24 грудня, 2020

Причини катастрофи військового літака Ан-26

КИЇВ. – При розслідуванні причин катастрофи військового літака Ан-26 у Харківській області було встановлено, що численні порушення були допущені як на стадії підготовки до польотів, так і на стадії здійснення польоту, а також на стадії, коли сталася кризова ситуація у літаку.

Про це 18 грудня заявив заступник керівника Спеціялі­зованої військової прокуратури в оборонній сфері Сергій Личик: „Порушення полягають у тому, що на борт літака були допущені особи, які взагалі там не мали бути, політ дозволявся з порушенням правил експлуатації літального апарату  і здійснення польотів. Коли сталася кризова ситуація, керівництвом польотів не були вжиті достатні та адекватні заходи, щоб уникнути катастрофи“.

Як уточнив начальник відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Вадим Приймачок, командувачем була затверджена концепція триступеневої підготовки льотного екіпажу, яка передбачала одночасне навчання льотчиків-курсантів із штурманами-курсантами-льотчиками, що саме по собі незаконно. Й оскільки було передбачено одночасне їх навчання, а курсанти-льотчики не мали права виконувати політ з навантаженнями і з пасажирами, то вони були допущені до цієї посадки незаконно.

Командир літака теж був допущений до цього польоту із порушеннями, бо він не відновлював навики польотів вночі більш як 11 місяців, що заборонено нормативними документами.

Також не було штатного помічника командира екіпажу. Не було вжито заходів щодо можливого заходу на повторне коло, можливого десантування осіб з літака.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 25 вересня при заході на посадку на аеродром у Чугуєві на Харківщині розбився літак Ан-26 Повітряних сил Збройних сил України. На борту перебували 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Хар­ків­ського національного університету Повітряних сил. На місці катастрофи загинули 25 осіб, один курсант помер у лікарні від опіків, ще один курсант вижив.

Коментарі закриті.