29 вересня, 2022

„Північний потік“ протікає в чотирьох місцях

Вид з данського літака-перехоплювача F-16 на витік газу з „Північного потоку-2“ поблизу Дуеоде, Данія, 27 вересня. Цей витік є одним із чотирьох на газопроводах „Північний потік” у Балтійському морі; три інші розташовані на „Північному потоці-1” поблизу Борнгольма. (Фото: Twitter Forsvaret)

На газопроводах „Північний потік-1“ та „Північний потік-2“ сталися витоки газу. 

Данська  влада 26 вересня повідомила про витік природного газу на „Північному потоці-2“ і попросила кораблі триматися подалі в радіюсі п’яти морських миль на південний схід від Борнгольма, де була виявлена „нещільність“ газопроводу.

27 вересня Морське управління Швеції повідомило про два витоки на трубопроводі „Північний потік-1“, один з яких – у водах Швеції. Про третій витік на трубопроводі „Північний потік-1“ стало відомо увечорі 28 вересня, хоч його помітили практично одночасно з першими двома. Через нього витікає менше газу, ніж через ті, про яких повідомляли раніше, і розташований між цими двома витоками, та знаходиться в шведській економічній зоні.

„Руйнування, які відбулися в один день одночасно … носять безпрецедентний характер. Терміни відновлення працездатности газотранспортної інфраструктури наразі оцінити неможливо“, – заявили компанії Nord Stream 27 вересня.

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів „Північний потік“ через Балтійське море є наслідком умисних дій. Данія і Швеція також припускають, що може йтися про диверсію. 

В оборонному відомстві Великої Британії припускають, що Росія могла здійснити „навмисну і сплановану“ атаку на свої ж газопроводи „Північний потік“ та „Північний потік-2“. Найбільш вірогідний сценарій, на думку джерела, полягає в тому, що Росія таємно доставила автономний підводний апарат з вантажем в окремі місця на трубопроводах, побудованих для транспортування російського природного газу до Европи. Підводний апарат міг бути запущений з невеликого судна, такого як рибальський човен, ще кілька місяців тому, а потім поруч із трубопроводами могли бути скинуті вибухові пристрої.

Европейський Союз і НАТО описали маштабні вибухи в Балтійському морі як „навмисний акт“ диверсії, причому Польща та Україна назвали Росію винуватцем, незважаючи на те, що розслідування триває.

Поліція безпеки Швеції взяла на себе попереднє розслідування поліцейського управління щодо інциденту на  „Північному потоці”. Про це повідомляє державна служба безпеки королівства. Злочин кваліфікований як грубий саботаж.

„Північні потоки“ оточені сталевим корпусом товщиною від 27 до 41 міліметра, а також бетонним покриттям товщиною від 60 до 110 міліметрів . Щоб пробити їх, знадобилося б багато вибухівки. Версію з підводними човнами експерти відкидають, оскільки вода в Балтійському морі недостатньо глибока для їхнього розгортання.

Фахівці стверджують, що якщо трубопроводи не відремонтувати швидко, в них потрапить багато солоної води, яка викличе корозію та унеможливить подальшу експлуатацію. Служби безпеки Німеччини побоюються, що „Північний потік-1“ назавжди стане непридатним для використання.

 

Коментарі закриті.