15 вересня, 2022

Новий король Великої Британії

Новий король Великої Британії Чарльз ІІІ.

ЛОНДОН. – 10 вересня Чарльза III офіційно проголошено королем Великої Британії.

Королем його оголосила Рада престолонаступництва. Відповідну проклямацію підписали наступний у черзі спадкоємців престолу принц Вільям, королева-консорт Камілла, голова Ради, прем’єр-міністер Ліз Трасс та архиєпископ Кентерберійський.

Офіційні заходи проходили у Сент-Джеймському палаці. Під час церемонії приблизно 200 людей, які зібрались у кімнаті, сказали: “Боже, бережи короля”. Звертаючись до високопоставлених гостей, король віддав належне своїй матері та дружині Каміллі.

Рада престолонаступництва складається з членів Таємної ради – групи високопосадових депутатів парляменту – колишніх та чинних, перів, а також деяких високопосадовців, верховних комісарів Співдружности Націй та лорд-мера Лондона.

Основну проклямацію, яка проголошує Чарльза III сувереном, зачитано з балкона в Сент-Джеймському палаці. Після цього дано артилерійський салют: 41 залп у Гайд-парку та 62 залпи біля Лондонського Тавера.

Королева Великої Британії Єлизавета II 8 вересня померла на 97-му році життя. 


Президент Росії Володимир Путін не буде запрошений на похорон королеви  Єлизавети ІІ через вторгнення Росії в Україну. Про це 13 вересня телеаґенції „CNN” повідомив високопосадовевець британського уряду. 

Крім Росії, також не будуть запрошені Білорусь (за підтримку війни Росії), і М’янмар (за переслідування мусульман-рогінджа в країні). 

На похороні 19 вересня сподіваються на присутність понад 500 представників держав з цілого світу, включно з Президентом США Джо Байденом. Великобританія залишається одним з найсильніших противників війни Росії, і одним з найбільших прихильників України, надаючи їй фінансову, військову та гуматінарну допомоги. 

 

Коментарі закриті.