26 травня, 2022

Не стало художника Віктора Клименка

Художник Віктор Клименко

ЧЕРКАСИ. – 17 травня в Черкасах пішов із життя відомий український живописець і графік, заслужений діяч мистецтв України, член Націо­нальної спілки художників України, професор Віктор Клименко.

Він прожив трохи більше 90 років, народився 1 травня 1932 року на хуторі Веселому, що на Донеччині. У 1964 році закінчив Київський державний художній інститут. Протягом 2002-2015 років В. Клименко викладав на катедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету ім. Богдана Хмель­ниць­кого.

В. Клименко є автором історичних композицій, портретів історичних діячів. Написаний ним портрет гетьмана Богдана Хмельницького прикрашає історичне приміщення Національного банку України на вулиці Інститутській у Києві.

Мені пощастило особисто знати цю талановиту людину. Свого часу, в 1987 році, у відділі образотворчого мистецтва, завідувачем якого була мистецтвознавець Ніна Клименко – дружина В. Клименка, я працював старшим науковим співробітником Черкаського обласного краєзнавчого музею. Він часто навідувався до нашого відділу, бо працював художником Черкаського художнього-виробничого комбінату і допомагав оформлювати експозиції щойно збудованого музею, малював для них тематичні картини. Отак ми і познайомилися. То була людина міцної козацької статури і з гарним почуттям гумору. Якось і до мене на роботу завітала дружина Надія. Мистець познайомився з нею і загорівся бажанням намалювати її портрета.

Світла йому пам’ять!

Коментарі закриті.