24 грудня, 2020

Олексій Навальний опублікував розмову з аґентом ФСБ, причетним до отруєння

Олексій  Навальний  зробив кілька дзвінків членам групи співробітників ФСБ, ймовірно, причетним до отруєння, в тому числі Костянтинові Куд­ряв­цеву. О. Навальний телефонував через спеціяльний додаток, тому К. Кудрявцев думав, що йому телефонують з робочого телефону. Цей номер також використовувався співробітниками ФСБ в якості комутатора для зв’язку з високопоставленими офіцерами.

Олексій Навальний показує фотографії аґентів ФСБ. (Фото: Ютуб О. Навального)

О. Навальний повідомив, що представився помічн­и­ком секретаря Ради безпеки Миколи Патрушева Максимом Устиновим, і попросив прояснити деякі моменти, необхідні для доповіді керівництву.

У розмові з О. Навальним К. Кудрявцев, пояснив, що політик помер би, якби не оперативна посадка в Омську і не введений йому лікарями швидкої допомоги атропін. „Якщо б там трохи довше, то, можливо, все, як би, закінчилося по-іншому. Ось бачите, збіг обставин … Це той самий поганий фактор, який в нашій роботі, так, може бути“, – сказав він.

Співрозмовник О. Навального також розповів, що отруйна речовина була нанесена на спідню білизну політика.

К. Кудрявцев – фахівець із хемзахисту – спеціяльно літав до Омська, оскільки він знав, як усувати сліди отрути. На момент дзвінка О. Навальний вже знав, що К. Кудрявцев брав участь у стеженні за ним, а також літав до Омська вже після того, як О. Навального відправили на лікування до Берліна, стверджують розслідувачі. Вони кажуть, що отруєння критика Кремля готувалося щонайменше з початку 2017 року.

У розмові К. Кудрявцев зазначає, що одяг йому видав „Михайло“, який очолює місцеве управління ФСБ із боротьби з тероризмом. О. Навальний каже, що зателефонував і йому. „Михайла“ на запису ідентифіковано як Михайла Валерійовича Євдоки­мова. Він відмовився говорити через відкриту лінію, але підтвердив, що передавав одяг К. Кудрявцеву і працював разом з місцевими співробітниками транспортної поліції.

К. Кудрявцев назвав і інших можливих учасників отруєння. У тому числі не названого раніше в розслідуванні Василя Калашникова,  фахівця з газової хроматографії (це сучасний метод виявлення слідів хемічних речовин, зокрема, нервово-паралітичної отрути, в біологічних зразках).

О. Навальний наполягає, що наказ про отруєння віддав особисто президент Росії Володимир Путін.

Російська влада заперечує отруєння О. Наваль­ного і причетність до цього спецслужб. В. Путін нещодавно заявив, що О. Навальний користується підтримкою спецслужб США. „Якби хотіли, напевно, довели б до кінця“, – сказав він.

О. Навального, який намагається викривати представників російської влади та не раз перебував під арештом, отруїли в Росії препаратом „Новічок“. 20 серпня він знепритомнів у літаку, потрапив до реанімації, потім впав у кому. З Росії його перевезли до Німеччини.

23 вересня О. Навального виписали з німецької клініки Charité.

Німецькі фахівці вважають, що О. Навального отруїли вдосконаленою версією хемічної речовини групи „Новічок“  і він мав померти ще в літаку. На їхнє переконання, операцію з використанням такої новітньої отрути могла провести тільки російська спецслужба. Лябораторії у Франції і Швеції підтвердили отруєння О. Навального нервовим аґентом із групи „Новічок“.

В. Путін під час великої прес-конференції 17 грудня, відповідаючи на питання про О. Навального, назвав розслідування про причетність ФСБ Росії до отруєння „леґалізацією матеріялів американських спецслужб“.

Европейський союз та Велика Британія запровадили заморожування активів та заборону на поїздки проти шести російських високопосадовців, які, як вважають у Брюселі та Лондоні, відповідальні за отруєння О. Навального. Засіб, використаний при отруєнні О. Навального, виявився схожим на той, яким були отруєні колишній подвійний аґент Сергій Скрипаль та його дочка Юлія в 2018 році в англійському місті Солсбері.

 

Радіо Свобода, „Українська правда“

Коментарі закриті.