29 вересня, 2022

Знешкодили мережу російської пропаґанди

Компанія „Meta“, яка володіє соцмережами „Facebook“ та „Instagram“, заявила 27 вересня, що виявила та унеможливила діяльність розгалуженої мережі дезінформації, організованої Росією, яка намагалася використовувати сотні фейкових облікових записів у соціяльних мережах і десятки фіктивних новинних сайтів для поширення тез Кремля про вторгнення в Україну. При цьому „Meta“ зазначила, що це був найбільший і найскладніший російський пропаґандистський захід, який вдалося виявити з початку повномаштабного вторгнення Росії в Україну у лютому цього року.

В операції Росії брали участь понад 60 вебсайтів, створених для імітації провідних новинних сайтів, таких як британське видання „The Guardian“ та німецьке „Der Spiegel“. Однак замість справжніх новин фейкові сайти містили посилання на російську пропаґанду та дезінформацію про Україну. Понад 1,600 фейкових акаунтів у „Facebook“ використовувалися для поширення пропаґанди серед авдиторії в Німеччині, Італії, Франції, Великій Британії та Україні. Мережа була активна все літо.

„Кілька разів контент операції поширювався на офіційних сторінках посольств росії в Европі та Азії у Facebook“, – сказав директор відділу запобігання загрозам „Meta“ Девід Агранович.

Діяльність мережі першими помітили журналісти-розслідувачі в Німеччині. Коли „Meta“ почала розслідування, виявилося, що автоматизовані системи „Facebook“ уже видалили багато фальшивих облікових записів. 

У компанії „Meta“ заявили, що не можуть безпосередньо приписати мережу російському уряду, однак Агранович зазначив, що до неї були залучені російські дипломати і що операція ґрунтувалася на складній тактиці, включаючи використання кількох мов і ретельно створених сайтів-самозванців. 

 

Коментарі закриті.