мови.

Ще одне з важливих питань – активізація спільної роботи силових структур і правоохоронних органів. Між Україною та Ізраїлем є кілька міжвідомчих комісій, одна з них між оборонними відомствами країн. У квітні Ізраїль відвідає українська делеґація, яка відповідає за охорону кордонів. Це пов’язане з тими непорозуміннями, які щоразу мають місце, коли представники хасидів з єврейської країни їдуть до Умані на могилу Рабе Нахмана. Цього року їм було дозволено в’їзд до України, не дивлячись на пандемію, а от стосовно осінніх свят питання розглядається. Усе залежатиме від поведінки хасидів в Умані. Не всі приїжджі поводять себе чинно і відвідують могилу святого та моляться. Мають місце наркотики, надмірне вживання алькоголю, нечемна поведінка в суспільстві. Про сміття, яке вони залишають після себе, говорити важко. Охороняти порядок на вулицях Умані будуть і представники ізраїльської поліції та спеціяльних прикордонних підрозділів. На жаль, в Ізраїлi немає такого спільного центру, який би координував відвідини святих єврейських місць в Україні.

Ізраїль інколи звинувачує українських громадян, які, прибуваючи як туристи, залишаються нелеґально працювати. Для консульського відділу кожний такий випадок – це робота, і вони намагаються зробити все можливе, аби допомогти повернутися додому, навіть за державні кошти. За повідомленням правоохоронних органів України, 2,500 ізраїльтян було притягнуто до кримінальної чи адміністративної відповідальности на території України лише за минулий рік.

Аби популяризувати Україну, її традиції, економіку, культуру Є. Корнійчук запровадив онлайн-зустрічі з посадниками різних міст України. „У кожного свої проблеми і потреби, а ми намагаємося допомогти, – говорить посол. – Посольство через свій економічний відділ допомагає їх вирішувати. Багатьом містам в Україні потрібна підтримка у просуванні їхньої продукції в Ізраїлі“.

Нещодавно відбувся великий вебінар, у якому взяли участь понад 200 українських та ізраїльських підприємців, де обговорили умови експорту продукції у відповідності з угодою про вільну торгівлю між двома країнами. Така реґіональна співпраця допомагає обминати бюрократичні перепони з боку різних відомств. На думку посла, Україна тепер не потребує реклями в Ізраїлі. Її добре тут знають і працювати в цьому пляні легко. Чи люблять ізраїльтяни українців? Перш за все, ізраїльтяни люблять себе, і це – правильно. А ще вони люблять тих, хто любить їх.

Насправді, тисячі років два народи жили і живуть на одній території. Не завжди були прості часи. Ось останній приклад: заява Посла Ізраїлю в Україні Джоеля Ліона про присудження імені Романа Шухевича стадіону в Тернополі. Але ж у Р. Шухе­вича в загонах служили євреї і очолювали ці загони, а сам він рятував євреїв.

Про це мають говорити історики, а не політики. На жаль, в Україні були поліцаї, які співпрацювали з німцями. Але ж є і праведники народів світу, які рятували євреїв, ризикуючи власним життям, і серед них – майже 3,000 українців. „Якраз цим питанням ми погано займаємося, бо в Ізраїлі немає жодної вулиці, названої іменем українського праведника“, – сказав посол. Він запропонував Міністерству закордонних справ Ізраїлю надати своїх істориків і разом з українськими істориками провести спільну конференцію та досконально вивчили ці питання, підтвердити факти історичною правдою, а не думками. „Твердити, що всі представники УПА – погані, це – позиція Москви, а не Ізраїлю, але це постійно підгодовується російською пропаґандою“, – завершив свою думку Є. Корнійчук.

Є багато невикористаних можливостей – переклад українською мовою текстів для відвідувачів в Меморіяльному комплексі Яд ва-Шем в Єрусалимі, запровадження вивчення івриту в Дипломатичній академії ім. Генадія Удовенка, а також в Інституті міжнародних відносин, який є структурним підрозділом Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Коментарі закриті.