8 грудня, 2022

Обмежили продаж нафти з Росії

ЕС запровадив ембарґо на імпорт російської нафти на европейський ринок морським шляхом, а також граничне цінове обмеження у 60 дол. за барель для її поставок у треті країни з використанням европейських суден або торговельних послуг. У Еврокомісії 5 грудня пояснили різницю між ціновою стелею та забороною на імпорт „морської“ нафти з Росії. Запровадження цінового ліміту на нафту та нафтопродукти російського походження, що постачаються морським шляхом, стосується поставок до третіх країн і використання з цією метою европейських суден і послуг, оскільки Евросоюз запровадив ембарґо на імпорт цієї нафти. Про це заявив речник Еврокомісії Ерік Мамер.

„ЕС вжив політичних заходів, щоб Росія не могла скористатися високими прибутками від торгівлі нафтою для продовження фінансування своєї війни проти України. Ці рішення набули чинности сьогодні (5 грудня– ред.). Це стосується ембарґо на імпорт російської нафти до ЕС морським шляхом, і по-друге, ми ввели цінову стелю, яка також набуває чинности сьогодні. Обидва заходи повністю виправдані з огляду на дії Росії, вони демонструють потужну волю Европейсь­кого Союзу підірвати фінансування російської воєнної машини і водночас, що дуже важливо, дозволити третім країнам мати доступ до нафти за прийнятними цінами“, – наголосив речник Евро­комісії.

Він також зауважив, що не слід плутати цінову стелю для російської нафти і заборону на її імпорт морським шляхом, адже ЕС прийняв політичне рішення про заборону вже давно, і воно набуло чинности 5 грудня.

“Подобається це Росії чи ні, не має жодного значення. Ми не маємо наміру імпортувати „морську“ нафту з Росії. Щоб це компенсувати, ми диверсифікуємо наші закупівлі на надзвичайно ліквідному ринку нафти. Цінова стеля на російську нафту жодним чином не пов’язана із потребами европейської промисловости у нафті“, – додав Е. Мамер.

За його словами, цінова стеля на нафту, що постачається морським шляхом, яку запровадив не лише ЕС, а і G7 та інші партнери, стосується лише поставок у треті країни, якщо для цього трейдери бажатимуть скористатися суднами під прапором країн ЕС або супутніми послугами, наприклад у сфері страхування. Це зроблено для того, щоб нафта могла потрапляти у треті країни, але за цінами, що суттєво знизять прибутки Росії.

„Ми бачили заяви про те, що Росія цього не прийме. Що ж, побачимо“, – сказав речник Еврокомісії. Він зауважив, що на цей час не надходило повідомлень про проблеми на ринку у зв’язку із запровадженням цінового обмеження на російську нафту. Оператори ринку знали про це правове рішення давно і мали змогу підготуватися. Крім того, ембарґо і цінова стеля щойно почали діяти, і потрібен час, щоб вони запрацювали.

Перші підсумки нафтового ембарґо та обмеження на граничну ціну нафти ЕС, імовірно, підбиватиме вже у січні.

Водночас Е. Мамер не став коментувати погрози російської влади повністю припинити постачання нафти до ЕС, зокрема через трубопроводи, до таких країн, як, наприклад, Угорщина.

Коментарі закриті.