24 грудня, 2020

Росія програла в Арбітражному суді

МОНТРЕАЛЬ. – 17 грудня Всесвітнє антидопінґове аґентство (WADA) розповсюдило заяву щодо рішення Спортивного арбітражного суду (CAS) про визнання Російського антидопінґового аґентства (RUSADA) таким, що не відповідає вимогам Всесвітнього антидопінґового кодексу (Кодексу) – з дією на двохрічний термін, та  про суттєві обмеження щодо участи російських спортовців в Олімпійських Іграх. Це рішення значною мірою підтвердило рекомендацію, зроблену в листопаді 2019 року Незалежним Комітетом з перегляду відповідности WADA, яка була одноголосно прийнята Виконавчим комітетом Аґентства 9 грудня 2019 р.

Головне рішення CAS: протягом найближчих двох років  російські спортовці зможуть виступати на Олімпіядах (Токіо-2020 і Пекін-2022) і чемпіонатах світу тільки в невтральному статусі, тобто, без прапора і гимну. Та навіть у невтральному статусі допускаються до змагань не всі спортовці РФ, а тільки ті, котрі не матимуть чинного покарання за допінґ та стосовно яких не відбувається жодних розслідувань.

Також протягом наступних двох років РФ не зможе приймати великі міжнародні турніри або претендувати на їх проведення. А ті спортові заходи, які РФ вже отримала, повинні перенестися в інші країни, якщо буде така можливість.

Позаяк RUSADA позбавлено статусу відповідности, то тепер у Росії знову будуть проблеми з допінґ-тестуванням і допуском спортовців до стартів.

Крім того, російські чиновники не зможуть бути членами рад або комітетів, або будь-яких інших підрозділів міжнародних спортових федерацій, які підписали Кодекс WADA. Також їм – навіть під невтральним прапором – заборонено відвідувати великі змагання, як от Олімпійські, Паралімпійські та Юнацькі Ігри, будь-які чемпіонати світу, що проводяться під еґідою федерацій, які підписали Кодекс. А керівники Олімпійського і Паралімпій­ського комітетів Росії не зможуть відвідувати взагалі ніякі спортові заходи.

Росія також повинна повністю компенсувати витрати WADA на розслідування та виплатити штраф у розмірі 10% від доходу за 2019 р або 100 тис. дол. Таким чином, RUSADA заплатить WADA 1.72 млн. дол. Ці суми треба виплатити протягом 90 днів. Покарання – остаточні.

Отже, в офіційних протоколах, в графіку телебачення, на церемоніях нагородження і де-небудь, де мав би бути російський трикоролор, тепер може бути лишень білий прапор. Так само забороняються виконання російського гимну, використання будь-якої національної символіки на формі. І, зрозуміло, Росії не буде в медальному заліку.

Президент WADA Вітольд Банька так прокоментував рішення CAS про відсторонення Росії від змагань на два роки: „Ми раді виграти таку важливу справу. CAS однозначно підтвердив наші висновки про те, що російська влада нахабно і незаконно маніпулювала даними Московської лябораторії, намагаючись приховати державну систему допінґу. Не зважаючи на постійний опір і заперечення з боку Росії, ми чітко довели свою правоту – відповідно до належних процедур. Тому ця постанова є важливим моментом для чистого спорту і спортовців усього світу. Це – найсерйозніший набір наслідків, що коли-небудь були накладені на яку-небудь країну за правопорушення, пов’язані з допінґом, і рішення однозначно підтверджує рішучий, заснований на процесах підхід, прийнятий WADA для ефективного розгляду цієї справи. Це дає чіткий сигнал про те, що шахрайство на державному рівні і узгоджені зусилля з підриву глобальної антидопінґової системи є неприпустими. Кричуща маніпуляція даними з боку російської влади була останньою в довгому списку правопорушень і привела сьогодні до серйозних наслідків. Російській владі були надані всі можливості навести порядок у своєму домі і знову приєднатися до світової антидопінґової спільноти на благо своїх спортовців і цілісності спорту, але замість цього вони вважали за краще продовжити свій шлях обману і заперечення“.

Вебсайт WADA

Коментарі закриті.