8 квітня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Спільні навчання прикордонників
КИЇВ. – З 29 березня по 2 квітня прикордонники взяли участь у головній конференції з плянування навчання, яка проходила на базі міжвидового центру підготовки підрозділів Збройних Сил України. Керівник групи плянування навчання полковник Віталій Негоденко зазначив, що участь у навчаннях надасть прикордонникам можливість відпрацювати взаємодію з підрозділами НАТО та Збройними Силами України, а також покращити спроможність реаґування на зміну оперативної обстановки та виникнення раптових ввідних. Влітку цього року Державна прикордонна служба України візьме участь в українсько-британському навчанні „COSSACK MACE-2021“, яке плянується провести на базі одного з навчальних центрів Збройних Сил України. Вишкіл дозволить покращити злагодженість дій українських військових підрозділів та підрозділів НАТО під час оборонних та наступальних операцій. (Урядовий портал)

Конкурс „Учитель року-2021“
КИЇВ. – Упродовж трьох тижнів, з 1 до 22 квітня, тривають відбірковий та фінальний етапи заключної тури всеукраїнського конкурсу „Учитель року-2021“. 25 учасників у кожній з номінацій, які вибороли титул „Учитель року“ в областях, змагаються у конкурсі на всеукраїнському рівні. 1 квітня 2021 року фінал конкурсу в номінаціях „Керівник закладу освіти“ та „Математика“ відкрив заступник Міністра освіти і науки Артур Селецький. З 14 до 22 квітня 2021 року триватимуть змагання в номінаціях „Трудове навчання“ та „Українська мова та література“. 12 учасників, які посядуть перші місця в оцінках відбіркового етапу, братимуть участь у фіналі, де визначать переможців та лавреатів конкурсу. (Урядовий портал)

Засуджено за державну зраду
КИЇВ. – 3 квітня Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду залишив без зміни постанову Київського апеляційного суду про відмову стороні захисту у відновленні строку на апеляційне оскарження вироку колишній депутатці Верховної Ради Криму Світлані Савченко за статтею про державну зраду. Вирок вступив у законну силу. 10 грудня 2019 року заочним вироком Святошинського районного суду Києва до 14 років ув’язнення була засуджена колишня депутатка Верховної Ради Криму С. Савченко за статтею про державну зраду. (Радіо Свобода)

Вибух зруйнував будинок
КИЇВ. – 3 квітня до столичної Служби порятунку надійшло повідомлення, що по вулиці Карла Маркса стався вибух газоповітряної суміші, що спричинив обвал двоповерхової будівлі. На місці вибуху розбирають зруйновані конструкції, аби впевнитися, що під завалами немає потерпілих, задіяно 7 одиниць техніки та понад 35 рятувальників. (Укрінформ)

Поліція спіймала гакера
ВІННИЦЯ. – Поліцейські 3 квітня викрили гакера, який вкрав паролі до електронних гаманців та платіжних систем близько 20 тис. громадян. Зловмисник за допомогою спеціяльного програмного забезпечення викрадав паролі до облікових записів платіжних систем та електронних гаманців громадян, формував відповідні електронні бази та продавав їх на форумах. База фіґуранта налічувала близько 20 тис. облікових даних потерпілих. Наразі поліцейські проводять слідчі дії для встановлення кількости потерпілих та розміру завданої їм шкоди. (Укрінформ)

Не сплатили податки
КИЇВ. – 2 квітня Державна фіскальна служба завершила досудове розслідування у справі про спробу ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах і забезпечив повернення до державного бюджету 229 млн. грн. Один із співробітників банківської установи, попередньо домовившись з групою інших осіб, навмисне не застосував податкову ставку в 15 відс. з компанії-нерезидента, а також вніс неточні дані до податкової звітности. Матеріяли справи передали до суду для подальшого розгляду. (Укрінформ)

Позбавили ліцензій страхові компанії
КИЇВ. – 2 квітня Національний банк України застосував до семи страхових компаній захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій на фінансові послуги у сфері страхування. Стосовно цих страховиків Національний банк на початку березня склав акти про правопорушення за неподання або неповне подання звітности за 9 місяців 2020 року. Крім того, ці страховики не подали також звітности за перше півріччя 2020 року та за 2020 рік, тобто жодного разу не звітували до Національного банку. Рішення про застосування заходів впливу набуває чинности 3 квітня 2021 року. З цього моменту і до припинення порушень згадані страхові компанії втрачають право укладати нові договори страхування та договори страхування, які збільшують зобов’язання щодо раніше укладених договорів страхування. (Укрінформ)

Кінофестиваль оголосив переможців
КИЇВ. – XVIII Міжнародний фестиваль документальних фільмів про права людини „Docudays UA“ 2 квітня оголосив переможців. У національному конкурсі переміг фільм „Земля Івана“ Андрія Лисецького про художника-самоука Івана Приходька. У міжнародному конкурсі перемогла картина грузинської режисерки Саломе Джаші „Приборкання саду“. Нагороду „Rights Now!“, яку вручають креативному документальному кіно, що досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність, присудили данській стрічці „Колюмбійська сім’я“ Тані Воль Сьоренсен. Нагорода телевізійної плятформи „Current Time“ дісталася картині „Цей дощ ніколи не закінчиться“. Премію ім. Андрія Матросова присуджено картині „Май далеко – май добре“ українки Ганни Ярошевич. (Укрінформ)

Видали словник з ґендерної рівности
КИЇВ. – В Україні видали український переклад Cловника Европейського інституту з ґендерної рівности. У Києві 3 квітня презентували переклад за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, партнерства Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики, Київського інституту ґендерних досліджень, Інформаційно-консультативного жіночого центру. За словами урядової уповноваженої з питань ґендерної політики Катерини Левченко, робота над словником символізує евроінтеґраційну спрямованість української політики для забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. (Укрінформ)

Фільм покажуть у Ню-Йорку
КИЇВ. – Створений за підтримки Держкіно повнометражний ігровий фільм режисерки Катерини Горностай „Стоп-Земля“ відібрали до програми фестивалю „New Directors/New Films (ND/NF)“ в Ню-Йорку. Організатори фестивалю – культовий музей сучасного мистецтва MoMa (The Museum of Modern Art) та кінотеатр „Film at Lincoln Center у Нью-Йорку“, – йдеться у пресрелізі. Світова прем’єра фільму „Стоп-Земля“ відбулась на 71-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. Міжнародну промоцію фільму підтримав Український інститут. Берлінська компанія „Pluto Film“ отримала права на міжнародні продажі, а „Altered Innocence“ отримала права на показ у США. (Укрінформ)

Тато і мама померли від Covid
КИЇВ. – Володимир і Діана Родікові з Макіївки, що на Донбасі, були батьками-вихователями 11 дітей. В. Родіков (44 роки) помер 20 березня, а через дев’ять днів померла його дружина Діана (45 років). Коронавірус забрав батьків у 13 дітей. Подружжя було батьками-вихователями у дитячому будинку сімейного типу в селі Липовий Скиток під Києвом. Вони виховували трьох своїх і вісьмох всиновлених дітей. Крім того, мали двох старших повнолітніх дітей. У 2014 році їм довелося тікати від війни з Донбасу. До лікарні з подружжя потрапило на початку березня. Після цього на обстеження забрали і дітей. У вісьмох з 11 виявили коронавірус. Зараз діти живуть у центрі реабілітації, з ними працюють психологи. (ВВС)

Коментарі закриті.