22 вересня, 2022

Завершився похорон королеви Єлизавети ІІ

Похорон королеви Єлизавети II.

У Вестмінстерському абатстві в центрі Лондона 19 вересня завершилися державні похорони королеви Єлизавети II. На церемонії були присутні сотні іноземних лідерів та іноземних високопосадовців, щоб віддати шану королеві, чиє правління було найдовшим в історії Сполученого Королівства.

Процесія провезла труну королеви повз сотні тисяч скорботних до Віндзорського замку, де її опустили до королівського склепіння в каплиці Святого Георгія.

У своїй проповіді архиєпископ Кентерберійський Джастін Велбі високо оцінив життя королеви на служінні Великій Британії та Співдружності.

Першу леді України Олену Зелен-ську запросили до Лондона на похорон Єлизавети ІІ разом зі світовими лідерами. У Лондоні вона представляла Україну від імені Володимира Зеленського, який не покидає країну через повномаштабну війну з Росією. Вона назвала свою участь „великою честю“, нагадавши, що покійна королева висловлювала підтримку України на тлі російської аґресії.

У Вестмінстерському абатстві О. Зеленська зайняла місце біля проходу, чотири ряди позаду президента Франції Еммануеля Макрона та його дружини Бріжит. Поряд з нею був Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль. 

Олена Зеленська зустрілася з Кейт Міддлтон, принцесою Уельською.

У Великій Британії так коментували появу О. Зеленської на похороні Єлизавети ІІ: „Присутність Олени Зеленської є ще одним свідченням ґльобальної підтримки України в умовах ізоляції Росії. Британія є одним з найвірніших союзників України. Її присутність на похоронах є ознакою дружби та взаємної поваги“.

До Лондона О. Зеленська прибула раніше. У неділю, 18 вересня, вона віддала шану королеві Єлизаветі ІІ та зустрілася з Кейт Міддлтон, принцесою Уельською. Під час зустрічі з принцесою вона подякувала королівській родині Великої Британії за можливість віддати останню шану її Величності Королеві Єлизаветі ІІ від імені всіх українців.

На церемонії були присутні Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірляндії Вадим Пристайко та його дружина Інна.

На похорон королеви через вторгнення Росії в Україну не були запрошені представники Росії і Білорусі. 

 

Коментарі закриті.