21 січня, 2021

Навального затримали у Москві

Російський опозиціонер Олексій Навальний перед затриманням на летовищі „Шереметьєво“. (Фото: Кирил Куд­рявцев)

МОСКВА. – 17 січня літак авіокомпанії „Побєда“ з російським опозиційним політиком Олексієм Навальним приземлився на летовищі „Шереметьє­во“ поблизу столиці Росії. Спершу літак мав прибути на летовище „Внуково. Згодом після  тривалого кружляння літака довкола Москви пункт призначення змінили на „Шереметьєво“.

На летовищі „Внуково“ літак з О. Наваль­ним чекали сотні активістів і журналістів. Влада сприйняла приїзд О. Навального як повномаштабну операцію безпеки, коли сотні поліцейських були стягнуті на летовище, які заарештували і витіснили з залі прихильників О. Навального.

Прихильників О. Навального Любов Соболь і Руслана Шаведдінова, його брата Олега Наваль­ного, активіста Костянтина Котова та інших затримали в будівлі летовища.  Були й інші затримані.

О. Навальний залишив Росію 22 серпня 2020 року – його в стані коми перевезли на лікування до Берліна після отруєння бойовою нервово-паралітичною речовиною „Новачок“.

Федеральна служба виконання покарань Росії (ФСВП) затримала О. Навального, який був оголошений нею в розшук за підозрою в невиконанні зобов’язань, пов’язаних із його умовним терміном. ФСВП направила клопотання до суду про заміну умовного терміну О. Навального на реальний.

Европейський Союз розкритикував затримання О. Навального. Президент Европей­ської Ради Шарль Мішель назвав „неприйнятним“ затримання О. Навального на  летовищі.

Радник з питань національної безпеки обраного Президента США Джо Байдена Джо Салліван також закликав негайно звільнити О. Навального. Право­захисна організація „Amnesty International“  назвала О. Навального „в’язнем совісті“.

Директорка московського офісу „Amnesty Inter­national“ Наталія Звягіна заявила: „Арешт Олексія Навального ще одне свідчення того, що російська влада прагне змусити його замовкнути. Його затримання лише підкреслює необхідність розслідування тверджень про те, що він був отруєний державними аґентами, діючи за наказом найвищого рівня“.

Міністерство закордонних справ України висловило занепокоєння затриманням російського опозиційного діяча О. Навального і закликало міжнародну спільноту рішучіше діяти для засудження репресивних практик Росії.

МЗС України вимагає від російської влади негайно звільнити всіх політичних в’язнів, зокрема громадян України, які незаконно утримуються російською владою.

Коментарі закриті.